Nasze wege menu nie jest czasochłonne, więc prawdopodobnie zdążysz wybrać idealną kreację i zrobić powalający makijaż na wyczekaną randkę. Dzięki temu łatwemu i szybkiemu w przygotowaniu menu bez wątpienia skradniesz serce Twojego wybranka.
Krem z marchwi i rabarbaru
Składniki:
500 g marchwi, 150 g rabarbaru, imbir, kurkuma, olej kokosowy, litr bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, sól, biały pieprz, kolendra, szczypiorek, prażone pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Na dnie garnka rozgrzej olej. Marchew i rabarbar pokrój w grube talarki i dodaj do garnka, co jakiś czas mieszając. Imbir i kurkumę drobno posiekaj. Również dodaj. Następnie dolej warzywny bulion i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie całość zblenduj, dodaj mleczko kokosowe, sól i ponownie zblenduj. Krem przelej do miseczek i ozdób świeżymi ziołami, pestkami dyni i słonecznika oraz odrobiną białego pieprzu.
Makaron ze szparagami
Składniki:
Porcja makaronu tagliatelle dla 2 osób, 8 szparagów, 100 g gorgonzoli, 100 g śmietany 18%, 50 ml białego wina, 4 łyżki startego parmezanu, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Na patelni rozpuść ser gorgonzola, dodaj śmietanę i wino, podgrzewaj, jednocześnie mieszając. Umyj szparagi i obierz lub tylko złam twarde końcówki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Główki odłóż, a resztę dodaj do sosu. Duś przez dwie minuty i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, po czym dodaj główki szparagów i duś kolejne dwie minuty, dopraw pieprzem.
Wegańskie lody orzechowe z solonym karmelem
Składniki:
2 garści pokrojonych w plasterki zamrożonych bananów, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka karmelu, 5 suszonych daktyli, sól gruboziarnista, orzeszki
Przygotowanie:
Daktyle namocz we wrzątku i odcedź. miksuj daktyle z łyżką masła orzechowego i odrobiną soli. Banany przełóż do blendera na wysokich obrotach i po minucie dodaj resztę masła orzechowego. Wszystko zmiksuj na gładką masę lodową. Łyżką do lodów nałóż do pucharków pojedyncze gałki, polej karmelem, posyp orzeszkami i solą gruboziarnistą.