Oczywiście! Można jeść ziemniaki na diecie. Są lekkostrawne, łatwo się przyswajają. Mają niewiele kalorii. Kcal w ziemniakach jest zaledwie 77 w 100 g. A jednak cieszą się bardzo negatywną opinią. Jest to związane z tym, że potrawy z ziemniakami w roli głównej bywają bardzo kaloryczne. Jest to jednak kwestia nie samych ziemniaków, a dodatków, z którymi je podajemy.
Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze. W ten sposób równoważą kwasotwórcze oddziaływanie mięsa na nasz układ trawienny. Zawierają także dużo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu. Wspierają więc układ nerwowy, poprawiają przemianę materii, a także są budulcem kości. Zawierają sporo witaminy C. Warto wiedzieć, że bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP.
Pamiętajmy też o tym, że są cennym źródłem błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga w walce z nadwagą. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu.
Niewiele osób wie, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode. A na dodatek mają mniej witaminy C. Rekompensują to za to większą ilością potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
Zastanawiasz się, jak ugotować ziemniaki? To proste. Gdy już obierzesz je i porządnie umyjesz zimną wodą, zalej je wodą do połowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Sprawdź, czy nie są twarde, odlej wodę i podawaj. Pamiętaj, aby solić ziemniaki pod koniec gotowania. A jeśli chcesz spróbować ziemniaków w innej wersji, wypróbuj nasze 5 przepisów na dania z ziemniaków .
Sałatka z ziemniaków – przepis
Składniki:
Przygotowanie: Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Gdy przestygną, pokrój je drobno. Pokrój także czerwoną cebulę. Wszystkie składniki połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój w drobną kostkę pomidory, bakłażana, paprykę. Układaj warzywa w żaroodpornym naczyniu. Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z cheddarem oraz przyprawami. Piecz przez 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Zupa ziemniaczana
Składniki:
Przygotowanie: Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej ją wodą – około litra – dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dołóż przyprawami i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę.
Placki z cukinii i ziemniaków
Składniki:
Przygotowanie: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie obieraj ze skóry, także zetrzyj na tarce. Połącz i dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Smaż na oleju z obu stron.
Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniaki w skórce. Natnij je do połowy. Posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez około dwie godziny. W tym czasie rozbij widelcem twaróg, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z drobno posiekanym wędzonym łososiem. Gotowe ziemniaki wyjmij z folii i smaruj serkiem.