Niedoceniona kasza bulgur. Odkryj jej właściwości i poznaj 4 przepisy z kaszą bulgur w roli głównej

Jemy kaszę gryczaną, często sięgamy po kuskus czy pęczak. A na liście zdrowych kasza jest także bulgur. Na szczęście cieszy się ona coraz większą popularnością - głównie jako składnik sałatek i obiadów. Jak ugotować kaszę bulgur? I z czym podać kaszę bulgur?

Kasza bulgur – kalorie, właściwości, indeks glikemiczny

Kasze sprawdzają się, zarówno jako składnik deserów, jak i obiadów. Kasza bulgur także świetnie nadaje się do tych dań! W krajach Bliskiego Wschodu jest wykorzystywana od dawien dawna. Dopiero niedawno Europejczycy zaczęli używać jej w swojej kuchni.  

Lepiej późno niż wcale! Kasza bulgur to bowiem cenne źródło białka. Świetnie sprawdzi się więc w diecie osób aktywnych fizycznie. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu może być obecna w jadłospisie diabetyków.

Warto wiedzieć, że zawiera sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Świetnie więc sprawdzi się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi.

Duża zawartość witaminy B, magnezu, żelaza, fosforu oraz chromu sprawia, że nie tylko jest wartościowym uzupełnieniem diety, lecz także zmniejsza łaknienie na słodycze i wspiera prawidłowe działanie naszego organizmu.

Jak ugotować kaszę bulgur?

Wiele osób zastanawia się, jak ugotować kaszę bulgur. Odpowiedź jest prosta – kierujmy się wskazówkami z opakowania produktu. Gdy wyrzuciliśmy je przed wcześnie, warto wiedzieć, jak ugotować kaszę bulgur. Wystarczy zagotować wodę i włożyć ziarenka kaszy do wrzątku. Na szklankę kaszy potrzebujemy dwóch szklanek wody. Gotujmy kaszę bulgur na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sprawdzajmy, czy jest już miękka. To, jak szybko ugotuje się kasza bulgur zależy od tego, czy jest ona grubo czy drobnoziarnista.

Jak przyprawić kaszę bulgur?

Kaszę bulgur możemy jeść i na słodko, i na słono. Jak ją przyprawić. W wersji wytrawnej warto dodawać do niej sól i pieprz. Sprawdzi się także curry, słodka i ostra papryka, kurkuma. Świetnym pomysłem są też świeże zioła – na przykład bazylia, oregano czy tymianek. W słodkich przepisach z kaszą bulgur wykorzystajmy cynamon, imbir, miód.

Z czym podać kaszę bulgur? 4 przepisy na kaszę bulgur

Kasza bulgur z warzywami

Składniki:

  • szklanka kaszy bulgur,
  • dwie szklanki wody,
  • paczka warzyw na patelnię,
  • łyżka masła,
  • papryka ostra,
  • bazylia,
  • oregano,
  • curry,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • łyżka przecieru pomidorowego lub passaty. 

Przygotowanie: Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podsmaż na maśle opakowanie warzyw na patelnię. Gdy będą gotowe, połącz je z kaszą. Dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na koniec dodaj passatę lub przecier. Dopraw do smaku.

Sałatka z kaszą bulgur

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • papryka zielona,
  • pomidor malinowy,
  • marchewka,
  • sól, pieprz, ewentualnie natka pietruszki.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie obierz i pokrój drobno cebulę. Podsmaż ją na łyżce masła. Dodaj wyciśnięty czosnek. Po chwili zdejmij patelnię z ognia. Oczyść i pokrój drobno paprykę, pomidora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie udekoruj pietruszką.

Kasza bulgur z humusem

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur,
  • trzy-cztery łyżki humusu,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • garść oliwek,
  • papryczka jalapeno,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie oliwa z oliwek. 

Przygotowanie: Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj z humusem, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory, pokrojone w krążki oliwki i drobno posiekaną papryczkę jalapeno. Dopraw do smaku solę i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę oliwy z oliwek.

Kasza bulgur z mlekiem i bananami

Składniki:

  • dwie szklanki wody,
  • jedna szklanka mleka,
  • jedna szklanka kaszy bulgur,
  • dwa banany,
  • garść suszonej żurawiny,
  • dwie łyżki miodu. 

Przygotowanie: Zagotuj wodę w niewielkim garnku. Dodaj kaszę. Po pewnym czasie, gdy kasza jeszcze będzie nieco twarda, dodaj mleko. Gotuj przez minutę i pod koniec dodaj suszoną żurawinę. Wymieszaj i wlej miód. Całość udekoruj pokrojonymi bananami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA