Ewa Chodakowska wyjaśnia, po czym poznać, że masz SIFO. Ta choroba jelit ma podobne objawy do SIBO

Ewa Chodakowska wraca z serią "Zapobiegaj, zamiast leczyć". Tym razem celebrytka postanowiła przedstawić, czym jest SIFO. Za tym skrótem kryje się dolegliwość, którą łatwo można pomylić z inną chorobą.

Ewa Chodakowska zwróciła uwagę, jakie skutki uboczne mogą wystąpić, jeśli przyjmujemy antybiotyki lub niektóre leki typu IPP, które przepisywane są na przypadłości górnego odcinka układu pokarmowego, czyli gdy cierpimy na refluks, zgagę, chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Z dolegliwością mamy do czynienia przy przeroście grzybicy w jelicie cienkim. 

 

Ewa Chodakowska uświadamia, jakie są objawy SIFO

Trenerka podkreśliła, że SIFO (czyli Small Intenstine Fungal Overgrowth) to zespół rozrostu grzybiczego jelita cienkiego. Ze względu na bardzo podobne objawy, często SIFO mylone jest z SIBO. Każda z tych chorób ma jednak inne przyczyny. Grzybica w jelicie cienkim jest spowodowana nadmiernym rozrostem naturalnie występujących tam grzybów. 

Na co powinnyśmy zwrócić uwagę? Przede wszystkim, objawy, które mogą nas zaniepokoić to:

  • wzdjęcia;
  • nadmierna produkcja gazów;
  • biegunka;
  • uczucie pełnego żołądka;
  • refluks.

Czego unikać w diecie, jeśli dotyczy nas SIFO? Chodakowska zasięgnęła opinii farmaceutki Marty Mieloszyk-Pawelec, oto lista produktów, które mogą nasilić objawy przypadłości:

  • alkohol, słodzone napoje, gazowane napoje, mocna czarna herbata, kawa, sok z pomidorów, sok z pomarańczy;
  • miód;
  • mleko i śmietana;
  • jabłka;
  • kremowe sosy;
  • pszenica, wysokoprzetworzone pieczywo;
  • nadmiar produktów pełnoziarnistych;
  • poliole, czyli składniki często występujące w produktach, pod nazwami: sorbitol, mannitol, izomalt, syrop maltitolowy, izomalt, syrop sorbitolowy, maltitol, laktitol, ksylitol i erytrytol. Większość wymienionych substancji to popularne E, które występuje z odpowiednim dodatkiem cyfrowym. Zadaniem tych dodatków do żywności jest przede wszystkim nadanie słodkiego smaku, przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności. Posiadają niski indeks glikemiczny. Często znajdziemy je w składzie zdrowych batonikach;
  • czekolada mleczna, ciastka, batoniki, słodycze;
  • skórka pomidorów;
  • szparagi, karczochy, por, kapusta, kalafior, soczewica, cebula. 

Niestety, zdiagnozowana SIFO powoduje wiele ograniczeń, jednak zastosowanie się do wspomnianych przez Chodakowską wytycznych pozwoli na zminimalizowanie nieprzyjemnych objawów. 

Ewa Chodakowska i Anna Starmach w "Przerwie na kawę":

Zobacz wideo Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Więcej o:
Copyright © Agora SA