Karolina Gilon podzieliła się przepisem na naleśniki gryczane bez glutenu i laktozy. To szybkie, proste i zdrowe danie

Rozwijająca się sytuacja wywołana pandemią spowodowała, że coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie wyjść z domu do niezbędnego minimum. Wiele gwiazd zachęca, aby dobrze wykorzystać ten wolny czas. Przykładem jest Karolina Gilon.

Pozostanie w domu daje wiele możliwości. Poza szeroką gamą treningów bez sprzętu, gwiazdy chętnie pokazują także przepisy na zdrowe posiłki. W instagramowej relacji Karoliny Gilon możemy podejrzeć przygotowanie prostych naleśników gryczanych bez glutenu i laktozy, z naturalnym syropem truskawkowym.

Zobacz wideo Naleśniki gryczane Karoliny Gilon

Do wykonania naleśników gryczanych bez glutenu i laktozy potrzebna jest mąka gryczana, mleko bez laktozy lub roślinne, dwa jajka, łyżka miodu oraz mrożone truskawki i blender. Do wypełnienia naleśników Karolina Gilon użyła waniliowego serka homogenizowanego i bio serka brzoskwiniowego.

Dodanie łyżki miodu do przygotowanego ciasta na naleśniki zniweluje gorzki smak mąki gryczanej. Całość należy zblendować. W trakcie przygotowywania ciasta należy podgrzać truskawki w celu ich rozmrożenia. Gdy będą już gotowe również je blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Aby uzyskać dobre ciasto, należy odstawić je pod przykryciem na około pół godziny. Przed nabraniem ciasta na łyżkę, całość powinno się wymieszać. Na patelni trzeba rozgrzać odrobinę tłuszczu, wylać niewielką porcję ciasta i rozprowadzić po powierzchni patelni. Smażyć, aż się zarumieni, przerzucić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. 

Naleśniki z mąki gryczanej są dość kruche, więc lepiej ich nie zawijać.

- podpowiada Karolina Gilon. Naleśniki gryczane to świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w domu. Do wykonania ciasta potrzebne są tylko trzy składniki, które z pewnością znajdą się w większości lodówek. Gotowe danie wygląda bardzo smacznie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.