Szukasz pomysłów na coś słodkiego i dietetycznego? Tak, jest to możliwe! Przechodząc na dietę nie musimy od razu skreślać wszystkich ciast i przysmaków - wystarczy je odpowiednio przyrządzić. Zrezygnujmy z gotowców i wyczarujmy w domu pyszne fit słodkości.
Jeśli trudno wyobrazić ci sobie życie bez słodyczy nie martw się - dieta nie musi oznaczać pożegnania ze słodkim smakiem. Oczywiście zachowajmy umiar - jeśli marzy nam się szczupła sylwetka, ciasta i ciasteczka nie mogą stanowić podstawy naszej diety. Z czego zrobić dietetyczne ciasta? Te proste propozycje bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i posyp dno oraz boki jedną łyżką kakao. Umieść czekoladę i masło w żaroodpornym naczyniu, włóż do mikrofali na minutę ustawiając program, który umożliwi stopienie produktów. Po wyjęciu dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników i odstaw do wystygnięcia. Wsyp do miski pozostałe kakao, dodaj crème fraîche i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Umieść żółtka i 65 g granulowanego cukru w średniej misce. Za pomocą ręcznej elektrycznej trzepaczki ubij masę, aż będzie blada i kremowa. Dodaj przygotowaną roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy, a następnie ubij na gładką masę. Wtedy dodaj zmielone migdały i wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj białka i sól, aż do ubicia się piany. Stopniowo dodawaj pozostały granulowany cukier, a następnie ubijaj przez ostatnie 2 minuty, aż uzyskasz gęstą, błyszczącą bezę. Delikatnie złóż jedną trzecią bezy do mieszanki czekolady i migdałów. Powtarzaj proces z pozostałą bezą, aż do połączenia. Przenieś do przygotowanej formy do ciasta i wygładź powierzchnię szpachelką. Piecz przez 40 minut, aż szpikulec włożony do środka ciasta wyjdzie czysty. Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie - zajmie to około 1 godziny. Wtedy delikatnie wyjmij ciasto z tortownicy, przenieś na stojak na ciasto i posyp cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi malinami porozrzucanymi na wierzchu.
Składniki:
Przygotowanie: dodaj pół łyżeczki ekstraktu migdałowego do 80 mililitrów świeżo zaparzonego espresso i odstaw na bok. Do nałożonych w pucharki lodów dodaj powstałą migdałową kawę, podawaj z bezcukrowymi waflami.
Składniki:
Przygotowanie: Włóż do miski ser i jogurt, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Ubij cukier, sok z limonki, wanilię i połowę porcji skórki z limonki i dodaj do jogurtowej masy. Tak powstałe nadzienie na tarty włóż do lodówki na jedną lub dwie godziny. Po tym czasie nakładaj masę do minitart. Na końcu posyp skórką z limonki i płatkami migdałowymi, podawaj natychmiast.