Wiele produktów w naszej kuchni naturalnie zawiera w sobie probiotyki. Odpowiednia porcja tych składników pomaga nam w wytworzeniu bariery ochronnej, która ochrania przed wirusami i chorobami. Które produkty dostarczą prawdziwą probiotykową bombę?
Pięć produktów, które dostarczą dawkę probiotyków
Czym właściwie są probiotyki? To mikroorganizmy, które zwykle znajdziemy w fermentujących produktach. Ich rola w zdrowym odżywianiu jest niezwykle ważna - odpowiednia ilość w naszym ciele zwalcza ryzyko wystąpienia depresji, poprawia pracę serca oraz innych organów. Jeśli chcesz dostarczyć dobrą ilość żywych bakterii, do diety włącz:
- jogurty, które są najlepszym dostępnym źródłem naturalnych probiotyków. Jogurty będą stanowić świetną podstawę do śniadań z muesli i owocami, przygotowania smacznych obiadowych sosów czy dipów, a także jako szybka przekąska między posiłkami.
- kefir na bazie mleka krowiego lub koziego. Choć jego specyficzny smak niekoniecznie każdemu przypadnie do gustu, warto się przemęczyć. Kefir oprócz żywych bakterii posiada wiele witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm.
- kimchi, czyli ulubione tradycyjne danie kuchni koreańskiej, składające się z kiszonych albo fermentowanych warzyw. Zdrowe bakterie, które wytwarzają się w procesach konserwujących składniki tej potrawy, wspierają nasz układ odpornościowy. W kimchi znajdziemy też witaminę B2, witaminę K oraz żelazo.
- ogórki kiszone chyba nie są zaskoczeniem w tym zestawieniu. Jeśli myślimy o probiotykach są pierwszym produktem, który przychodzi nam na myśl - i słusznie! W procesie kiszenia wytwarza się mnóstwo naturalnych zdrowych bakterii.
- kombucha to ostatnio jeden z najmodniejszych napojów. Sfermentowana czarna lub zielona herbata brzmi dość egzotycznie. a zawiera wiele potrzebnych probiotyków.