Dieta paleolityczna, czyli inaczej, krócej, dieta paelo, nie jest starą dietą. Została wymyślona dość niedawno przez lekarza Lorena Cordaina. Dietetyk szukał możliwości, aby „oczyścić” menu ze sztucznych środków konserwujących, barwników i chemii. Wpadł na pomysł, aby odtworzyć prawdopodobną dietę naszych przodków z okresu, jak możemy się łatwo domyślić po nazwie, paleolitu.
Na czym więc polega dieta paleo? Warto wiedzieć, że nie należy ona do diet odchudzających. Kluczowe nie jest tu obcinanie kalorii. Liczy się przede wszystkim rodzaj spożywanych produktów. Spadek masy, który może się pojawić, ale wcale nie musi, jest zdecydowanie wyłącznie efektem ubocznym. Przede wszystkim dieta paleo stawia sobie za cel leczenie chorób. Zdaniem pomysłodawcy odcinając wszystko, co sztuczne i przetworzone w naszym jadłospisie, możemy wyleczyć lub zaleczyć wiele chorób. Głównie cywilizacyjnych, choć oczywiście nie tylko. Mowa tu między innymi o cukrzycy, astmie czy nadciśnieniu.
Pierwszą zasadą dieta paleo jest przyjmowanie dużej ilości białka. Dieta paleolityczna należy więc do diet wysokobiałkowych. Najwięcej spożywamy więc mięsa, ryb, owoców morza. Oczywiście ważnym składnikiem jadłospisu diety paleo są także warzywa i owoce, jednak wyłącznie te, które nie zawierają skrobi. Jemy więc choćby brokuły, kalafiora, kapustę, szpinak, rzodkiewki, awokado, szparagi czy paprykę. Z owoców wybieramy między innymi: maliny, borówki, jabłka czy cytrusy. Nie jemy pod żadnym pozorem żadnych zbóż, roślin strączkowych, nabiału, cukru czy wspomnianych przetworzonych produktów. To pożywienie, w które na przestrzeni lat ingerował człowiek.
Ciekawostką jest to, że dieta paleo dopuszcza spożywanie alkoholu. Nie ma powodu, żeby nie wypić lampki czerwonego wina. Nawet każdego dnia! Ponadto musimy pić dużo wody – najlepiej dwa litry dziennie.
Tak jak wspominaliśmy, utrata wagi jest przy diecie paleo efektem ubocznym. Pierwszy spadek wagi zauważymy jednak dość szybko – już w pierwszym tygodniu stosowania tego modelu żywienia. Jednak nie tracimy wtedy tłuszczu, a wypłukujemy wodę z organizmu. Później możemy tracić około kilograma tygodniowo. Jest to całkiem niezły wynik, a przy tym zdrowy dla naszego organizmu.
Ponadto jadłospis diety paleo pomoże nam w leczeniu wielu chorób – wspomnianej cukrzycy, astmy, anemii, a także nadciśnienia. Wiele osób docenia zbawienny wpływ menu diety paleo na stan skóry. Pozbycie się trądziku to jedno. Drugie to mocniejsze paznokcie, silniejsze i bardziej błyszczące włosy.
Warto wspomnieć także o tym, że dieta paleo podnosi odporność. A ponadto dzięki uregulowaniu gospodarki hormonalnej, dieta paleo w niektórych przypadkach może ułatwić zajście w ciążę.
Zainteresowani dietą paleo? Zanim przejdziecie na dietę, zapoznajcie się z przykładowymi przepisami diety paleo. Poniżej rozpisaliśmy posiłki na jeden dzień.
Śniadanie: plaster chudej wołowiny, gruszka, czarna herbata lub kawa bezkofeinowa
Drugie śniadanie: plaster gotowanego tuńczyka, pomidor, garść migdałów
Obiad: zupa krem z pomidorów
Podwieczorek: warzywa – marchewka, seler naciowy, pietruszka –pastą z ciecierzycy lub pastą z buraka
Kolacja: dowolna biała ryba gotowana na parze, liście szpinaku blanszowane na maśle z dodatkiem czosnku
Dieta paleo dzieli dietetyków. Niektóre opinie są bardzo dobre, inne nie zostawiają suchej nitki na jadłospisie diety paleolitycznej. Na pewno wielu osobom udało się wyleczyć różne schodzenia lub unormować gospodarkę hormonalną. Pamiętajmy jednak, że wielu dietetyków uważa, że stosując przez dłuższy czas dietę paleo, można nabawić się niedoborów witamin lub minerałów.