Jak wzmocnić odporność? Wprowadź te produkty do diety, aby umocnić barierę ochronną organizmu przed wirusami

Odpowiednia dieta bogata w składniki wzmacniające odporność może nam pomóc w uniknięciu zakażenia wirusem.

Czas przesilenia wiosennego to okres zwiększonego zachorowania na przeziębienia i wirusy grypy. W ostatnim czasie, po pojawieniu się koronawirusa, musimy zwrócić szczególną uwagę na środki ostrożności. Lepiej zapobiegać, niż leczyć - z tego względu zwróćmy uwagę, czy w naszej diecie znajdują się produkty, które w naturalny sposób podniosą odporność naszego organizmu.

Dieta, która wzmacnia odporność

Zdrowe nawyki wprowadź jak najszybciej. Odpowiednie odżywianie wspomoże twój układ odpornościowy. Zwróć uwagę, czy dostarczasz odpowiednie ilości witaminy C oraz D3, które naturalnie wpływają na  podniesienie bariery ochronnej. Jakie produkty wprowadzić do diety, aby przemycić składniki, które pomogą nam wzmocnić odporność?

Owoce i warzywa bogate w witaminę C i beta-karoten

Pamiętaj, aby do każdego posiłku dostarczyć odpowiednią ilość warzyw zielonych, które posiadają dużo potrzebnych witamin i minerałów. Włącz do diety: jarmuż, szpinak, szczaw oraz szczypiorek i natkę pietruszki, brukselkę i zieloną paprykę. Beta-karoten znajdziesz przede wszystkim w marchewkach, boćwince i czerwonej papryce. Dodatkowo spożywaj takie owoce jak: melon, brzoskwinie, śliwki i morele. 

Warzywa cebulowe

Czosnek, cebule, szczypiorek oraz por zawierają cenne siarczki organiczne oraz minerały, a także fitoncydy, które działają bakteriobójczo, pomagają też zwalczać grzyby

Produkty bogate w witaminę D3

Wspomniana witamina wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomagając zapobiegać wielu poważnym chorobom. Gdzie znaleźć jej odpowiednie ilości? Włącz do swojej diety ryby morskie, takie jak sardynki, łosoś oraz śledzie. Wypróbuj picia lub suplementacji tranu w kapsułkach. 

Kiszonki

W procesie kiszenia warzyw i owoców wydzielany jest kwas mlekowy, który stwarza odpowiednie warunki do powstania naturalnych zdrowych bakterii w jelitach. Dodatkowo w czasie fermentacji produkowane są ogromne ilości witaminy C. 

Więcej o: