Chcesz schudnąć? Pamiętaj o witaminach. Polecamy produkty, w których znajdziesz ich sporo

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i mają bezpośredni wpływ na ogólny stan zdrowia. Wprowadzenie diety redukcyjnej często sprzyja niedoborom witamin, dlatego należy szczególnie dbać o ich uzupełnianie

Codzienna dieta powinna dostarczać odpowiednią dawkę witamin. To bardzo istotne, gdyż niedobory mogą prowadzić do zakłóceń funkcjonowania organizmu, co po dłuższym czasie może przerodzić się w awitaminozę. Warto temu zapobiegać i spożywać pokarmy bogate w witaminy, a w przypadku dużych braków suplementować.

Nie istnieje produkt, który byłby źródłem wszystkich potrzebnych witamin na raz. Aby w pełni o siebie zadbać, należy urozmaicić swoją dietę. Posiłki powinny być różnorodne. Prawidłowa dieta - bez względu na rodzaj i cel - pokrywa nie tylko zapotrzebowanie na podstawowe białka, tłuszcze i węglowodany, ale też dostarcza odpowiednią ilość wszystkich potrzebnych składników mineralnych i witamin.

Organizm potrzebuje witamin, aby zrzucać kilogramy

dieta cambridgedieta cambridge Louis Hansel/unsplash.com

Witaminy są wręcz niezbędne podczas odchudzania. Do swojej diety redukcyjnej należy wprowadzić produkty, które zawierają kwas foliowy - przyczynia się do powstawania białek, reguluje gospodarkę hormonalną i wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Równie istotne są również witaminy z grupy B. B1 i B2 regulują metabolizm, uczestniczą w procesie spalania węglowodanów i biorą udział w odnowie białek, B6 oddziałuje na przemianę glukozy w glikogen i proces rozkładu glikogenu w mięśniach, a B12 bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, wzmacnia i pobudza proces przemiany materii. Z kolei witamina E wpływa na prawidłową pracę mięśni i poprawia jędrność skóry

Te produkty wprowadź do swojej diety odchudzającej:

  • brokuły, sałata lodowa, brukselka, szpinak, szparagi, kapusta włoska, nasiona roślin strączkowych, kiełki, drożdże, jarmuż i pietruszka, maliny, kiwi, pomarańcze, orzechy arachidowe i włoskie - kwas foliowy
  • łupiny zbóż nasiennych, wątróbka, mleko, jajka, drożdże - witamina B1 (tiamina)
  • mięso, wędliny, wątróbka, fasola, mleko, żółty ser, jajka, ryby wędzone -witamina B2 (ryboflawina)
  • mięso z piersi indyka, wątroba wieprzowa i wołowa, makrela, łosoś, fasola biała, soja
  • mięso, ryby, mleko, jaja, ser, wędliny, nerki, wątroba - witamina B12 (kobalamina)
  • nasiona słonecznika i dyni, sezam, migdały, orzechy włoskie, zarodki pszenicy, pestki winogron, oliwki, botwina, szpinak, szparagi, awokado, jarmuż, jagody, jeżyny, marchew, maliny - witamina E

Dobrym źródłem witamin są także kasze, brązowy i dziki ryż, produkty pełnoziarniste, mięso, ryby, jaja oraz nabiał. Bogate w witaminy są jednak przede wszystkim owoce i warzywa.

dieta cambridge

Nawet podczas przyjmowania witamin, kluczem jest umiar. Lepiej ich nie nadużywać - efekt nie będzie pożądany. Nadmiar witamin w organizmie to hiperwitaminoza, a toksyczne działanie zbyt dużej ilości witamin negatywnie odbija się na zdrowiu i może doprowadzić do poważnych zaburzeń. 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.