Ziemniaki na diecie. Czy można je jeść? 5 przepisów na dania z ziemniaków

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w naszym kraju. A jednak wiele osób uważa je wciąż za bardzo kaloryczne danie, niewskazane na diecie. Czy można je jeść na diecie? Odpowiadamy! Poznaj też 5 przepisów na dania z ziemniaków

Ziemniaki na diecie – czy można je jeść?

Oczywiście! Można jeść ziemniaki na diecie. Są lekkostrawne, łatwo się przyswajają. Mają niewiele kalorii. Kcal w ziemniakach jest zaledwie 77 w 100 g. A jednak cieszą się bardzo negatywną opinią. Jest to związane z tym, że potrawy z ziemniakami w roli głównej bywają bardzo kaloryczne. Jest to jednak kwestia nie samych ziemniaków, a dodatków, z którymi je podajemy.

Ziemniaki – wartości odżywcze, właściwości, witaminy

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze. W ten sposób równoważą kwasotwórcze oddziaływanie mięsa na nasz układ trawienny. Zawierają także dużo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu. Wspierają więc układ nerwowy, poprawiają przemianę materii, a także są budulcem kości. Zawierają sporo witaminy C. Warto wiedzieć, że bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP.

Pamiętajmy też o tym, że są cennym źródłem błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga w walce z nadwagą. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu.

Niewiele osób wie, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode. A na dodatek mają mniej witaminy C. Rekompensują to za to większą ilością potasu i fosforu, witamin B1 i B6.

Jak ugotować ziemniaki?

Zastanawiasz się, jak ugotować ziemniaki? To proste. Gdy już obierzesz je i porządnie umyjesz zimną wodą, zalej je wodą do połowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Sprawdź, czy nie są twarde, odlej wodę i podawaj. Pamiętaj, aby solić ziemniaki pod koniec gotowania. A jeśli chcesz spróbować ziemniaków w innej wersji, wypróbuj nasze 5 przepisów na dania z ziemniaków .

5 przepisów na dania z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków – przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków sałatkowych,
  • mała czerwona cebula,
  • trzy łyżki stołowe majonezu,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • koperek do ozdoby.

Przygotowanie: Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Gdy przestygną, pokrój je drobno. Pokrój także czerwoną cebulę. Wszystkie składniki połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • dwie garści suszonych pomidorów,
  • papryka,
  • bakłażan,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki startego cheddara,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój w drobną kostkę pomidory, bakłażana, paprykę. Układaj warzywa w żaroodpornym naczyniu. Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z cheddarem oraz przyprawami. Piecz przez 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • dwie cebule,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • cztery szklanki wody,
  • kilka łyżek oleju roślinnego,
  • łyżka śmietany 18 proc.,
  • przyprawy - liść laurowy, łyżka majeranku,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu i kurkumy.

Przygotowanie: Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej ją wodą – około litra – dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dołóż przyprawami i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę.

Placki z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • trzy duże ziemniaki,
  • dwie duże cukinie,
  • jedno jajko,
  • dwie szklanki płatków owsianych górskich,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie obieraj ze skóry, także zetrzyj na tarce. Połącz i dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Smaż na oleju z obu stron.

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Składniki:

  • dwa duże ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • 150 g sera twarogowego,
  • kilka plastrów wędzonego łososia,
  • oliwa.

Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniaki w skórce. Natnij je do połowy. Posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez około dwie godziny. W tym czasie rozbij widelcem twaróg, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z drobno posiekanym wędzonym łososiem. Gotowe ziemniaki wyjmij z folii i smaruj serkiem.

Więcej o: