Dlaczego warto jeść kolację? 5 przepisów na super zdrową kolację

Kolacja to posiłek, który często pomijamy! A to wielki błąd. Tak jak śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, tak kolacja musi umożliwić nam wszystkie procesy w organizmie podczas nocnej regeneracji. Poznaj zasady zdrowej kolacji, dowiedz się, co z kolację, kiedy trenujemy wieczorem, a także zainspiruj się naszymi 5 przepisami na super zdrową kolację.

Dlaczego warto jeść kolację? Zasady zdrowej kolacji

Kolacja jest istotnym zakończeniem dnia. To bzdura, że lepiej jej unikać, jeśli chcemy schudnąć. Prawdą jest jednak, że powinna być zjedzona o odpowiedniej porze, zawierać odpowiednią dla nas liczbę kalorii, być lekkostrawną. Jakimi zasadami warto się kierować przy układaniu planu na zdrowe kolacje?

Przede wszystkim pamiętaj, aby jeść kolację dwie godziny przed snem. Powinna być ona lekkostrawna i nie zawierać więcej niż 300-350 kcal. To ostatnie danie przed pójściem spać. Musisz zdążyć je spalić. Ponadto pamiętaj, aby komponować je ze zdrowych składników. Unikaj potraw smażonych. Lepiej wybierać te gotowane, pieczone lub przygotowywane na parze. Zdecydowanie zrezygnuj ze słodyczy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wybierać kolację w wersji słodkiej. Powinien być to jednak zdrowy cukier.

Kolacja może być zarówno ciepła jak i zimna. Warto wypić na noc także rozluźniające, relaksujące zioła. Sprawdzi się mięta lub rumianek. Dzięki nim zapewnisz sobie lepszą jakość snu.

Co z kolacją, kiedy trening wieczorem?

Jeśli ćwiczysz wieczorem, to musisz odpowiednio zaplanować posiłek przedtreningowy i potreningowy. Najlepiej zjeść lekki posiłek około 1,5-2 godzin przed treningiem. Po ćwiczeniach także zjedz lekki posiłek, ale jeśli jest już późno ogarnicz się na przykład do koktajlu lub lekkiej sałatki. Sprawdzą się także kanapki lub serek wiejski.

Poniżej znajdziesz więc 5 przepisów na super zdrową kolację. Sprawdzą się one także po treningu!

5 przepisów na super zdrową kolację

Zdrowa kolacja – sałatka z ciecierzycy

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • ogórek zielony,
  • papryka,
  • garść suszonych pomidorów,
  • oliwa z suszonych pomidorów,
  • ocet jabłkowy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj, pokrój drobno w kostkę. Dodaj oliwę i ocet. Dopraw do smaku. Z podanych proporcji wyjdzie około czterech porcji sałatki.

Zdrowa kolacja – placki twarogowe

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego chudego,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki mąki ryżowej,
  • ewentualnie dwie łyżki cukru pudru,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: Podane składniki połącz ze sobą. Cukier jest opcjonalne. Placki świetnie smakują polane miodem. Jeśli decydujesz się na taką opcję, nie używaj cukru, bo będą za składnie. Zblenduj składniki lub rozgnieć je porządnie widelcem. Formułuj placki i smaż na oleju z obu stron. Z podanych składników wyjdą dwie porcje.

Zdrowa kolacja – awokado z jajkiem

Składniki:

  • pół awokado,
  • jedno jajko,
  • sól, pieprz,
  • kromka pełnoziarnistego pieczywa,
  • dwa plasterki pomidora.

Przygotowanie: Przekrój awokado na pół. Wyjmij pestkę, zrób nieco większy otwór po pestce. Wbij do niego jajko. Posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Serwuj na ciepło z pieczywem i pomidorem

Zdrowa kolacja – budyń jaglany

Składniki:

  • trzy solidne łyżki kaszy jaglanej,
  • pięć daktyli,
  • łyżka oleju z pestek winogron,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • dwie kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: Wypłucz trzy razy kaszę pod bieżącą wodą. Zalej ją mlekiem, dodaj pozostałe składniki. Gotuj około 15-20 minut. Aż do momentu, gdy kasza będzie miękka, a woda wyparuje. Zblenduj na gładką masę. Podawaj ciepłe lub chłodne.

Zdrowa kolacja – owoce pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki: 

  • jedna gruszka,
  • dwie garści sezonowych owoców, na przykład malin,
  • szklanka płatków owsianych,
  • dwie łyżki oleju kokosowego i dwie łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie: Owoce obierz, umyj. Gruszkę pokrój w kostkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe składniki połącz ze sobą. Posypuj owoce tworząc coś na kształt klasycznej kruszonki. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.