Banan to kaloryczny owoc. Ale czy banany tuczą? Mamy dobre wiadomości!

Banany to jeden z bardziej kalorycznych owoców na świecie. Nic więc dziwnego, że wiele osób rezygnuje z nich podczas diet odchudzających. Jednak banany mają wiele zalet! Nie powinniśmy odstawiać ich zupełnie. Poznaj wartości odżywcze bananów i dowiedz się, ile kalorii mają banany? Jakie wartości odżywcze wyróżniają ten owoc?

Banan – wartości odżywcze, kalorie

Banany mają około 90 kcal w 100 g owocu. To dość dużo. Jeden średniej wielkości banan ma 120 kcal. Te mniejsze mają ich około 70 kcal. 75 proc. wagi banana stanowi woda, 22 proc. to węglowodany, a 1 proc. to białko.

Zalet jedzenia bananów jest naprawdę wiele. Wśród podstawowych warto wymienić to, że owoce te zawierają wiele cennego dla naszego zdrowia potasu. Z tego powodu powinni spożywać je ci, którzy mają problem z ciśnieniem. Potas wpływa bowiem korzystnie na układ krwionośny, a ponadto zmniejsza stres, polepsza nastrój i wpływa korzystnie na funkcjonowanie mięśni. Banany zawierają także duże pokłady magnezu, żelaza, cynku, fluoru, selenu, jodu, fosforu, witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B.

Ich cenny skład obniżają także poziom cholesterolu. Mają dużo pektyn, więc zapobiegają wzrostowi cholesterolu we krwi. Błonnik zapewnia nam sytość, więc jemy mniej. Także tych niezdrowych produktów. Jedzenie bananów pozwoli więc  niepodjadanie między posiłkami.

Co ciekawe banany zmniejszają także ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej nerek. To antynowotworowe działanie mają przede wszystkim banany zielone. A gdy jesteśmy przy organach układu pokarmowego, należy też wspomnieć, że przynoszą też ulgę w leczeniu wrzodów. Pobudzają powstanie błon śluzowych żołądka, więc wspomagają walkę z wrzodami żołądka.

Jeśli cierpimy na biegunkę, wzdęcia czy niestrawność, banany także i tu przyniosą ulgę. Szczególnie zaleca się je dzieciom i osobom starszym. W każdym wieku natomiast można stosować je jako środek wybielający zęby. Wystarczy regularnie pocierać wewnętrzną stroną skórki banana zęby.

Pamiętajmy jednak, że banany nie są wskazane w diecie diabetyków. Mają wysoki indeks glikemiczny, IG 60, więc bardzo szybko podwyższają poziom glukozy we krwi.

Ile waży średnio banan?

Średni banan, czyli taki nieco dłuższy niż dłoń człowieka, wraz ze skórką waży 200 g. Gdy zdejmiemy skórkę waży 120 g. To niby niewiele, a jednak już taka ilość produktu pozwoli nam zaspokoić głód. Pojawiaj się tylko pytanie – czy banany tuczą?

Czy banany tuczą?

Banan a dieta – oto jest pytanie. Czy banany wpływają na dietę? Czy banany tuczą? Z jednej strony, odpowiedź jest prosta. Zawierają dużo kalorii, więc tuczą. Jednak dzięki temu, że po ich spożyciu długo nie odczuwamy głodu, są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, warto je jeść nawet na restrykcyjnej diecie.

Osobom niezdecydowanym podpowiadamy – banany zaspokoją wasz głód bardzo szybko, są dość słodkie, więc prawdopodobnie powstrzymają nas przed zjedzeniem czego słodkiego.  Pamiętajmy – jeden zjedzony banan nie tuczy. Jeśli sięgniemy jednorazowo po trzy czy cztery, to już inna historia. Z pewnością odbije się to na nasze sylwetce po dłuższym czasie takiej „bananowej diety”.

Kolejna sprawa, to duża zawartość węglowodanów i cukrów. W bananach kryją się aż 23 gramy węglowodanów w 100 gramach owocu). Cukrów jest nieco mniej – 12 gramów w 100 gramach owocu. Jednak są one odpowiedzialne za spowolnienie metabolizmu.

Wszystko jest więc kwestią rozsądnego podejścia do diety i ilości spożywanych produktów. Banan jest świetną przekąską po intensywnym treningu, gdy niedobór kalorii i składników odżywczych może wpłynąć na naszą koncentrację i przyrost mięśni. Banan będzie więc zawsze lepszym wyborem niż spożywanie słodyczy, ciastek czy słodkich napojów.

Odpowiadając na zadane na wstępnie pytanie – czy banany tuczą – śpieszymy z odpowiedzią. Tuczą jedzone w niekontrolowanych ilościach. Banan jeden dziennie czy jeden raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi ani nie wpłynie na efekty naszej diety.

Więcej o: