Anna Lewandowska o odporności: Wzmocnij się. To nadal najlepszy moment. Jak zadbać o układ odpornościowy i nie dać się wirusowi?

Anna Lewandowska tłumaczy, że na wzmocnienie odporności nie jest jeszcze za późno - podzieliła się kilkoma poradami. To najlepszy czas, by zawalczyć o swój organizm i skutecznie ochronić się przed wirusem.

Anna Lewandowska podzieliła się na Instagramie swoim zdaniem na temat odporności i zdrowego rozsądku w tej trudnej sytuacji, z którą przyszło nam się zmagać. Jest to najlepszy czas na wzmacnianie układu odpornościowego, by był gotów zwalczać drobnoustroje i wirusy. 

Jak wzmocnić odporność?

Trenerka zwróciła uwagę na puste półki sklepowe i osoby, które w ramach zapasów kupują niezdrowe jedzenie, takie jak mrożone fast foody, słodycze, produkty wysoko przetworzone czy kolorowe napoje, zapominając przy tym, że istnieje wiele możliwości na zapewnienie sobie pełnowartościowego pożywienia, które dodatkowo wzmocni odporność i uchroni przed wirusem.

Widok pustych półek w sklepach budzi w nas niepokój. Mój niepokój, dodatkowo, budzi widok niektórych osób, decydujących się na zakup dużych ilości mrożonych fast foodów, słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, kolorowych napojów - wyjaśnia Anna Lewandowska.
 

Robienie zapasów i zostawanie w domu nie oznacza, że powinno być nam już wszystko jedno. Przeciwnie. To najlepszy czas, by o siebie zadbać. Kontynuuje:

Właśnie w tak ważnym czasie, aby zwalczyć drobnoustroje i wirusy powinniśmy się wzmacniać, bo to jest TEN CZAS, kiedy najbardziej potrzebujemy silnego układu odpornościowego.

Herbata żurawinowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu.Herbata żurawinowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu. Fotolia

Ann podzieliła się kilkoma poradami:

  • Bierzmy pod uwagę naturalne metody, witaminy i minerały z pożywienia (cebula, czosnek, buraki, imbir, przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, tymianek, oregano, bazylia, lubczyk, rozmaryn, goździk itp).
  • Wybierajmy produkty takie jak: kasze jaglana/gryczana, ryże, mąki, makarony żytnie (omijajmy pszenice), tłuszcze/oliwa z oliwek, masło klarowane ghee, wartościowe oleje np. z orzechów, lniany, awokado.
  • Jaja, rośliny strączkowe (fasola/groch/ciecierzyca).
  • Wekujmy/zamrażajmy zupy/inne dania, które podlegają obróbce termicznej.



  • Słodyczom też nie mówmy NIE - ale postarajmy się o handmade: słodzone miodem, ksylitolem czy cukrem koksowym, wykorzystajmy zapasy zdrowych batonów (jeśli jeszcze macie).
  • Przekąski: chipsy zamieniamy na warzywa i orzechy, KIEDY JAK NIE TERAZ?! Spróbujcie chipsów z buraków, selera, i marchewki.
  • Last but not least, KISZONKI! Kwas mlekowy w nich zawarty stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Taka zmiana w mikroflorze jelit jest teraz niezbędna.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.