Czas gromadzenia zapasów jest trudny również dla osób na diecie wegańskiej. Mimo to staramy się być odpowiedzialnymi klientami i kupujemy wyłącznie produkty potrzebne. Jakie dania przygotować, by nie popaść w żywieniową rutynę?
Amerykański tost z awokado i kukurydzą
Przygotowanie: Rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego na patelni na średnim ogniu. Dodaj pół szklanki rozmrożonej kukurydzy i smaż przez około pięć minut aż się zarumieni. Wsyp pół łyżeczki chili w proszku, sok z połowy limonki i odrobinę soli. Całość wymieszaj. W osobnym naczyniu zmiksuj dojrzałe awokado, sok z drugiej połowy limonki oraz odrobinę soli i pieprzu. Przygotuj 2-4 kromki pełnoziarnistego chleba i opiecz, by powstały grzanki (możesz wybrać pieczywo chrupkie), bazę pokryj papką z awokado i posyp kukurydzianą mieszanką. Dodaj kolendry do smaku.
Wegański makaron z serem
Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zblenduj ¾ szklanki moczonych orzechów nerkowca z połową szklanki mleka roślinnego, ząbkiem czosnku, 2 łyżkami drożdży odżywczych, szczyptą soli i szczyptą papryki (opcjonalnie). Całość postaw na małym ogniu i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Możesz przechowywać danie w lodówce od trzech do pięciu dni lub zamrozić na okres do dwóch miesięcy.
Energetyczne kulki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
W misce wymieszaj filiżankę płatków owsianych, pół szklanki mielonego siemienia lnianego, dwie łyżki nasion chia i jedną łyżeczkę cynamonu. Dodaj pół szklanki syropu klonowego, jedną szklankę masła orzechowego i jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Dosyp ¾ szklanki startej wegańskiej gorzkiej czekolady. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj ¼ szklanki więcej płatków owsianych, jeśli za mało słodka - dolej odrobinę syropu klonowego. Umieść w lodówce na 20-30 minut i uformuj kulki. Po zamrożeniu przetrwają około jednego miesiąca.