Chrupkie pieczywo - smaczne i zdrowe? Opinie dietetyków o chrupkim pieczywem

Chrupkie pieczywo to bardzo popularny produkt. Szczególnie wśród osób na diecie i. dzieci. Tak! Dzieciaki uwielbiają chrupać kromki takiego pieczywa. Czy jednak jest to naprawdę zdrowa i dietetyczna alternatywa tradycyjnego pieczywa? Ile kalorii ma chrupkie pieczywa? Ile waży chrupkie pieczywo? Odpowiadamy na wszystkie pytania.

Chrupkie pieczywo - ile ma kalorii?

Na początek warto rozwiać wątpliwości. Ile kalorii ma chrupkie pieczywo? Niewiele! Klasyczne chrupkie pieczywo ma 365,9 kcal w 100 g produktu. To prawie całe opakowanie! Dlatego, jeśli chcemy zaplanować kaloryczność naszych posiłków, musimy też wiedzieć, ile waży chrupkie pieczywo. Jedna kromka to około 7 g produktu. Oznacza to, że w jednej kromce przyswajamy około 25 kcal. Oczywiście są różne rodzaje chrupkiego pieczywa. Te naturalne mają mniej kalorii, natomiast te z dodatkami więcej.

Chrupkie pieczywo - czy jest dietetyczne?

To najczęściej zadawane pytanie w kontekście chrupkiego pieczywa. Czy jest ono dietetyczne? Warto wiedzieć, że jest ono wytwarzane z tych samych składników, co klasyczny chleb. Głównym składnikiem jest więc mąka. Zazwyczaj żytnia lub pszenna. Na pewno zawiera dużo błonnika pokarmowego, który jest nam niezbędny. Dzięki niemu nasza dieta jest zbilansowana, a układ pokarmowy pracuje prawidłowo.

Chrupkie pieczywo jest także lekkostrawne i niskokaloryczne. Pieczywo chrupkie ma także znacznie mniejszą wilgotność niż to tradycyjne. A to sprawia, że praktycznie niemożliwe jest jego zepsucie. Jest więc zawsze świeże i chrupiące. A jaki ma skład chrupkie pieczywo?

Chrupkie pieczywo - jaki ma skład?

Tak jak wspominaliśmy, chrupkie pieczywo, które pieszczotliwie często nazywamy tekturą, można podzielić ze względu na dodatki, które do niego dodamy. Jednak podstawowym podziałem będzie to na lekkie - które jest bardziej dietetyczne - oraz chrupkie, które ma bogatszy skład, więc także więcej kalorii.

Kiedy czytamy składy chrupkiego pieczywa, to na etykietach często powtarzają się takie składniki jak: sól, mleko w proszku, cukier, słód jęczmienny, drożdże, E261, czyli substancja wzmacniająca smak i zapach, ekstrakt z papryki, mieszanka serów dojrzewających podpuszczkowych, brązowe nasiona lnu, żółte nasiona sezamu. Główną bazą są jednak mąka, woda olej oraz drożdże.

Opinie dietetyków o chrupkim pieczywem

Chrupkie pieczywo - dietetyczne i zdrowe? I tak, i nie. Opinie dietetyków o chrupkim pieczywie bywają podzielone niestety. Pacjenci, którzy trafiają do dietetyków, często pytają o to, czy powinni włączyć je do diety, a nawet zastąpić nimi zupełnie. Dla wielu osób to naprawdę wygodne wyjście. Można kupić raz na jakiś czas paczkę pieczywa chrupkiego. Nie trzeba codziennie chodzić po świeże pieczywo do piekarni. Oszczędność czasu jest znacząca.

Smak jednak dla wielu jest nie do zniesienia. Stąd nazywa “tektura”. Dla wielu osób nie jest to pieczywo, a raczej kawałek twardego papieru, z którym kanapka nie smakuje tak samo. Co na ten temat sądzą dietetycy?

Na pewno nikt nie wypowiada się na temat walorów smakowych pieczywa chrupkiego. Dietetycy są bardzo ostrożni w swoich sądach. Nie przekreślają pieczywa chrupkiego, lecz także nie pochwalają.

W wielu opiniach dietetyków znajdziemy potwierdzenie tego, co tak naprawdę sami doskonale wiemy. We wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek. Pieczywo chrupkie nie jest do końca zdrowe. Na pewno jest dietetyczne. Nic nam się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjemy z nimi kanapki, bo na przykład zabraknie nam w domu klasycznego pieczywa. Możemy też śmiało raz na jakiś czas stosować je jako przekąskę czy urozmaicenie diety.

Niestety nie powinniśmy jeść tylko jego. Chrupkie pieczywo choć niskokaloryczne nie jest do końca zdrowe. Na pewno nie syci tak jak tradycyjny chleb. Siłą rzeczy zjadamy go więc więcej! A wtedy przyswajamy znacznie więcej kalorii niż byśmy chcieli. Zjadamy bowiem nie tylko kolejną kromkę, lecz także mnóstwo dodatków. Lepiej więc - szczególnie na diecie - postawić na świeże, pełnoziarniste pieczywo. Jest ono bardziej kaloryczne, lecz także syci na długo. 

Więcej o: