Jak uzupełnić białko na diecie wege? Wystarczy na stałe dodać do jadłospisu produkty o dużej zawartości białka roślinnego

Coraz więcej osób decyduje się na przestrzeganie diet wegańskich lub wegetariańskich bądź stara się zminimalizować użycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Ograniczenie oraz całkowite odejście od mięsa i nabiału wiąże się z koniecznością stosowania wysokobiałkowych zamienników. Na rynku dostępnych jest wiele produktów roślinnych bogatych w białko.

Decyzja o rozpoczęciu diety pozbawionej produktów odzwierzęcych może być pokierowana różnymi powodami. Przede wszystkim decydują się na nią osoby, które nie chcą przyczyniać się do krzywdy zwierząt. Wybór diety eliminującej mięso i produkty odzwierzęce może być dokonywany również przez względy zdrowotne. Często jest to także chęć zrzucenia kilogramów.

Dieta pozbawiona produktów zwierzęcych może pokryć wszystkie wymagania żywieniowe

Uzyskanie wystarczającej ilości białka oraz niezbędnych witamin i minerałów jest utrudnieniem dla osób, które nie jedzą mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Istnieje jednak wiele roślinnych zamienników, które z powodzeniem pokryją zapotrzebowanie na białko, wapń, żelazo i witaminę B12, których najpopularniejszym źródłem są właśnie produkty zwierzęce.

Roślinne produkty bogate w białko

1. Tofu

Produkty sojowe uznawane są za jedno z najbogatszych źródeł białka w diecie roślinnej. Tofu przejmuje smak potrawy, w której jest przygotowywane, dlatego może stać się dodatkiem do wielu posiłków. Doskonale sprawdzi się także jako zamiennik mięsa na kanapce lub w zupie. Dobrze przyprawione, może z powodzeniem zastąpić kurczaka w wielu popularnych daniach. Tofu jest jednocześnie zdrowym substytutem produktów mlecznych - zawiera wapń i żelazo.

tofutofu tofu

2. Soczewica

Czerwona lub zielona soczewica zawiera dużo białka, błonnika i kluczowych składników odżywczych, w tym żelaza i potasu. Można dodawać ją do wielu posiłków, takich jak bezmięsne gulasze, curry, sałatki oraz potrawy z ryżu, by zapewnić dodatkową porcję białka. Z soczewicy można przygotować również smaczny wegański pasztet.

3. Ciecierzyca

Ciecierzycę można jeść na ciepło lub na zimno - znajduje zastosowanie w wielu potrawach pozbawionych mięsa. Najlepiej znana jest pod postacią hummusu, który - dodany do kanapki - może stać się zdrową i bogatą w białko alternatywą dla masła.

4. Nasiona Chia

Nasiona Chia są bogate w błonnik i zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe Omega-3. Stanowią kompletne źródło białka - łyżka stołowa nasion zawiera 2 g białka. Chia może być do datkiem do posiłków z jogurtem roślinnym oraz koktajli. Można także zrobić z nich pudding, namaczając uprzednio nasiona w wodzie lub mleku migdałowym.

Deser chiaDeser chia pinterest.com

5. 

Spirulina

Te niebieskie bądź zielone algi zawierają około 8 g białka na 2 łyżki stołowe. Spirulina jest również bogata w składniki odżywcze, takie jak żelazo, witaminy B - choć nie witaminę B-12 - i mangan. Występuje w postaci suplementu bądź proszku, który można dodać do wody, koktajlu lub soku owocowego, a także posypać nim sałatkę bądź przekąskę w celu zwiększenia ilości białka w posiłku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.