Anna Lewandowska podkreśla na Instagramie, jak istotną rolę w wzmacnianiu odporności gra odpowiednia dieta. Trenerka zwraca uwagę na najważniejsze produkty i witaminy, które powinny się znaleźć w naszym jadłospisie.
Fit gwiazda zwraca uwagę na to, jak wielki wpływ na naszą barierę ochronną ma nasz sposób odżywiania. W potrawach, które jemy występują wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Trzeba być świadomym tego, że zbilansowana dieta musi mieć właściwe proporcje mikro- i makroskładników, czyli m.in.:
Nieodłącznym elementem wzmacniania odporności jest zapewnienie prawidłowej produkcji komórek układu odpornościowego, dlatego nasza dieta powinna być bogata w witaminy grupy B, kwas foliowy, cynk, żelazo, miedź oraz witaminy A, D3, C i E
- dowiadujemy się z wpisu Lewandowskiej na Instagramie. Anna uświadamia, że białe krwinki, które odpowiadają za naszą odporność czerpią energię z glikozy, pochodzącej z przemian powiązanych z glukozą. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednia ilość węglowodanów i tłuszczy, które stanowią ważną część błon komórkowych.
Naturalne probiotyki, umacniające barierę ochronną, znajdziesz m.in. w czosnku, olejku z oregano, propolis, tymianku oraz szałwii lekarskiej. Trenerka podkreśla jednak, że naturalne środki pomagają na pierwsze symptomy, ale nie na zaawansowane, silne rozwinięte infekcje.
Należy zapamiętać o tym, jak wielki wpływ na nasz układ odpornościowy mają poszczególne witaminy. Jak słusznie zauważa Lewandowska, witamina C odgrywa ogromną rolę; dzięki niej prawidłowo działa neutrofile, które "dosłownie zjadają bakterie". Warto też suplementować witaminę D3, której niedobór sprawia, że nasz organizm łatwiej łapie różne infekcje.
Anna Lewandowska trenuje w 8. miesiącu ciąży: