Pomidor kalorie a właściwości. Pomidor to owoc czy warzywo? Poznaj 3 proste przepisy na pyszną sałatkę z pomidorem

Pomidor to znane powszechnie i bardzo lubiane warzywo. A właśnie, pomidor to owoc czy warzywo? Jakie właściwości i odżywcze w sobie kryje? I ile ma kalorii? Odpowiadamy na wszystkie pytania i podpowiadamy, jak pomidor wpływa na odchudzanie.

Pomidor to owoc czy warzywo?

To pytanie bardzo często zaprzątam na myśli. Kiedy był nazywany złotym jabłkiem lub jabłkiem miłości. Co podpowiada, że pomidor jest owocem. Z punktu botanicznego, owszem. Jest to owoc, konkretniej wielonasienna, mięsista jagoda. Pochodzi z tej samej rodziny co papryka. Dlaczego więc pomidor jednak jest uważany za warzywo? Wszystko za sprawą tego, że z racji niewielkiej zawartości cukru przede wszystkim jemy go w formie wytrawnej. Jest składnikiem dań głównych, zup, sałatek, bardzo rzadko deserów. Choć piernik z pomidorów coraz częściej gości w naszej kuchni, to jednak pomidory nie podbiły jeszcze świata deserów.

Pomidor – kalorie, właściwości, jakie witaminy?

Warto wiedzieć, że pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to najlepsze źródło likopenu, bardzo cenne źródło potasu, a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Ciekawostką jest fakt, że jest to jedyne warzywo, które po przetworzeniu zyskuje a nie traci. Znajdziemy w nim więcej cennych składników, gdy zamkniemy je na przykład w słoikach. To zasługa likopenu, który podczas obróbki termicznej uwalnia swoje właściwości.

W naszej diecie nie powinno zabraknąć pomidorów pod żadną postacią. Także soku pomidorowego. W takim napoju znajdziemy dużo potasu, który przyczynia się do prawidłowej pracy układu krążenia. Wspiera też nasze mięśnie i obniża ciśnienie tętnicze.

Pomidor na odchudzanie? Na czym polega dieta pomidorowa?

Pamiętajmy też, że pomidory na odchudzanie działają świetnie. Znajdziemy je dosłownie w każdej diecie odchudzającej. Mają niewiele kalorii – w 100 g znajdziemy tylko 18 kcal. Dodatkowo sycą na bardzo długo. Składają się głównie z wody, działają odświeżająco i tonizują naszą wątrobę. A zdrowa wątroba to dobra kondycja całego organizmu. Warto wspomnieć, że dzięki dużej zawartości olejków eterycznych poprawiają także procesy trawienne.

Z tego powodu wielką popularnością cieszy się dieta pomidorowa. To nie tylko dieta odchudzająca, lecz także lecznicza. Dobrze wpływa na stan całego organizmu. Pomidory – przypomnijmy – obniżają ciśnienie krwi, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Na czym polega dieta pomidorowa?

Dieta pomidorowa to 10-dniowa kuracja, której, jak łatwo się domyślić podstawę stanowią pomidory. Pomidory zwierają spore ilości błonnika, więc na długo wypełniają nasz żołądek, zapewniając nam uczucie sytości.  Zanim pomyślisz o diecie pomidorowej, wypróbuj nasze 3 proste przepisy na pyszną sałatkę z pomidorem. Wszystkie wypróbowaliśmy wielokrotnie! Smacznego!

3 proste przepisy na pyszną sałatkę z pomidorem

Caprese

Składniki:

  • 250 g mozzarelli,
  • dwa pomidory,
  • garść świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • parmezan.

Przygotowanie: pokrój w plastry mozzarellę. Ułóż na niej pokrojonego w plastry pomidora. Udekoruj listkami bazylii. Skrop obficie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Posyp startym na tarce o grubych oczkach parmezanem.

Pomidor z awokado

Składniki:

  • dwa pomidory,
  • awokado,
  • dwa jajka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie obierz ze skórki awokado, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidory umyj i także pokrój w kostkę. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomidor z rzodkiewką

Składniki:

  • pęczki rzodkiewek,
  • dwa pomidory,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka pasty ajvar ostrej,
  • szczypta lub dwie cukru,
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w ósemki rzodkiewkę, podsmaż aż będzie lekko rumiana. Pokrój pomidory w kostkę. Wymieszaj na wyłączonej już patelni. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.