Kasza jęczmienna, czyli prosty sposób na pyszny obiad. 5 pysznych przepisów na dania z kaszą jęczmienną

Kasza jęczmienna inaczej nazywana perłową lub pęczakiem nieustająco jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni. Nic dziwnego, jest zdrowa i syci na długo. Znamy ją dobrze z krupniku, ale to nie jedyne danie, w którym się sprawdzi. Poznaj właściwości kaszy jęczmiennej oraz 5 pysznych przepisów na dania z kaszą jęczmienną w roli głównej.

 Kasza jęczmienna – kalorie, właściwości

Kasza jęczmienna dzieli się na trzy typy: pęczak, perłową i łamaną. Zazwyczaj tych nazw używamy jednak zamiennie. Ale warto wiedzieć, że każda z nich ma inny stopień obróbki ziarna i jego grubość.

Kasze produkuje się oczywiście z jęczmienia i dzieje się to już od wielu wieków! To najpopularniejsza kasza w Polsce. Oczywiście wiele osób zna ją przede wszystkim z krupniku. Nic dziwnego, to danie ma przeszło tysiącletnią historię w naszym kraju.

Wartość odżywcza kaszy jęczmiennej są nieocenione!  Zawiera ona dużo błonnika, jest bogata w  witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. To cenne źródło minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan.

Kasza jęczmienna pomaga w odchudzaniu. Zawiera dużo węglowodanów złożonych, także błonnika, więc na długo pozostawia w nas uczucie sytości.

Kasza jęczmienna – jak gotować?

Najlepiej oczywiście stosować się go przepisu podatnego na opakowaniu. Jeśli go nie posiadamy, a zastanawiamy się, jak gotować kaszę jęczmienną, możemy wsypać suchą kaszę do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy kaszę tak długo, aż wchłonie całą wodę. Poniżej znajdziesz 5 pysznych przepisów na dania z kaszą jęczmienną.

5 pysznych przepisów na dania z kaszą jęczmienną

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną

Składniki: dwie garści suszonych grzybów, dwie marchewki, dwie pietruszki, pół selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kasza pęczak

Przygotowanie: Grzyby oczyść i namocz w wodzie. Kilka razy zmień wodę. Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na oliwie z oliwek. Gdy będą już miękkie zalej wodą. Dodaj miękkie grzyby, dopraw do smaku. Gotuj na wolnym ogniu około dwóch godzin. Możesz ewentualnie zabielić zupę śmietaną. Serwuj z kaszą pęczak

Kasza jęczmienna z grzybami

Składniki: dwie szklanki kaszy pęczak, szklanka białego wytrawnego wina, litr wywaru warzywnego, cebula, mały pro, dwa ząbki czosnku, garść suszonych grzybów, dwa pomidory, przyprawy – chili, słodka papryka, sól, pieprz; olej rzepakowy

Składniki: Namocz grzyby w zimnej wodzie. Zmień kilkakrotnie wodę. W międzyczasie ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę, wyciśnij czosnek. Podsmaż wszystko na oleju rzepakowym. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa i zalej wywarem warzywnym. Gotuj na wolnym ogniu. Wsyp kaszę, odsączone grzyby pokrojone w drobne paski. Dopraw do smaku. Dolej wino i duś do czasu, aż woda całkowicie wyparuje z dania.

Sałatka z pęczakiem

Składniki: szklanka kaszy pęczak, cebula, zielony ogórek, papryka czerwona lub żółta, pęczek natki pietruszki, świeża bazylia, ocet winny, oliwa z oliwek, przyprawy

Przygotowanie: Ugotuj kaszę pęczak. Cebulę, ogórka, paprykę pokrój drobno. Podobnie natkę pietruszki i bazylię. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dodaj oliwę, ocet i przyprawy – wszystko do smaku.

Wrap z kaszą pęczak

Składniki: kilka dużych tortilli, 200 g piersi z kurczaka, ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej limonki, pół litra bulionu, pół mango, pół szklanki kaszy jęczmiennej, pół marchewki, przyprawy – sól, pieprz, kurkuma, starty imbir

Przygotowanie: Ugotuj kaszę pęczak. Kurczaka podziel na mniejszej kawałki, podsmaż na oliwie. Wcześniej posyp go przyprawami. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Marchewkę zetrzyj na tarce, mango rozgnieć widelcem lub pokrój w drobną kostkę. Wszystko rozsmaruj na tortillach. Smacznego!

Pęczak z suszonym pomidorami

Składniki: pół szklanki kaszy jęczmiennej, dwie łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, garść suszonych pomidorów, opakowanie szpinaku świeżego, ser feta, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, suszone oregano

Przygotowanie: Ugotuj kaszę pęczak. Na patelni zblanszuj szpinak, dodaj pomidory, oliwę z pomidorów, czosnek, przyprawy. Wsyp kaszę i suszone pomidory. Wymieszaj wszystko. Podawaj udekorowane pokruszonymi kawałkami sera feta.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.