Nasiona chia, czyli najpopularniejsze ziarenka ostatnich lat. Poznaj ich właściwości i wartości odżywcze

Nasiona chia stały się bardzo popularne w latach 90. XX wieku. Zaczęliśmy zwracać większą uwagę na styl życia i dietę. Nasiona chia wpisały się w te potrzeby. Są bardzo zdrowe i wykazują nawet właściwości odchudzające! Poznaj pozostałe właściwości nasion chia i włącz je do swojej codziennej diety.

Nasiona chia – na co działają? Właściwości nasion chia

Na początku wyjaśnijmy, skąd pochodzą nasiona chia. To nasiona szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Ich wartości odżywcze były zauważone i docenione już przez plemiona zamieszkujące te tereny wiele wieków temu. Okazuje się, że nasiona chia były najważniejszą – obok fasoli i kukurydzy – uprawą wśród Azteków!

Nic więc dziwnego, że nasiona chia zawładnęły wszystkimi dietami. Skoro już starożytni docenili ich rolę w odżywianiu. Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, na pewno o nich słyszał. Słyną bowiem ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jednak wspomagają skutecznie odchudzanie. Jeśli więc chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nasiona chia powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Przyjrzymy się właściwościom nasion chia.

Nasiona chia zawierają mnóstwo kwasów omega-3. Badania wykazały, że znajdziemy ich tam więcej niż w nie jednej tłustej rybie. Choćby łososiu. Ponadto w nasionach chia znajdziemy bardzo dużo wapnia i żelaza. Zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak, który uchodzi za jego skarbnicę.

Na dodatek to cenne źródło pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów. Białka potrzebujemy do budowy tkanek i do wielu procesów w organizmie. Natomiast antyoksydanty są pomocne w profilaktyce antynowotworowej i opóźniają procesy starzenia się skóry. Nie można zapomnieć o potasie. Za sprawą swoich właściwości nasiona chia skutecznie obniżają ciśnienie krwi.

To oczywiście nie koniec zalet spożywanie nasion chia. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują procesy trawienne i zapewniają na dłużej uczucie sytości. A dzięki obecności magnezu koją nerwy. Wspomnijmy jeszcze o tym, że zawierają duże pokłady fosforu, więc służą też naszym kościom.

Taki skład – w zwłaszcza wysoka zawartość kwasów nienasyconych omega-3, żelaza i wapnia – obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy i chorobom wieńcowym. Pozostaje jeszcze tylko dowiedzieć się, jak nasiona chia wpływają na odchudzanie.

Nasiona chia – odchudzanie

Czy nasiona chia odchudzają? Zdecydowanie tak! Bezpośrednio po spożyciu łyżki czy dwóch nasion chia na pewno nie schudniemy. Jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości na dłużej, udaje nam się spożyć mniej kalorii. Zjadamy mniej, jesteśmy najedzeni, nie podjadamy między posiłkami i w konsekwencji, po jakimś czasie wskazówka wagi pokazuje mniejszą wartość.

Na proces odchudzania wpływ ma także to, że dzięki błonnikowi nasiona chia regulują procesy trawienne. Co się pod tym kryje? Łatwiejsze i szybsze wypróżnienia, oczyszczenie jelit, pozbycie się toksyn z organizmu. Powinniśmy jednak przyjmować nasiona chia w ograniczonych ilościach. Właśnie przez bardzo wysoką zawartość błonnika. Można z nim przesadzić! O co chodzi?

Nasiona chia – kilka wskazówek. Jak jeść nasiona chia? 4 proste przepisy z nasionami chia

Niestety nasiona chia zawierają aż za dużo błonnika. Jest on pomocny w małych ilościach, w nadmiernych może szkodzić. Upośledza bowiem  wchłanianie innych składników odżywczych. To  może nawet zamknąć światło jelita. Powinniśmy zjadać nie więcej niż 40 g błonnika dziennie. Taka porcja powinna być rozłożona na dwa posiłki. Nasiona chia można spożywać w całości lub zmielone.

Najlepiej więc jeść nasiona chia jako dodatek do wielu dań. Sprawdzi się w śniadaniowej owsiance, w najróżniejszych kaszach, naleśnikach, jogurtach, sałatkach. Można także zagęszczać zupy nasionami chia lub dodawać je do wypieków czy deserów. Nie przesadzajmy z ilością! Tylko w ten sposób pomogą nam w odchudzaniu i wykażą wartości odżywcze. Poznaj nasze 4 proste przepisy z nasionami chia!

Jogurt z orzechami i nasionami chia

Składniki:

  • jogurt naturalny,
  • garść orzechów włoski,
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki nasion chia.

Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki i gotowe!

Owsianka z nasionami chia

Składniki:

  • cztery łyżki płatków owsianych,
  • pół łyżeczki nasion chia,
  • dwie łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka syropu z agawy,
  • szklanka wody.

Przygotowanie: Wszystkie składniki gotuj na wolnym ogniu. Gdy zgęstnieje konsystencja owsianki, dodaj nasiona chia.

Deser malinowy z nasionami chia

Składniki:

  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • pół łyżeczki nasion chia,
  • dwie garści malin.

Przygotowanie: Maliny zblenduj na gładką masę. Nasiona chia wymieszaj z jogurtem. W szklanym naczyniu układaj warstwami jogurt i maliny.

Sałatka z nasionami chia

Składniki:

  • awokado,
  • pół ogórka zielonego,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki nasion chia,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • miks sałat,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój drobno i wymieszaj. Dopraw o smaku, posyp nasionami chia i polej oliwą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.