Ajurweda polega dążeniu do równowagi między ciałem a umysłem. Według tego systemu wszechświat składa się z pięciu elementów - powietrze, woda, przestrzeń, ogień, ziemia. Mówi się, że elementy te tworzą dosze, które uznaje się za rodzaje energii krążące w ciele. Każda z nich jest odpowiedzialna za określone funkcje fizjologiczne.
Dieta ajurwedyjska opiera się na wyznaczeniu wiodącej doszy spośród trzech i spożywaniu określonych pokarmów dla osiągnięcia równowagi między nimi wszystkimi. W przeciwieństwie do wielu znanych diet, dieta ajurwedyjska zapewnia spersonalizowane zalecenia dotyczące tego, jakie produkty wybierać i których unikać.
Pitta (ogień + woda)
Inteligentna, pracowita i zdecydowana. Ta dosza ma na ogół średnią budowę ciała, niewielki temperament i może cierpieć z powodu niestrawności, chorób serca lub wysokiego ciśnienia krwi.
Vata (powietrze + przestrzeń)
Kreatywna, energiczna i ruchliwa. Osoby z tą doszą zazwyczaj mają dobrą przemianę materii, więc są szczupłe i jednocześnie mało umięśnione. Charakteryzują się cienką, prześwitującą skórą, często suchą. Mogą mieć problemy z trawieniem, odczuwać zmęczenie lub niepokój.
Kapha (ziemia + woda)
Naturalnie spokojna, ugruntowana i lojalna. Osoby z doszą kapha często mają ciężką budowę ciała. Ich skóra jest gruba, gładka i wilgotna, właściwie pozbawiona zmarszczek. Wyróżniają się czystą cerą. Mogą mieć problemy z przyrostem masy ciała, borykać się z astmą, depresją lub cukrzycą.
Pitta: drób, białka jaj, tofu, mleko, ghee, masło, pomarańcze, gruszki, ananasy, banany, melony i mango, kapusta, kalafior, seler, ogórek, cukinia, warzywa liściaste, bataty, marchew, kabaczek i brukselka, ciecierzyca, soczewica, fasola, fasola mung, fasola lima, czarna fasola, jęczmień, owies, ryż basmati, pszenica, nasiona dyni, lnu, słonecznika, czarny pieprz, kminek, cynamon, kolendra, koper, kurkuma.
Vata: drób, owoce morza, tofu, mleko, masło, jogurt, ser, ghee, banany, jagody, truskawki, grejpfruty, mango, brzoskwinie i śliwki, gotowane buraki, bataty, cebula, rzodkiewka, rzepa, marchew, fasolka szparagowa, ciecierzyca, soczewica, fasola mung, owies, ryż, dowolne orzechy i nasiona, kardamon, imbir, kminek, bazylia, goździki, oregano, tymianek, czarny pieprz.
Kapha: drób, owoce morza, białka jaj, mleko odtłuszczone, mleko kozie, mleko sojowe, jabłka, jagody, gruszki, granaty, wiśnie, rodzynki, figi i suszone śliwki, szparagi, warzywa liściaste, cebula, ziemniaki, grzyby, rzodkiewki, dowolne rośliny strączkowe, owies, żyto, gryka, jęczmień, kukurydza, proso), nasiona dyni, słonecznika, lnu), kminek, czarny pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, bazylia, oregano i tymianek.