Jak jeść, by niczego nie marnować? Podpowiadamy, co zrobić z kośćmi, łodygami czy skórkami. Z liści rzodkiewek zrobisz... pesto

Przyrządzanie zdrowych i smacznych posiłków to jeszcze nie wszystko. Aby żyć w zgodzie z naturą i z własnym sumieniem, nie marnuj jedzenia i staraj się ponownie wykorzystywać resztki. Podpowiadamy, jak się za to zabrać.

Nasze codzienne zachowania mają znaczący wpływ na ilość marnowanej żywności. Kuchnia less waste pomoże ci nie tylko zadbać o środowisko, ale też zaoszczędzić pieniądze. Postaraj się maksymalnie wykorzystywać resztki, a odczujesz pozytywne efekty. Najtrudniejsze są początki, ale jeśli zaczniesz wprowadzać do swojego życia małe zmiany, z czasem całkowicie oduczysz się marnotrawstwa.

Za słowem "resztki" nie kryją się tylko pozostałości po niedokończonym posiłku. Chodzi również o niewykorzystane części warzyw, mięsa, a także obierki i skórki. Wszystko to można zużyć - dzięki temu nic się nie zmarnuje! Istnieje wiele sposobów na to, by żyć w zgodzie z naturą i nie marnować pożywienia.

Jak wykorzystywać resztki w ramach less waste?

Czy wiesz, że można jeść grube łodygi brokułów i kalafiorów? Wystarczy podgotować, zblendować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podgotowane łodygi możesz także posmarować oliwą i grillować przez około kwadrans.

Skórki cytrusów możesz z powodzeniem kandyzować. Pamiętaj jednak, aby dokładnie umyć je za pomocą szczoteczki. 

Możesz wykorzystać także liście rzodkiewki - zrób z nich pesto! Liście są tak samo jadalne jak bulwy, a nawet mają więcej wartości odżywczych. Przydadzą ci się drobno zmielone migdały, płatki drożdżowe, natka pietruszki, czosnek, sok z cytryn, sól, olej lniany oraz - przede wszystkim - umyte liście rzodkiewki. Całość zblenduj. 

Po oddzieleniu mięsa od kości, ugotuj bulion na kościach. Możesz wykorzystać także chrząstki, a resztki z pieczenia mięsa podgrzej i dodaj do całości. 

Obierki z ziemniaków, marchewki, pietruszki czy buraka możesz polać oliwą i dodać ulubioną przyprawę, po czym piec przez piętnaście minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że skórki warzyw muszą być dokładnie umyte.

Jeżeli gotujesz zupę na mięsie i warzywach, koniecznie je wykorzystaj. Możesz zrobić z nich sałatkę, podsmażyć na patelni z cebulką albo... zrobić pasztet warzywny! Zmiksuj resztki, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, podsmaż cebulę, dopraw do smaku, wbij jajko i w razie konieczności zagęść bułką tartą. Całość piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepisów jest naprawdę wiele. Można pokusić się o stwierdzenie, że ile resztek, tyle pomysłów. Wszystko zależy od ciebie.

Less waste to nie tylko jedzenie resztek

Życie w myśl zasady zero waste nie polega wyłącznie na wykorzystywaniu całych produktów - oszczędność zaczyna się już w sklepie. Pamiętaj, aby robić przemyślane zakupy - lepiej kupić mniej i przejść się drugi raz, niż kupić za dużo i wyrzucić. Regularnie przeglądaj też lodówkę. Jeśli widzisz, że kończy się termin przydatności danego produktu, pomyśl, jak możesz go wykorzystać. Pamiętaj, aby nadwyżki z posiłków przechowywać w odpowiednich pojemnikach tak, by na dłużej zachowały swoją świeżość. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.