Kolacja jest istotnym zakończeniem dnia. To bzdura, że lepiej jej unikać, jeśli chcemy schudnąć. Prawdą jest jednak, że powinna być zjedzona o odpowiedniej porze, zawierać odpowiednią dla nas liczbę kalorii, być lekkostrawną. Jakimi zasadami warto się kierować przy układaniu planu na zdrowe kolacje?
Przede wszystkim pamiętaj, aby jeść kolację dwie godziny przed snem. Powinna być ona lekkostrawna i nie zawierać więcej niż 300-350 kcal. To ostatnie danie przed pójściem spać. Musisz zdążyć je spalić. Ponadto pamiętaj, aby komponować je ze zdrowych składników. Unikaj potraw smażonych. Lepiej wybierać te gotowane, pieczone lub przygotowywane na parze. Zdecydowanie zrezygnuj ze słodyczy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wybierać kolację w wersji słodkiej. Powinien być to jednak zdrowy cukier.
Kolacja może być zarówno ciepła jak i zimna. Warto wypić na noc także rozluźniające, relaksujące zioła. Sprawdzi się mięta lub rumianek. Dzięki nim zapewnisz sobie lepszą jakość snu.
Jeśli ćwiczysz wieczorem, to musisz odpowiednio zaplanować posiłek przedtreningowy i potreningowy. Najlepiej zjeść lekki posiłek około 1,5-2 godzin przed treningiem. Po ćwiczeniach także zjedz lekki posiłek, ale jeśli jest już późno ogarnicz się na przykład do koktajlu lub lekkiej sałatki. Sprawdzą się także kanapki lub serek wiejski.
Poniżej znajdziesz więc 5 przepisów na super zdrową kolację. Sprawdzą się one także po treningu!
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj, pokrój drobno w kostkę. Dodaj oliwę i ocet. Dopraw do smaku. Z podanych proporcji wyjdzie około czterech porcji sałatki.
Składniki:
Przygotowanie: Podane składniki połącz ze sobą. Cukier jest opcjonalne. Placki świetnie smakują polane miodem. Jeśli decydujesz się na taką opcję, nie używaj cukru, bo będą za składnie. Zblenduj składniki lub rozgnieć je porządnie widelcem. Formułuj placki i smaż na oleju z obu stron. Z podanych składników wyjdą dwie porcje.
Składniki:
Przygotowanie: Przekrój awokado na pół. Wyjmij pestkę, zrób nieco większy otwór po pestce. Wbij do niego jajko. Posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Serwuj na ciepło z pieczywem i pomidorem
Składniki:
Przygotowanie: Wypłucz trzy razy kaszę pod bieżącą wodą. Zalej ją mlekiem, dodaj pozostałe składniki. Gotuj około 15-20 minut. Aż do momentu, gdy kasza będzie miękka, a woda wyparuje. Zblenduj na gładką masę. Podawaj ciepłe lub chłodne.
Składniki:
Przygotowanie: Owoce obierz, umyj. Gruszkę pokrój w kostkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe składniki połącz ze sobą. Posypuj owoce tworząc coś na kształt klasycznej kruszonki. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.