Młody jęczmień często nazywany jest także zielonym jęczmieniem. Wszystko dzięki intensywnej barwie. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, więc jest bardzo zielony. Przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwutleniające, jednak warto wiedzieć także o innych jego zaletach. Wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie ran i pomaga w działaniu układu odpornościowego.
Chlorofil nie jest jedynym składnikiem, który znajdziemy w zielonym jęczmieniu. To bogactwo naturalnych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim spore pokłady witaminy B, C, E, K, kwasu foliowego, beta-karotenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, manganu, cynku, krzemu. Zawartość tych składników jest naprawdę znacząca. Przykładem może być choćby beta-karoten, którego znajdziemy w młodym jęczmieniu więcej niż w marchewce.
Jakie zastosowanie znajdują te właściwości i wartości odżywcze? Przede wszystkim młody jęczmień podnosi pH w organizmie, wyrównuje jego poziom. To ważne, bo nadmierna kwasowość może wywołać liczne zaburzenia snu, zaparcia czy doprowadzić do chronicznego zmęczenia. Młody jęczmień odpowiada więc za nasz zdrowy odpoczynek.
Dodatkowo młody jęczmień usuwa toksyny z organizmu, szczególnie metale ciężkie. Wspiera on działanie wątroby i pomaga ograniczyć negatywne skutki złych nawyków żywieniowych. Przyspiesza także procesy metaboliczne, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje działanie wolnych rodników. Wpływa na lepszą kondycję organizmu i oczywiście lepszy wygląd.
Młody jęczmień wspomaga także naszą odporność. Gdy spożywamy go regularnie, możemy zauważyć to bardzo szybko. Wartości odżywcze w nim zawarte wspomagają wytwarzanie komórek odpornościowych w organizmie, przede wszystkim białych krwinek, czyli leukocytów. Przeziębienie przestaje być nam straszne!
Młody jęczmień na odchudzanie to nowość. Jest to niskokaloryczna roślina, na dodatek bogata w błonnik. Po jedzeniu pęcznieje w naszym żołądku i zapewnia nam uczucie sytości na dłużej. Nie jesteśmy głodni, nie podjadamy. A przy okazji wspieramy pracę układu pokarmowego. Jelita szybciej się czyszczą, nie cierpimy na zaparcia. Oczywiście musimy pamiętać, że stosowanie młodego jęczmienia na odchudzanie powinno mieć charakter wyłącznie wspomagający. Nic nie zastąpi nam zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych.
Młody jęczmień wspiera także naszą skórę. Jest częstym składnikiem kosmetyków. Powodem tego jest duża zawartość selenu. Pierwiastek ten zmniejsza napięcie i zmęczenie naskórka. Chroni skórę przed zagrażającymi jej czynnikami zewnętrznymi. Stanowi więc skuteczną barierę przed zimnym powietrzem, smogiem czy promieniami UV. A dodatkowo regularne spożywanie zielonego jęczmienia wzmacnia naszą skórę. Naskórek szybciej się regeneruje i odbudowuje.
Jeśli zastanawiasz się, jak stosować młody jęczmień, podpowiadamy. Najlepiej przyjmować go w formie soku, sproszkowanej lub jako rozdrobnioną trawę jęczmienną. Dwie łyżeczki sproszkowanego soku dodajemy do szklanki wody, mieszamy i pijemy od razu po przygotowaniu. Tylko tak nie straci on swoich właściwości odżywczych. Można dosłodzić go na przykład odrobiną miodu.
Aby kuracja przyniosła oczekiwane efekty, powinniśmy pić młody jęczmień dwa razy dziennie. Może być więc męczące wypijanie dwóch szklanek preparatu. Możemy więc pomyśleć o tabletkach z młodym jęczmieniem.
Na koniec warto przyjrzeć się jeszcze skutkom ubocznym stosowania młodego jęczmienia. Na pewno nie powinny pić go kobiety w ciąży, karmiące piersią czy osoby starsze. Lepiej, aby nie spożywały go osoby o wrażliwych żołądkach. Ma bowiem właściwości przeczyszczające. Zawsze stosujemy się do zaleceń na opakowaniu.