Utrzymanie prawidłowej diety może być trudne podczas izolacji wywołanej rozprzestrzeniającym się wirusem COVID-19. Mimo to nadal trzeba dbać o swoje zdrowie.
Podczas robienia zapasów kluczowe jest, aby zakupione produkty nie zepsuły się po kilku dniach. Przede wszystkim nie warto kupować zbyt dużej ilości pożywienia o krótkim okresie przydatności.
Długoterminowe produkty powinny być zdrowe i bogate w witaminy oraz minerały, a przygotowywane z nich posiłki - pełnowartościowe i niskokaloryczne po to, by zrekompensować zmniejszenie poziomu aktywności podczas przymusowego urlopu.
Mrożone warzywa i owoce
Strzałem w dziesiątkę są mrożone warzywa i owoce. Odpowiednio przechowywane, wytrzymają zdecydowanie dłużej niż ich świeże odpowiedniki i jednocześnie zachowają swoje wartości odżywcze. Warzywa i owoce mają niewiele kalorii, a są bogate w przeciwutleniacze, witaminy czy minerały, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Ryby są bogatym źródłem białka, cynku i selenu. Konserwy rybne mają długi okres przydatności i stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Niekoniecznie musi to być popularny tuńczyk w puszce. Zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają konserwy z łososia czy sardynek. Warto urozmaicić swoją dietę i wprowadzić do niej różne rodzaje ryb bogatych w zdrowe tłuszcze.
Z powodzeniem można nabyć ciecierzycę, fasolę czy soczewicę w puszce. Są one bogate w błonnik i składniki odżywcze, zawierają dużo białka, a jednocześnie mają niewiele kalorii. Świetnie sprawdzą się nie tylko w diecie roślinnej - powinni z nich korzystać także mięsożercy. Rośliny strączkowe są stosunkowo tanie, pożywne i naprawdę sycące.
Na czas pozostania w domu warto zaopatrzyć się w chrupkie pieczywo lub wafle ryżowe, które pomogą w chwilach nagłego głodu. Możesz zrobić zdrową kanapkę albo potraktować pieczywo jako samodzielną przekąskę. Jedna sztuka zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż kromka chleba.
Dobrym wyborem są wszelkiego rodzaju kasze, brązowy lub dziki ryż oraz pełnoziarniste makarony. Stanowią podstawę wielu zdrowych posiłków, są doskonałym źródłem energii i z pewnością długo przetrwają na półce z zapasami.