Z czego jest zrobiony olej rydzowy? Właściwości i zastosowanie oleju rydzowego

Olej rydzowy jest niezwykle zdrowym, choć rzadko stosowanym tłuszczem. Uzyskujemy go podczas tłoczenia na zimno nasion lnicznika siewnego, który często nazywany jest także rydzem lub rydzykiem. Te nazwy wynikają z brązowej barwy rośliny i oleju, który z niej powstaje. Co warto wiedzieć o oleju rydzowym? Poznaj zastosowanie i właściwości oleju rydzowego.

Olej rydzowy – właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy w porównaniu do rzepakowego czy tego z pestek winogron zna niewiele osób.  A to wielka szkoda. Jest to bardzo zdrowy tłuszcz, który powstaje z nasion lnicznika siewnego. To roślina z gatunku kapustowatych. Warto wiedzieć, że uchodzi za najstarszą z hodowanych w Polsce roślin oleistych. Na początku XX wieku olej rydzowy był stosowany powszechnie. W latach 50. wyparły go z naszych kuchni oleje rzepakowe i słonecznikowe. Jednak ostatnie lata przyniosły ponowne zainteresowanie tym produktem. Co ciekawe, raczej na rynku kosmetycznym i leczniczym.

Olej rydzowy ma bowiem wiele cennych właściwości. Mowa tu przede wszystkim o tym, że składa się on głównie z kwasów nasyconych. Jak nie trudno się domyślić, zawiera on więc łatwo przyswajalne przez nasz organizm nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo znajdziemy w nim duże pokłady kwasu ikozenowego, kwasu alfa-linolenowego, kwasów tłuszczowych omega-6 oraz kwasów omega-3. Te ostatnie są szczególnie ważne, pomagają w pracy układy nerwowego. Ich niedobór może skutkować problemami z pamięcią, brakiem koncentracji, kłopotami ze wzrokiem, depresją, otyłością, cukrzycą typu 2. Niektórzy naukowcy uważają, że odpowiedni poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych może zapobiegać rozwojowi wielu chorób nowotworowych, a także obniżać poziom złego cholesterolu.

Produkt ten to także źródło witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E. Warto wiedzieć, że dobrze wpływa na nasze naczynia krwionośne, uelastycznia je, a przy tym znacząco zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów. Dzięki niej nie dochodzi także do przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.

Zastanawiasz się, do czego olej rydzowy? To tłuszcz, który rewelacyjnie sprawdzi się podczas gotowania i przyrządzania potraw. Ma dość nietypowy, bardzo charakterystyczny smak. Niekiedy wyczuwamy w nim nutę goryczy. Za czasem przyzwyczajamy się jednak do niego. Możemy stosować go dokładnie tak jak każdy inny olej. Możemy maczać w nim pieczywo, możemy skrapiać nim warzywa. Warto dodawać go do sałatek i surówek. Można też wymieszać z twarogiem i w ten sposób smarować kanapki. Niektórzy smakosze uważają, że świetnie komponuje się on ze śledziami.

Lepiej jednak nie smażyć na nim dań, ponieważ traci on wtedy swoje cenne właściwości.

Na co stosować olej rydzowy? Wspominaliśmy już o dużej zawartości witaminy E. Jest to jeden z lepszych antyoksydantów, który hamuje procesy starzenia. Nic więc dziwnego, że jest cennym składnikiem w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie produkuje się wiele środków pielęgnacyjnych. Ale nie musimy wcale korzystać z tych zamkniętych w kolorowych pudełeczkach czy słoiczkach. Równie dobrze możemy nakładać bezpośrednio na skórę czysty olej rydzowy. Na co stosować olej rydzowy? Na przesuszoną skórę, skłonną do pękania. Nawilży i wygładzi on wszelkie niedoskonałości i bruzdy.

Olej rydzowy – dawkowanie

Przyjrzyjmy się dawkowaniu oleju rydzowego. Jest to istotne, jeśli chcemy wydobyć z niego cenne właściwości. Olej rydzowy dawkuj następująco – jedną łyżeczkę dziennie pij na czczo. W ten sposób pokryjesz już dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Gdy zwiększysz dawkowanie oleju rydzowego do dwóch łyżeczek dwa razy dziennie, uda ci się zapobiec wielu dolegliwościom i zwalczyć wszystkie choroby, o których wspominaliśmy powyżej.

Olej rydzowy – przeciwwskazania

Olej rydzowy jest zdrowy, jednak ma pewne przeciwwskazania. Tak jak wszystkie produkty, nawet te najzdrowsze. W przypadku oleju rydzowego wątpliwości budzą inne leki, które przyjmujemy na stałe. Warto więc skonsultować się z lekarzem.

Więcej o: