Złota przyprawa, która odchudza i poprawia trawienie. Po co i na co kurkuma? Poznaj właściwości i zastosowanie kurkumy

Kurkuma jest przyprawą doskonale znaną zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych, problemach trawiennych, a nawet podczas gojenia się ran i blizn. Przy tym świetnie smakuje i podkręca smak wielu potraw. Warto włączyć ją do diety choćby dziś. Poznaj właściwości i zastosowanie kurkumy.

Kurkuma – właściwości i zastosowanie

Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z Indii. Zanim zostanie zmielona na proszek ma postać korzenia, nieco podobnego do imbiru. Ten korzeń to ostryż. Jest on bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Indiach.

Na tle innych przypraw kurkuma wyróżnia się intensywnym, żółtopomarańczowym kolorem. Barwa przyprawy jest tak intensywna, że początkowo była stosowana przede wszystkim do barwienia produktów. Kurkuma była barwnikiem już w 600 r. p. n. e. Sto lat później przyprawa dotarła do Chin, gdzie zaczęto wykorzystywać ją przede wszystkim w naturalnej medycynie.

Po co i na co kurkuma? Okazuje się, że kurkuma ma wiele właściwości leczniczych, a jej zastosowanie jest szerokie. Na początku była używana przede wszystkim do łagodzenia skurczów menstruacyjnych, problemów z układem oddechowym, wrzodów, stanów zapalnych, a nawet w leczeniu chorób pasożytniczych.

Z biegiem lat zainteresowanie właściwościami nie słabło. Co więcej naukowcy znajdywali nowe zastosowanie kurkumy. Obecnie prowadzone są badania dotyczące wsparcia przez kurkumę pracy mózgu. Zdaniem wielu naukowców może ona zapobiec alzheimerowi. Kurkuma zawdzięcza takie właściwości tumeronowi. Jest to związek, który wywołuje namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. W ten sposób może więc wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie.

Dodatkowo kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe. Zawiera bowiem kurkuminę. To polifenol, który działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i może być wykorzystywany w leczeniu na przykład raka skóry, płuc, jamy ustnej, przełyku, żołądka czy wątroby.

Kurkuma pomaga także na dolegliwości trawienne. Dzięki jej właściwością żółciopędnym dochodzi do większego wydzielania gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Łagodzi więc stany przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i działa rozkurczająco. Często spotkamy ją więc w preparatach, które pracują nad poprawą właściwego funkcjonowania trzustki.

Kurkumina często występuje jako suplement diety. W kurkumie jest jej od dwóch do pięciu procent. A jej działanie wzmacnia odporność i leczy infekcje. Podobnie jak katelicydyny, których poziom podnosi już samo spożywanie kurkumy. W ten sposób przyprawa może nawet zapobiegać wielu chorobom – choćby bakteryjnym, wirusowym czy grzybiczym.

Kurkuma na odchudzanie

A jak kurkuma działa na odchudzanie? To, że kurkuma na utratę wagi także pomaga wiadomo nie od dziś. Jest to bowiem substancja bioaktywna, która przyczynia się do redukcji masy ciała człowieka. Kurkumina w niej zawarta przyspiesza trawienie, wydzielanie żółci. Uczestniczy także w procesach trawienia tłuszczów.

Jeśli chodzi o pomoc kurkumy w odchudzaniu, warto przytoczyć badania z 2015 roku. Wykazano w pilotażowym programie, w którym wzięło udział 44 osoby, że kurkuma na utratę wagi działa świetnie. Badani zmienili styl życia na zdrowszy, a po 30 dniach diety redukcyjnej ich waga spadła o około dwa procent. Po tym czasie wydłużono im dietę o kolejne 30 dni, a dodatkowo zalecono preparaty z kurkumą. Po przejściu tej diety waga spadła jeszcze bardziej, zauważono też niższą zawartość tkanki tłuszczowej w ciele i mniejszy obwód talii oraz bioder. Wyniki zachęciły wszystkich do dalszego odchudzania.

Kurkuma na co dzień – przepis na wodę z cytryną i kurkumą na odchudzanie

Nie musimy przyjmować na stałe preparatów na odchudzanie z kurkumą. Możemy przyjmować ją w innej postaci, na przykład do picia. Polecamy sprawdzony przepis na wodę z cytryną i kurkumą na odchudzanie.

Składniki: sok wyciśnięty z jednej świeżej cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki miodu, szczypta cynamonu, woda

Przygotowanie: Zagotuj szklankę wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie letnia, dodaj pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj. Pij codziennie na czczo.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.