Skuteczną formą zabezpieczenia organizmu przed wirusami jest dbanie o sprawność układu odpornościowego. Organizm potrzebuje stałego zasilania witaminami i składnikami mineralnymi. To najprostsza droga do utrzymania poprawnego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Główną zasadą, która przyczynia się do wzmocnienia odporności poprzez dietę, jest regularne dostarczanie energii do organizmu. Niewystarczająca ilość energii powoduje osłabienie, a to najprostsza droga do złapania wirusa. Aby skutecznie się chronić, należy spożywać co najmniej trzy posiłki dziennie i dwa dodatkowe w postaci zdrowych przekąsek. Przerwa między kolejnymi posiłkami nie powinna być dłuższa niż 4-5 godzin.
Podstawą diety wzmacniającej układ odpornościowy są owoce i warzywa, które stanowią doskonałe źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który przyczynia się do szybszego wydalania toksyn z organizmu. Ponadto warzywa i owoce wielu składników odżywczych, które wzmacniają system immunologiczny.
W diecie na odporność nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych, takich jak pieczywo i makarony z pełnego ziarna, płatki owsiane, kasze i naturalny ryż, które - poza energią - dostarczają witamin z grupy B oraz mikroelementów zwiększających liczbę przeciwciał i w efekcie wspomagających odporność.
Do codziennej diety przeciwwirusowej warto dodać także ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które podnoszą naturalną odporność. Nie należy pomijać orzechów, które również zawierają kwasy omega-3, zdrowe tłuszcze roślinne, oraz witaminy z grupy B.
Istotne w diecie zapobiegającej wirusom mogą okazać się także zioła i przyprawy. Najlepiej sprawdzą się oregano, czosnek, dziewanna, czarny bez oraz imbir.