Niewiele osób wie, że to jedna z najstarszych odmian kapusty. Znana była już w starożytności, choć wtedy jako roślina ozdobna. Całe szczęście już w średniowieczu Europejczycy poznali smak jarmużu. Częścią jadalną jarmużu są duże proste lub kędzierzawe liście. I to właśnie na nie powinniśmy polować w sklepie. Często są zielone, niekiedy niebieskawe. Rzadziej spotykamy fioletowo-zielona czy fioletowo-brązową odmianę. Kolor często idzie w parze ze smakiem. Niektóre liście są słodkie, inne gorzkie. Jednak wszystkie są niezwykle niskokaloryczne! Ile kalorii znajdziemy w jarmużu? W 100 g tylko 49,5 kcal. A 100 g produktu to naprawdę dużo. Liście jarmużu są bardzo lekkie.
Jak wiemy, jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, lecz także niezwykle odżywczym i zdrowym. Znajdziemy w nim wiele witamin. Choćby witaminę K, C, E, B9 czy beta karoten. Dzięki temu warzywu wzmocnimy więc układ odpornościowy, poprawimy wygląd włosów, skóry i paznokci. Wspomożemy też w pracy układ nerwowy i wzrok.
Jarmuż to także źródło składników mineralnych. Znajdziemy w nim wiele wapnia, więc dzięki regularnemu spożywaniu jarmuż wzmocnimy kości i zapobiegniemy utracie masy kostnej. Jarmuż zawiera także dużo żelaza, które zapobiega anemii, transportuje tlen w organizmie i wpływa na wzrost komórek. To także cenne źródło potasu, miedzi i manganu.
Warto wiedzieć, że jarmuż to także przeciwutleniacze. Opóźniamy więc – jedząc go regularnie – procesy starzenia i wpływamy na profilaktykę antynowotworową. Nie zapominajmy także o tym, że stymuluje on świetnie produkcję czerwonych krwinek, zapobiega chorobom serca, uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą.
Właściwości jarmużu można wyliczać niemal bez końca. Pamiętajmy, że ma także właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Pomaga więc walczyć z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi.
A wracając do wspominanej profilaktyki antynowotworowej, jarmuż, tak jak brokuły i inne warzywa kapustowate, zawiera sulforafan. To związek, który chroni komórki przed nowotworami, przede wszystkim płuc, jelita grubego, piersi i jajników. Sulforafan niszczy także bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka, więc usprawnia pracę układu pokarmowego i przynosi ulgę w dolegliwościach tego odcinka.
Regularne spożywanie tego warzywa może więc bardzo korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Poznajmy więc nasze sprawdzone przepisy z jarmużem w roli głównej.
Składniki:
Przygotowanie: Umyj wszystkie składniki dokładnie. Pomarańczę i awokado obierz. Wydrąż pestkę z awokado. Z jabłka pozbądź się gniazda nasiennego. Wszystkie składniki przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dodaj wodę i sok z cytryny.
Składniki:
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie umyj jarmuż, oderwij liście od łodygi i porwij je na mniejsze kawałki. Liście przełóż do miski, a następnie dopraw solą i polej oliwą. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut.
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj porządnie. Imbir obierz ze skórki, z jabłek wydrąż gniazda nasienne. Wszystkie składniki przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową.