Jarmuż, czyli jedna z najstarszych odmian kapusty. Poznaj właściwości jarmużu i wypróbuj nasze przepisy z jarmużem w roli głównej

Jarmuż kilka lat temu stał się głównym składnikiem modnych diet odchudzających. Zawiera niewiele kalorii, a za to wykazuje cenne właściwości. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na koktajl z jarmużem, sok z jarmużem i chipsy z jarmużu!

Niewiele osób wie, że to jedna z najstarszych odmian kapusty. Znana była już w starożytności, choć wtedy jako roślina ozdobna. Całe szczęście już w średniowieczu Europejczycy poznali smak jarmużu. Częścią jadalną jarmużu są duże proste lub kędzierzawe  liście. I to właśnie na  nie powinniśmy polować w sklepie. Często są zielone, niekiedy niebieskawe. Rzadziej spotykamy fioletowo-zielona czy fioletowo-brązową odmianę. Kolor często idzie w parze ze smakiem. Niektóre liście są słodkie, inne gorzkie. Jednak wszystkie są niezwykle niskokaloryczne! Ile kalorii znajdziemy w jarmużu? W 100 g tylko 49,5 kcal. A 100 g produktu to naprawdę dużo. Liście jarmużu są bardzo lekkie.

Właściwości jarmużu 

Jak wiemy, jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, lecz także niezwykle odżywczym i zdrowym. Znajdziemy w nim wiele witamin. Choćby witaminę K, C, E, B9 czy beta karoten. Dzięki temu warzywu wzmocnimy więc układ odpornościowy, poprawimy wygląd  włosów, skóry i paznokci. Wspomożemy też w pracy układ nerwowy i wzrok.  

Jarmuż to także źródło składników mineralnych. Znajdziemy w nim wiele wapnia, więc dzięki regularnemu spożywaniu jarmuż wzmocnimy kości i zapobiegniemy utracie masy kostnej. Jarmuż zawiera także dużo żelaza, które zapobiega anemii, transportuje tlen w organizmie i wpływa na wzrost komórek. To także cenne źródło potasu, miedzi i manganu.

Warto wiedzieć, że jarmuż to także przeciwutleniacze. Opóźniamy więc – jedząc go regularnie – procesy starzenia i wpływamy na profilaktykę antynowotworową. Nie zapominajmy także o tym, że stymuluje on świetnie produkcję czerwonych krwinek, zapobiega chorobom serca, uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą.

Właściwości jarmużu można wyliczać niemal bez końca. Pamiętajmy, że ma także właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Pomaga więc walczyć z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi.

A wracając do wspominanej profilaktyki antynowotworowej, jarmuż, tak jak brokuły i inne warzywa kapustowate, zawiera sulforafan. To związek, który chroni komórki przed nowotworami, przede wszystkim płuc, jelita grubego, piersi i jajników. Sulforafan niszczy także bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka, więc usprawnia pracę układu pokarmowego i przynosi ulgę w dolegliwościach tego odcinka.

Regularne spożywanie tego warzywa może więc bardzo korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Poznajmy więc nasze sprawdzone przepisy z jarmużem w roli głównej.

Jarmuż – przepisy

Jarmuż – koktajl

Składniki:

  • pół szklanki jarmużu,
  • pół awokado,
  • jabłko,
  • pomarańcza,
  • pół szklanki wody lub napoju migdałowego,
  • sok z jednej cytryny. 

Przygotowanie: Umyj wszystkie składniki dokładnie. Pomarańczę i awokado obierz. Wydrąż pestkę z awokado. Z jabłka pozbądź się gniazda nasiennego. Wszystkie składniki przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dodaj wodę i sok z cytryny.

Jarmuż – chipsy

Składniki:

  • duże liście jarmużu,
  • sól,
  • dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie umyj jarmuż, oderwij liście od łodygi i porwij je na mniejsze kawałki. Liście przełóż do miski, a następnie dopraw solą i polej oliwą. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut.

Jarmuż – sok

Składniki:

  • dwie szklanki jarmużu,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • dwa jabłka,
  • pół limonki,
  • niewielki kawałek imbiru.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj porządnie. Imbir obierz ze skórki, z jabłek wydrąż gniazda nasienne. Wszystkie składniki przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.