Czy warto rezygnować z jajek w swojej diecie? Ile jajek dziennie powinno się jeść?

Jedzenie jajek to temat kontrowersyjny. Docierają do nas różne informacje, jednak bez względu na to, czy jajka są aktualnie uznane za zdrowe czy nie, warto zachować umiar i spojrzeć z dystansem na kolejne nowinki.

Jajka należą do grupy najbardziej wszechstronnych pokarmów. Stanowią niezbędny składnik różnych potraw i można je gotować na wiele różnych sposobów. Pozwalają utrzymać sytość przez wiele godzin i mają korzystny wpływ na zdrowie oczu, mięśni oraz kości. Jajka zawierają w sobie mnóstwo ważnych składników odżywczych. Są stosunkowo tanie w porównaniu do innych źródeł białka.

Mimo tak licznych korzyści, jajka nie cieszą się dobrą reputacją. Oczywiście zdania są podzielone i zmieniają się co najmniej raz w miesiącu, ale co do obecności cholesterolu w jajkach nie ma wątpliwości. 

Jajka zawierają zarówno składniki odżywcze, jak i cholesterol

Jeśli nie narzekasz na swoje zdrowie i nie masz problemów z sercem lub podwyższonego cholesterolu, możesz dołączyć jajka do swojej diety, ale spożywaj je z umiarem.

Jajka nie są przetworzone, są bogate w białko, zawierają zdrowe tłuszcze i składniki odżywcze, witaminę A, B12, B6 oraz niewielkie ilości żelaza i witaminy D. Ważne jest, by obok nich znalazły się zdrowe pokarmy, takie jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i inne bogate w białka czy zdrowe tłuszcze.

Jeśli ilość tłuszczów nasyconych i cholesterolu pochodząca z innych źródeł zostanie zmniejszona, nie będzie trzeba martwić się o nadmiar jajek w diecie. 

Pozytywne korzyści płynące ze spożywania jajek mogą szybko stracić swoje znaczenie, jeśli połączysz je z innymi tłustymi produktami. Słynnym połączeniem są jajka z kiełbasą, boczkiem lub pozostałymi przetworzonymi produktami spożywczymi. Tych nie polecamy, szczególnie w przypadku problemów z sercem bądź cholesterolem.

Istnieją poważne dowody na to, że wysoko przetworzona żywność wiąże się z nadwagą, otyłością oraz podwyższonym ryzykiem chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. 

Ile jaj zjadać w ciągu dnia?

Nie ma konkretnej ilości jaj, której powinien trzymać się człowiek w ciągu dnia. Zależy ona od wielu czynników, kwestii związanych z organizmem oraz składu pozostałych pokarmów, które się spożywa. Należy pamiętać, że nie wszyscy na cholesterol w diecie reagują w ten sam sposób.

Najlepsze dla organizmu byłoby spożywanie jednego jajka dziennie. 2-3 jajka w przypadku zdrowej osoby ze zbilansowaną dietą też brzmi w porządku. Szczególną ostrożność powinny zachować jednak przede wszystkim osoby z wysokim poziomem cholesterolu i z chorobami serca - tutaj zaleca się całkowite odstawienie jajek bądź ograniczenie ilości do maksymalnie jednego jajka co kilka dni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.