Zupy krem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Szukasz inspiracji? Anna Lewandowska ma dla ciebie wskazówki

We wtorkowym wyzwaniu kulinarnym Anny Lewandowskiej zaciekawił nas przepis na zdrową zupę krem. Dzisiejsze menu to porządna dawka kolorowych warzyw bogatych w witaminy A oraz C. Nie zabrakło również porannych słodkości.

Anna Lewandowska we wtorkowym menu umieściła przepisy bazujące na zdrowych warzywach i owocach, pamiętając, jak ważne w budowaniu odporności jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin. Wśród polecanych propozycji pojawiła się zupa krem, która idealnie smakuje o tej porze roku, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego podczas ostatnich przymrozków.

 

Wtorkowe gotowanie z Anną Lewandowską

Trenerka umieściła w jadłospisie ulubione bananowe placuszki, porcję zdrowej surówki oraz proste danie z makaronem w roli głównej i rozgrzewającą zupę-krem z batatów. Warto wiedzieć, że w słodkich ziemniakach znajdziemy zdecydowanie więcej witamin niż w klasycznej odmianie. Dodatkowo zaproponowała też koktajl z awokado i szpinakiem, który dostarczy energii oraz antyoksydantów. 

Placuszki z bananem i czekoladą

  • banan;
  • 100 ml ulubionego mleka roślinnego;
  • cztery łyżki mąki, Lewandowska poleca owsianą;
  • pół łyżki sody oczyszczonej;
  • masło klarowane;
  • ulubione dodatki np. pasta czekoladowa, wiórki kokosowe.

Przygotowanie: wymieszaj dokładnie składniki, pokrojonego w plasterki banana dodaj do ciasta. Smaż z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle, aż placki się zarumienią. Polej polewą czekoladową i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Koktajl z awokado 

  • plasterek cytryny;
  • pół szklanki napoju kokosowego;
  • 1/4 dojrzałego awokado;
  • pół banana;
  • pół jabłka;
  • garść szpinaku;
  • dwa liście świeżej bazylii.

Przygotowanie: zblenduj dokładnie wszystkie składniki, wyciśnij sok z cytryny, podawaj od razu.

Makaron z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

  • 70 gramów makaronu żytniego razowego spaghetti;
  • 1/3 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1/4 cebuli;
  • pół ząbka czosnku;
  • pół piersi z kurczaka;
  • trzy plastry suszonych pomidorów;
  • po szczypcie soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • pół łyżeczki papryki słodkiej czerwonej;
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • pół pęczka liści pietruszki.

Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, ugotowany makaron, przyprawy i oliwę. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około minutę.

Surówka z marchwi z orzechami

  • dwie marchewki;
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • pół garści orzechów włoskich.

Przygotowanie: marchew zetrzyj na tarce, skrop oliwą i posyp posiekanymi orzechami.

Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i marchewką

  • pół batata;
  • 4 łyżki mleczka kokosowego 18%;
  • pół łyżeczki masła klarowanego;
  • po szczypcie soli morskiej i pieprzu czarnego.

Przygotowanie: Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka, następnie zalej wodą aż do ich przykrycia, gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz tłuszcz. Wymieszaj i zblenduj składniki. Przypraw do smaku.

Smaczne i szybkie śniadanie? Jaglanka wg przepisu Anny Lewandowskiej:

Zobacz wideo Smaczne i szybkie śniadanie? Jaglanka wg przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.