Smoczy owoc, czyli pitaja lub dragon fruit. Jak wygląda i jak smakuje smoczy owoc?

Smoczy owoc był znany już starożytnym plemionom z Ameryki Południowej. W Polsce nie jest popularny, głównie ze względu na wysoką cenę i trudną dostępność. Warto byłoby to zmienić, ponieważ pitaja zawiera wiele cennych witamin, minerałów i substancji przeciwutleniających. Poznaj właściwości i wartości odżywcze smoczego owocu.

Jak wygląda smoczy owoc?

Dragon fruit, pitaja, smoczy owoc, truskawkowa gruszka – nazw może mieć wiele. Zawsze jednak mamy na myśli owalny owoc o czerwonej lub lekko żółtej skórce. Zakończony jest długimi, spiczasto zakończonymi liśćmi. Nic więc dziwnego, że już w starożytności przypominał ludziom łuski smoka i został nazwany smoczym owocem. Warto wiedzieć, że wywodzi się z rodziny pitaji z Kostaryki. Tamtejsza odmiana ma czerwoną skórkę i czerwony miąższ lub żółtą skórkę i biały miąższ.

Brzmi smacznie, prawda? Poznajmy więc właściwości i wartości odżywcze smoczego owocu. Ale za nim, poznajmy jeszcze kilka ciekawostek. Najbardziej zadziwiającą jest chyba ta, że podczas kwitnienia przyobleka się w białe kwiaty. A kwitną one tylko jedną noc! Dzieje się to kilka razy w roku i miesiąc po tym wydarzeniu są zbiory smoczego owocu.

Smoczy owoc – wartości odżywcze i właściwości

Pitaja, czyli smoczy owoc, ma wiele wartości odżywczych. To przede wszystkim cenny antyoksydant, który chroni układ krwionośny. Jest także bogaty w betalainy. To naturalne barwniki, w skład których wchodzą czerwone, czasem wręcz fioletowe betacyjaniny i żółto-pomarańczowe betaksantyny.

Związków betalainowych nie znajdziemy w wielu owocach czy produktach spożywczych. W zasadzie występują tylko w smoczym owocu, buraku ćwikłowym, boćwinie, amarantusie, opuncji i ulluko. A są niezwykle cenne dla naszego organizmu, ponieważ silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. To sprawia, że skutecznie hamują proces utleniania lipidów, działają też ochronnie dla czerwonych krwinek i przeciwdziałają nowotworom.

Dragon fruit pomaga także w wielu chorobach. Choćby przy insulinooporności oraz stłuszczeniu wątroby. Nie tylko może pomóc uzyskać prawidłową wagę, czyli schudnąć, lecz także zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Niestety pitaja może uczulać. Warto więc zachować ostrożność i jeśli mamy jesteśmy alergikami, spodziewać się reakcji uczuleniowej. Jakiś czas temu głośno było o osobie, która miała poważne problemy zdrowotne, które wystąpiły w skutek reakcji alergicznej na dragon fruit. Okazało się, że miała także alergię na pyłki brzóz, a także zmagała się z atopowym zapaleniem skóry i egzemą.

Jak smakuje smoczy owoc? Z czym jeść i jak jeść smoczy owoc?

Mimo to nie powinniśmy rezygnować z jedzenia tego pysznego owocu. Warto zachować ostrożność. Jak jeść smoczy owoc i z czym? Na początek pitaję należy przekroić na pół. Powinniśmy kroić ją tak jak kroimy kiwi. Zobaczymy biały miąższ z drobnymi, czarnymi pestkami. Wybieramy miąższ łyżeczką. Jemy wszystko – zarówno miękką część, jak i pestki. Jak smakuje miąższ pitaji? Niektórzy twierdzą, że to smak podobny do kiwi i melona. Co ciekawe nie wszyscy uważają smoczy owoc za smaczny. Dla jednych jest zbyt mdły. Inni twierdzą natomiast, że jest bardzo smaczny.

Smoczy owoc – zastosowanie

Zastanawiasz się, jakie zastosowanie może mieć smoczy owoc? Oprócz samodzielnej przekąski, czyli nabieraniu miąższu na łyżeczkę i zajadanie się nim ze smakiem, możemy dodawać go do lodów, koktajli, tortów, wielu kremów czy musów. Ciekawym pomysłem jest też sok z pitaji.

Świetnie sprawdzi w sałatkach owocowych i praktycznie każdym cieście. Nawet klasyczne ciasto kruche zyska dzięki niemu egzotyczny posmak i zupełnie nowy charakter. Jeśli jemy pitaję samodzielnie, warto pamiętać o jej schłodzeniu. Wystarczy już kilka godzin w lodówce i jej smak zmieni się na korzyść. Będzie bardzo orzeźwiający.

Warto wiedzieć, że jadalne są również kwiaty smoczego owocu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji potraw i deserów. W przypadku suszonych można z nich przyrządzić napar.

Więcej o: