Jak zrzucić na wadze, chorując na cukrzyce? Bezpieczne diety odchudzające dla diabetyków

U osób zmagających się z cukrzycą wręcz wskazane jest osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. To właśnie zdrowa waga pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i minimalizuje ryzyko dodatkowych powikłań.

W przypadku cukrzycy trzeba szczególnie zadbać o to, by odchudzanie przebiegało bezpiecznie. Należy wystrzegać się restrykcyjnych diet i unikać zbyt szybkiej utraty masy ciała, ponieważ może to powodować problemy z poziomem cukru we krwi.

Podejmując decyzję o odchudzaniu, osoba z cukrzycą powinna wziąć pod uwagę czynniki, takie jak ogólny stan zdrowia, wiek, płeć, wagę, wzrost oraz ilość kilogramów do zrzucenia. Przejście na dietę najlepiej skonsultować z lekarzem.

Dieta odchudzająca dla chorych na cukrzycę to przede wszystkim taka, która jest długotrwała. Chodzi o dokonywanie dobrych wyborów i stopniowe wprowadzanie zdrowych zmian do swojego jadłospisu. Restrykcyjne diety nie sprawdzą się - nie są przecież na całe życie, a po krótkim czasie stosowania wzrasta ryzyko nie tylko ponownego przybrania na wadze, ale też problemów zdrowotnych. 

Długoterminowe diety, które pozwolą bezpiecznie schudnąć przy cukrzycy

Każda z poniżej wymienionych diet powinna opierać się na etapowym wdrażaniu zmian. W dążeniu do szczupłej sylwetki ważne jest dostarczanie do organizmu niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uważana jest za skuteczną zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu cukrzycy. Długotrwałe stosowanie obniża ryzyko rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych, obniża cholesterol i przyczynia się do redukcji masy ciała. Dieta znad basenu Morza Śródziemnego korzystnie wpływa na zmiany poziomu insuliny i zapewnia lepszą kontrolę glikemii. Wprowadzenie zasad tej diety do jadłospisu zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2.

Dozwolone produkty: warzywa (szczególnie surowe), ziarna, orzechy, nasiona, ryby, owoce morza, jajka, oliwa z oliwek, zioła i przyprawy, owoce i nabiał (z umiarem).

Dieta niskowęglowodanowa

Przekąski to doskonały sposób na uzupełnienie białkowych luk i niedoborów w diecie.
Przekąski to doskonały sposób na uzupełnienie białkowych luk i niedoborów w diecie. Fotolia

Sposób żywienia oparty na niskiej zawartości węglowodanów w posiłkach jest aktualnie dosyć popularny. Okazuje się, że mogą stosować go również diabetycy, gdyż skutecznie obniża poziom glukozy we krwi i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dieta niskowęglowodanowa zawiera większe ilości białka i zdrowych tłuszczów, przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Ta dieta może stanowić stały element zdrowego stylu życia w cukrzycy, pod warunkiem, że minimalizowanie ilości węglowodanów nie jest zbyt restrykcyjne.

Dozwolone produkty: warzywa, mięso, ryby, owoce morza, jaja, pełnotłusty nabiał, zdrowe oleje i oliwa, orzechy, owoce leśne.

Dieta paleolityczna

Przekąski to doskonały sposób na uzupełnienie białkowych luk i niedoborów w diecie.

Dieta paleo próbuje naśladować sposób żywienia naszych dawnych przodków, którzy musieli polować, aby zjeść. Opiera się więc na naturalnych składnikach - z wyłączeniem zbóż, nabiału oraz produktów skrobiowych - i jest pozbawiona przetworzonych produktów. Dieta jaskiniowców jest skuteczną metodą kontroli cukrzycy, pomaga wyrównać glikemię i przyczynia się do obniżenia masy ciała.

Dozwolone produkty: warzywa, owoce, mięso, podroby, ryby, niektóre zdrowe tłuszcze, nasiona oraz orzechy (oprócz orzeszków ziemnych).

Więcej o: