Wiele z nas rezygnuje z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego po to, by móc kontrolować swoją wagę. Ten sposób żywienia może przyczynić się do utraty masy ciała, jednak jest kilka pułapek, które należy omijać szerokim łukiem.
Podobnie jak w przypadku każdej diety lub zmiany stylu życia, posiłki na diecie wegańskiej powinny być zdrowe i zbilansowane - nie możemy pozwolić na jakiekolwiek niedobory. Jeśli chcemy schudnąć, musimy przyjmować mniej kalorii lub więcej ich spalać. Oznacza to, że nawet jeśli decydujemy się na wegańską dietę, musimy dbać o odpowiednią ilość energii tak, by nie przybrać na wadze. Jak zabrać się za dietę, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów?
Unikaj fast foodów
Coraz więcej restauracji typu fast food oferuje opcje wegańskie, które nie są uznawane za zdrowe. Jeśli połączymy żywienie się w takich miejscach z wyżej wspomnianym przejadaniem się, możemy zapomnieć o uzyskaniu upragnionej sylwetki na diecie roślinnej.
Nie łudź się, że wege znaczy zdrowe
Panuje błędne przekonanie, że wszystko, co zostało oznaczone jako wegańskie, na pewno jest zdrowe. Do zrobienia gotowego ciasta czekoladowego z dopiskiem "wege" czy wegańskich lodów nie wykorzystano produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie jest to równoznaczne z pozbawieniem ich cukru, tłuszczu i kalorii.
Uważaj na węglowodany
Dieta wegańska często wiąże się z nadmiarem węglowodanów w posiłkach. Jedząc owsiankę z owocami na śniadanie, wegańską pizzę na obiad, pełnoziarniste krakersy jako przekąskę i makaron z warzywami na kolację, łatwo możesz przekroczyć zalecaną ilość węglowodanów. Jeśli pojawi się nadwyżka, organizm zmagazynuje ją w postaci tłuszczu.
Nie jedz za mało
Przyjmowanie zbyt małej ilości pokarmów oraz unikanie pełnowartościowych posiłków to częsty błąd osób na wegańskiej diecie. Spożywanie niewystarczającej ilości kalorii prowadzi do spowolnienia metabolizmu, co utrudnia zrzucenie kilogramów. Wówczas tempo spalania energii automatycznie spada, a organizm usilnie próbuje zatrzymać każdą kalorię, którą otrzyma.