Słodycze podczas diety? Dlaczego nie! Poznaj fit przepisy na domowe słodkości

Największą bolączką wielu osób, które postanowiły przejść na dietę jest zakaz jedzenia słodyczy. Nie musimy odmawiać sobie od czasu do czasu słodkości, jeśli skorzystamy z "odchudzonych" przepisów.

Szukasz pomysłów na coś słodkiego i dietetycznego? Tak, jest to możliwe! Przechodząc na dietę nie musimy od razu skreślać wszystkich ciast i przysmaków - wystarczy je odpowiednio przyrządzić. Zrezygnujmy z gotowców i wyczarujmy w domu pyszne fit słodkości.

Dietetyczne domowe słodkości - 3 pyszne przepisy

Jeśli trudno wyobrazić ci sobie życie bez słodyczy nie martw się - dieta nie musi oznaczać pożegnania ze słodkim smakiem. Oczywiście zachowajmy umiar - jeśli marzy nam się szczupła sylwetka, ciasta i ciasteczka nie mogą stanowić podstawy naszej diety. Z czego zrobić dietetyczne ciasta? Te proste propozycje bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu.

Ciasto czekoladowe bez mąki

Składniki:

  • trzy łyżki kakao;
  • 85 gramów gorzkiej czekolady;
  • 15 gramów niesolonego masła;
  • 120 gramów półtłustego crème frâiche;
  • trzy średnie żółtka;
  • pięć białek;
  • 165 gramów cukru pudru;
  • 165 gramów zwykłego cukru;
  • półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 65 gramów zmielonych migdałów;
  • szczypta soli;
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru;
  • 125 gramów malin.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i posyp dno oraz boki jedną łyżką kakao. Umieść czekoladę i masło w żaroodpornym naczyniu, włóż do mikrofali na minutę ustawiając program, który umożliwi stopienie produktów. Po wyjęciu dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników i odstaw do wystygnięcia. Wsyp do miski pozostałe kakao, dodaj crème fraîche i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Umieść żółtka i 65 g granulowanego cukru w średniej misce. Za pomocą ręcznej elektrycznej trzepaczki ubij masę, aż będzie blada i kremowa. Dodaj przygotowaną roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy, a następnie ubij na gładką masę. Wtedy dodaj zmielone migdały i wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj białka i sól, aż do ubicia się piany. Stopniowo dodawaj pozostały granulowany cukier, a następnie ubijaj przez ostatnie 2 minuty, aż uzyskasz gęstą, błyszczącą bezę. Delikatnie złóż jedną trzecią bezy do mieszanki czekolady i migdałów. Powtarzaj proces z pozostałą bezą, aż do połączenia. Przenieś do przygotowanej formy do ciasta i wygładź powierzchnię szpachelką. Piecz przez 40 minut, aż szpikulec włożony do środka ciasta wyjdzie czysty. Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie - zajmie to około 1 godziny. Wtedy delikatnie wyjmij ciasto z tortownicy, przenieś na stojak na ciasto i posyp cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi malinami porozrzucanymi na wierzchu.

Affogato

Składniki:

  • pół łyżeczki migdałowego ekstraktu;
  • dwie łyżeczki rozpuszczalnej kawy;
  • dwie miarki niskokalorycznych lodów;
  • cztery bezcukrowe wafle do lodów.

Przygotowanie: dodaj pół łyżeczki ekstraktu migdałowego do 80 mililitrów świeżo zaparzonego espresso i odstaw na bok. Do nałożonych w pucharki lodów dodaj powstałą migdałową kawę, podawaj z bezcukrowymi waflami. 

Minitarty z limonką

Składniki:

  • 110 gramów średniotłustego lub chudego seria białego;
  • trzy łyżki stołowe naturalnego chudego jogurtu greckiego;
  • drobno starta skórka z dwóch limonek;
  • sok z jednej limonki;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 12 gramów prażonych płatków migdałowych;
  • 18 minitart; 
  • dodatkowo - ulubione owoce do podania.

Przygotowanie: Włóż do miski ser i jogurt, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Ubij cukier, sok z limonki, wanilię i połowę porcji skórki z limonki i dodaj do jogurtowej masy. Tak powstałe nadzienie na tarty włóż do lodówki na jedną lub dwie godziny. Po tym czasie nakładaj masę do minitart. Na końcu posyp skórką z limonki i płatkami migdałowymi, podawaj natychmiast. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.