Wege kolacja we dwoje? Przedstawiamy proste menu na romantyczną randkę

Szukanie pomysłów na romantyczną kolację przy świecach bywa trudniejsze nawet od wybierania odpowiedniej kreacji. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu zrobisz piorunujące wrażenie nie tylko za sprawą wyglądu.

Nasze wege menu nie jest czasochłonne, więc prawdopodobnie zdążysz wybrać idealną kreację i zrobić powalający makijaż na wyczekaną randkę. Dzięki temu łatwemu i szybkiemu w przygotowaniu menu bez wątpienia skradniesz serce Twojego wybranka. 

WEGE MENU:

Krem z marchwi i rabarbaru

Składniki:

500 g marchwi, 150 g rabarbaru, imbir, kurkuma, olej kokosowy, litr bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, sól, biały pieprz, kolendra, szczypiorek, prażone pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:

Na dnie garnka rozgrzej olej. Marchew i rabarbar pokrój w grube talarki i dodaj do garnka, co jakiś czas mieszając. Imbir i kurkumę drobno posiekaj. Również dodaj. Następnie dolej warzywny bulion i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie całość zblenduj, dodaj mleczko kokosowe, sól i ponownie zblenduj. Krem przelej do miseczek i ozdób świeżymi ziołami, pestkami dyni i słonecznika oraz odrobiną białego pieprzu.

Makaron ze szparagami

Składniki

Porcja makaronu tagliatelle dla 2 osób, 8 szparagów, 100 g gorgonzoli, 100 g śmietany 18%, 50 ml białego wina, 4 łyżki startego parmezanu, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. Na patelni rozpuść ser gorgonzola, dodaj śmietanę i wino, podgrzewaj,  jednocześnie mieszając. Umyj szparagi i obierz lub tylko złam twarde końcówki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Główki odłóż, a resztę dodaj do sosu. Duś przez dwie minuty i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, po czym dodaj główki szparagów i duś kolejne dwie minuty, dopraw pieprzem.

Wegańskie lody orzechowe z solonym karmelem

Składniki:

2 garści pokrojonych w plasterki zamrożonych bananów, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka karmelu, 5 suszonych daktyli, sól gruboziarnista, orzeszki

Przygotowanie

Daktyle namocz we wrzątku i odcedź. miksuj daktyle z łyżką masła orzechowego i odrobiną soli. Banany przełóż do blendera na wysokich obrotach i po minucie dodaj resztę masła orzechowego. Wszystko zmiksuj na gładką masę lodową. Łyżką do lodów nałóż do pucharków pojedyncze gałki, polej karmelem, posyp orzeszkami i solą gruboziarnistą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.