Pięć naturalnych i najlepszych źródeł probiotyków. Co warto włączyć do diety?

Probiotyki pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu zdrowych bakterii w organizmie. To naturalny zastrzyk odpornościowy, który pomaga nam bronić się przed wirusami. Gdzie szukać ich naturalnych źródeł?

Wiele produktów w naszej kuchni naturalnie zawiera w sobie probiotyki. Odpowiednia porcja tych składników pomaga nam w wytworzeniu bariery ochronnej, która ochrania przed wirusami i chorobami. Które produkty dostarczą prawdziwą probiotykową bombę? 

Pięć produktów, które dostarczą dawkę probiotyków

Czym właściwie są probiotyki? To mikroorganizmy, które zwykle znajdziemy w fermentujących produktach. Ich rola w zdrowym odżywianiu jest niezwykle ważna - odpowiednia ilość w naszym ciele zwalcza ryzyko wystąpienia depresji, poprawia pracę serca oraz innych organów. Jeśli chcesz dostarczyć dobrą ilość żywych bakterii, do diety włącz:

  • jogurty, które są najlepszym dostępnym źródłem naturalnych probiotyków. Jogurty będą stanowić świetną podstawę do śniadań z muesli i owocami, przygotowania smacznych obiadowych sosów czy dipów, a także jako szybka przekąska między posiłkami.
  • kefir na bazie mleka krowiego lub koziego. Choć jego specyficzny smak niekoniecznie każdemu przypadnie do gustu, warto się przemęczyć. Kefir oprócz żywych bakterii posiada wiele witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm.
  • kimchi, czyli ulubione tradycyjne danie kuchni koreańskiej, składające się z kiszonych albo fermentowanych warzyw. Zdrowe bakterie, które wytwarzają się w procesach konserwujących składniki tej potrawy, wspierają nasz układ odpornościowy. W kimchi znajdziemy też witaminę B2, witaminę K oraz żelazo.
  • ogórki kiszone chyba nie są zaskoczeniem w tym zestawieniu. Jeśli myślimy o probiotykach są pierwszym produktem, który przychodzi nam na myśl - i słusznie! W procesie kiszenia wytwarza się mnóstwo naturalnych zdrowych bakterii.
  • kombucha to ostatnio jeden z najmodniejszych napojów. Sfermentowana czarna lub zielona herbata brzmi dość egzotycznie. a zawiera wiele potrzebnych probiotyków. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.