Chcesz starzeć się z wdziękiem? Włącz do diety ten produkt, który ma niezwykły wpływ na organizm

Istnieją grupy produktów, które pozytywnie wpływają na procesy starzenia się naszego ciała. Gdy przybywa nam lat, organizm stopniowo zaczyna zmieniać swoje potrzeby. Co warto włączyć do diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?

Czy można pięknie się starzeć? Zapewniamy - jest to możliwe! Warto zwrócić uwagę na produkty, których wprowadzenie do diety pomoże nam spokojnie przejść przez kolejne etapy starzenia się. Podczas zachodzących procesów w naszym organizmie, często denerwujemy się i zastanawiamy, jak spowolnić zmiany. Odpowiedzią może być włączenie do menu pewnego produktu. 

Jak starzeć się z wdziękiem?

Sekret zachowania młodego wyglądu jest czymś, nad czym pracuje wielu naukowców. Obecnie duża grupa specjalistów próbuje znaleźć metody na to, aby zdrowo się starzeć. Według najnowszych doniesień, włączenie do diety dwóch porcji orzechów włoskich tygodniowo może przynieść niesamowite efekty. Wyniki badania zostały opublikowane  przez "Journal of Aging Research". Eksperyment został przeprowadzony na grupie około 34 000 kobiet w przedziale wiekowym 50-60 lat.

Podczas trwania próby naukowcy przeprowadzili wśród badanej grupy dokładny wywiad, jak wygląda ich dieta, aktywność fizyczna, pamięć oraz historia przewlekłych chorób w ciągu ostatnich czterech lat. Dzięki temu eksperci byli wstanie określić różnice pomiędzy "zdrowym" a "zwykłym" starzeniem się. U osób zdrowych w podeszłym wieku nie wystąpiły problemy ze zdrowiem psychicznym, pamięcią ani żadne poważne choroby przewlekłe czy niepełnosprawności fizyczne. 

Jak podaje magazyn "Woman's World", naukowcy zrobili wśród badanej grupy kobiet research, jakie gatunki orzechów znajdują się w ich jadłospisie, a także, ile spożywają orzechów włoskich. Wyniki eksperymentu okazały się zaskakujące. 16 procent przebadanych kobiet, które zostały przez ekspertów uznane za całkowicie zdrowe, zjadały zdecydowanie więcej orzechów włoskich, niż pozostała część grupy. Najlepszymi wynikami cieszyły się uczestniczki, które spożywały dwie porcje orzechów włoskich tygodniowo.

Właściwości orzechów włoskich

Nie powinno być wielkim zdziwieniem, że ten gatunek orzechów niesie ze sobą tyle korzyści. Włoska odmiana to bogactwo takich składników odżywczych, jak m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze oraz błonnik. Orzechy poprawiają pracę serca, mózgu oraz jelit. Koniecznie włącz je do swojej diety!

Maja Sablewska zdradziła szczegóły swojej diety i treningów:

Zobacz wideo Maja Sablewska zdradziła szczegóły swojej diety i treningów
Więcej o: