Decyzja o rozpoczęciu diety pozbawionej produktów odzwierzęcych może być pokierowana różnymi powodami. Przede wszystkim decydują się na nią osoby, które nie chcą przyczyniać się do krzywdy zwierząt. Wybór diety eliminującej mięso i produkty odzwierzęce może być dokonywany również przez względy zdrowotne. Często jest to także chęć zrzucenia kilogramów.
Uzyskanie wystarczającej ilości białka oraz niezbędnych witamin i minerałów jest utrudnieniem dla osób, które nie jedzą mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Istnieje jednak wiele roślinnych zamienników, które z powodzeniem pokryją zapotrzebowanie na białko, wapń, żelazo i witaminę B12, których najpopularniejszym źródłem są właśnie produkty zwierzęce.
1. Tofu
Produkty sojowe uznawane są za jedno z najbogatszych źródeł białka w diecie roślinnej. Tofu przejmuje smak potrawy, w której jest przygotowywane, dlatego może stać się dodatkiem do wielu posiłków. Doskonale sprawdzi się także jako zamiennik mięsa na kanapce lub w zupie. Dobrze przyprawione, może z powodzeniem zastąpić kurczaka w wielu popularnych daniach. Tofu jest jednocześnie zdrowym substytutem produktów mlecznych - zawiera wapń i żelazo.
2. Soczewica
Czerwona lub zielona soczewica zawiera dużo białka, błonnika i kluczowych składników odżywczych, w tym żelaza i potasu. Można dodawać ją do wielu posiłków, takich jak bezmięsne gulasze, curry, sałatki oraz potrawy z ryżu, by zapewnić dodatkową porcję białka. Z soczewicy można przygotować również smaczny wegański pasztet.
3. Ciecierzyca
Ciecierzycę można jeść na ciepło lub na zimno - znajduje zastosowanie w wielu potrawach pozbawionych mięsa. Najlepiej znana jest pod postacią hummusu, który - dodany do kanapki - może stać się zdrową i bogatą w białko alternatywą dla masła.
4. Nasiona Chia
Nasiona Chia są bogate w błonnik i zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe Omega-3. Stanowią kompletne źródło białka - łyżka stołowa nasion zawiera 2 g białka. Chia może być do datkiem do posiłków z jogurtem roślinnym oraz koktajli. Można także zrobić z nich pudding, namaczając uprzednio nasiona w wodzie lub mleku migdałowym.
5.
Te niebieskie bądź zielone algi zawierają około 8 g białka na 2 łyżki stołowe. Spirulina jest również bogata w składniki odżywcze, takie jak żelazo, witaminy B - choć nie witaminę B-12 - i mangan. Występuje w postaci suplementu bądź proszku, który można dodać do wody, koktajlu lub soku owocowego, a także posypać nim sałatkę bądź przekąskę w celu zwiększenia ilości białka w posiłku.