Na początku wyjaśnijmy, skąd pochodzą nasiona chia. To nasiona szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Ich wartości odżywcze były zauważone i docenione już przez plemiona zamieszkujące te tereny wiele wieków temu. Okazuje się, że nasiona chia były najważniejszą – obok fasoli i kukurydzy – uprawą wśród Azteków!
Nic więc dziwnego, że nasiona chia zawładnęły wszystkimi dietami. Skoro już starożytni docenili ich rolę w odżywianiu. Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, na pewno o nich słyszał. Słyną bowiem ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jednak wspomagają skutecznie odchudzanie. Jeśli więc chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nasiona chia powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Przyjrzymy się właściwościom nasion chia.
Nasiona chia zawierają mnóstwo kwasów omega-3. Badania wykazały, że znajdziemy ich tam więcej niż w nie jednej tłustej rybie. Choćby łososiu. Ponadto w nasionach chia znajdziemy bardzo dużo wapnia i żelaza. Zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak, który uchodzi za jego skarbnicę.
Na dodatek to cenne źródło pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów. Białka potrzebujemy do budowy tkanek i do wielu procesów w organizmie. Natomiast antyoksydanty są pomocne w profilaktyce antynowotworowej i opóźniają procesy starzenia się skóry. Nie można zapomnieć o potasie. Za sprawą swoich właściwości nasiona chia skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
To oczywiście nie koniec zalet spożywanie nasion chia. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują procesy trawienne i zapewniają na dłużej uczucie sytości. A dzięki obecności magnezu koją nerwy. Wspomnijmy jeszcze o tym, że zawierają duże pokłady fosforu, więc służą też naszym kościom.
Taki skład – w zwłaszcza wysoka zawartość kwasów nienasyconych omega-3, żelaza i wapnia – obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy i chorobom wieńcowym. Pozostaje jeszcze tylko dowiedzieć się, jak nasiona chia wpływają na odchudzanie.
Czy nasiona chia odchudzają? Zdecydowanie tak! Bezpośrednio po spożyciu łyżki czy dwóch nasion chia na pewno nie schudniemy. Jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości na dłużej, udaje nam się spożyć mniej kalorii. Zjadamy mniej, jesteśmy najedzeni, nie podjadamy między posiłkami i w konsekwencji, po jakimś czasie wskazówka wagi pokazuje mniejszą wartość.
Na proces odchudzania wpływ ma także to, że dzięki błonnikowi nasiona chia regulują procesy trawienne. Co się pod tym kryje? Łatwiejsze i szybsze wypróżnienia, oczyszczenie jelit, pozbycie się toksyn z organizmu. Powinniśmy jednak przyjmować nasiona chia w ograniczonych ilościach. Właśnie przez bardzo wysoką zawartość błonnika. Można z nim przesadzić! O co chodzi?
Niestety nasiona chia zawierają aż za dużo błonnika. Jest on pomocny w małych ilościach, w nadmiernych może szkodzić. Upośledza bowiem wchłanianie innych składników odżywczych. To może nawet zamknąć światło jelita. Powinniśmy zjadać nie więcej niż 40 g błonnika dziennie. Taka porcja powinna być rozłożona na dwa posiłki. Nasiona chia można spożywać w całości lub zmielone.
Najlepiej więc jeść nasiona chia jako dodatek do wielu dań. Sprawdzi się w śniadaniowej owsiance, w najróżniejszych kaszach, naleśnikach, jogurtach, sałatkach. Można także zagęszczać zupy nasionami chia lub dodawać je do wypieków czy deserów. Nie przesadzajmy z ilością! Tylko w ten sposób pomogą nam w odchudzaniu i wykażą wartości odżywcze. Poznaj nasze 4 proste przepisy z nasionami chia!
Składniki:
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki i gotowe!
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki gotuj na wolnym ogniu. Gdy zgęstnieje konsystencja owsianki, dodaj nasiona chia.
Składniki:
Przygotowanie: Maliny zblenduj na gładką masę. Nasiona chia wymieszaj z jogurtem. W szklanym naczyniu układaj warstwami jogurt i maliny.
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój drobno i wymieszaj. Dopraw o smaku, posyp nasionami chia i polej oliwą.