Zaburzenia hormonalne na diecie. Jak ich uniknąć i zrównoważyć poziom hormonów?

Brak równowagi hormonalnej staje się coraz bardziej powszechny, jednak odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia mogą zrównoważyć poziom hormonów.

Wiele z nas ma problemy z hormonami. Nie zawsze wiążą się one z dietą lub trybem życia, jednak te czynniki mogą mieć znaczący wpływ na naszą gospodarkę hormonalną.

Jak przejść na dietę, by uniknąć zaburzeń hormonalnych?

Kobieta w szarej bluzie
Kobieta w szarej bluzie fot.Shutterstock

Uwzględnij zdrowe tłuszcze

Dodawanie zdrowych tłuszczów do codziennych posiłków, pomaga w uwalnianiu hormonów, a także w zmniejszeniu oporności na insulinę i zredukowaniu apetytu. Postaraj się wyeliminować tłuszcze trans, które przyczyniają się do powstawania insulinooporności, a także powodują gromadzenie się tłuszczu.

Wybieraj żywność o wysokiej zawartości błonnika

Spożywanie produktów bogatych w błonnik jest bardzo ważne dla zdrowego życia. Włączenie godo diety zwiększa wrażliwość na insulinę, a także stymuluje produkcję hormonów. Błonnik powoduje uczucie sytości i pozwala kontrolować ilość spożywanych pokarmów. Aby ograniczyć jedzenie, należy codziennie wybierać produkty z jego wysoką zawartością.

Unikaj cukru i rafinowanych węglowodanów

Cukier i rafinowane węglowodany powodują szereg problemów zdrowotnych - w szybki sposób podnoszą poziom cukru we krwi, co wyzwala odpowiedź hormonalną, która powoduje zmiany nastroju, zmęczenie oraz depresję. Minimalizując spożycie rafinowanych węglowodanów, możesz nie tylko zoptymalizować funkcjonowanie hormonów, ale też uniknąć chorób, takich jak otyłość i cukrzyca.  

Jedz jajka i tłuste ryby

Jedzenie jajek wpływa na hormony, które regulują przyjmowanie pokarmu oraz obniżają poziom insuliny i greliny. Doskonale wypełniają żołądek i pozwalają na utrzymanie sytości przez długi czas. Tłuste ryby są z kolei najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Są korzystne dla zdrowia hormonalnego i obniżają poziom hormonów stresu - kortyzolu i adrenaliny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.