Jak wzmocnić swoją odporność? Anna Lewandowska poleca antywirusową jaglankę

Anna Lewandowska stara się, aby w jej przepisach znalazły się produkty o wysokiej zawartości witamin, nie bez powodu. Wytrzymałość naturalnej bariery ochronnej organizmu w dużej mierze zależy od naszych wyborów żywieniowych.

Anna Lewandowska stara się za pośrednictwem mediów społecznościowych oraz bloga przekazać swoim fanom jak najwięcej porad dotyczących zdrowego odżywiania oraz treningów. W sytuacji, w której się znaleźliśmy, niezwykle ważne jest, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin i naturalnych probiotyków, w celu wzmocnienia naszej odporności. 

 

Anna Lewandowska podała przepis na wzmacniającą jaglankę

Podczas panującej pandemii niezwykle ważne jest większe zwrócenie uwagi na to, w jaki sposób dostarczamy dla ciała niezbędnych uodparniających witamin i minerałów. Ogromną rolę odgrywają oczywiście spożywane przez nas potrawy, w których zawarte są naturalne probiotyki do walki z potencjalnym zagrożeniem. Lewandowska podzieliła się nowym inspirującym menu, które pomoże wzmocnić barierę ochronną naszego organizmu.

Antywirusowa jaglanka

  •  60 gramów kaszy jaglanej;
  • miód do smaku;
  • łyżeczka siemienia lnianego;
  • szczypta cynamonu;
  • łyżeczka kurkumy;
  • szczypta kardamonu;
  • dojrzała gruszka;
  • garść blanszowanych migdałów.

Przygotowanie: jaglankę gotuj na wodzie, w momencie wrzenia wody dodaj masło i dokładnie zamieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy ponownie mieszając. Gruszkę pokrój w plastry i podgrilluj na patelni, posmarowanej wcześniej tłuszczem

Sałatka owocowa z migdałami i imbirem

  • jedno jabłko;
  • 3/4 gruszki;
  • 3/4 łyżki migdałów;
  • plaster świeżego imbiru;
  • łyżeczka szpinaku w proszku do szejków.

Przygotowanie: Wymieszaj pokrojone owoce ze startym imbirem i posiekanymi migdałami. Posyp całość sproszkowanym szpinakiem.

Dorsz na warzywach z pieczonymi ziemniakami

  • świeży filet z dorsza;
  • plasterek cytryny;
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • 1/4 papryki żółtej i 1/4 papryki czerwonej;
  • pół cebuli;
  • 1/3 pora;
  • marchewka;
  • łyżeczka klarowanego masła;
  • dwa ziemniaki;
  • szczypta suszonego majeranku i tymianku;
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy;
  • pół łyżeczki klarowanego masła.

Przygotowanie: przełóż rybę do żaroodpornego naczynia. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, posyp solą i pieprzem. Papryki i cebulę pokrój w kostkę, a pora i marchew w plastry. Wymieszaj warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tłuszczem. Obłóż rybę warzywami. Piecz w naczyniu w 180 stopniach przez około 20 minut. Ziemniaki pokrój w kostkę i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w tej samej temperaturze, co rybę przez około 20 minut.

Azjatycka sałatka paprykowa

  • garść rukoli;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • 2/3 czerwonej papryki;
  • łyżeczka sosu sojowego;
  • szczypta chili;
  • 1/4 łyżeczki cukru kokosowego;
  • łyżeczka sezamu.

Przygotowanie: pokrój paprykę w kostkę. Rukolę przełóż do miski i dodaj do niej pokrojoną paprykę. Zrób dressing: oliwę wymieszaj z sosem sojowym, chili i cukrem kokosowym i polej nim sałatkę.

Nadziewana cukinia z halloumi

  • 1/3 cukinii;
  • trzy plastry sera halloumi;
  • szczypta soli morskiej, pieprzu czarnego i słodkiej papryki;
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: ponacinaj cukinię i umieść w nacięciach pokrojony ser. Przełóż przygotowaną potrawę do żaroodpornego naczynia i dopraw przyprawami. Piecz przez kwadrans w 180 stopniach. 

Jak ćwiczyć z dzieckiem w domu? Zobacz trening Klary i Roberta Lewandowskich:

Zobacz wideo Jak ćwiczyć z dzieckiem w domu? Zobacz trening Klary i Roberta Lewandowskich
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.