Czy dieta ma wpływ na zdrowie psychiczne i zaburzenia lękowe? Warzywa i owoce mogą leczyć

Właściwe odżywianie wpływa nie tylko na ciało, lecz także naszą psyche. Dostarczenie prawidłowej ilości witamin ma pozytywne skutki dla naszego samopoczucia. Zdrowie psychiczne jest tak samo ważne, jak nasz stan fizyczny. Pamiętajmy, aby o nie odpowiednio zadbać.

Według danych, podanych przez "Mindbodygreen" ponad 30% Amerykanów doświadczyło problemów ze zdrowiem psychicznym. To naprawdę ogromna i niepokojąca liczba. Naukowcy zauważyli, że w parze z problemami na tle psychicznym idą bardzo często problemy z odżywianiem.

Dieta wpływa na stan naszego zdrowia psychicznego

Aż 24% zbadanych pacjentów z zaburzeniami lękowymi to osoby, które dostarczały organizmowi  mniej, niż trzy porcje warzyw i owoców. Specjaliści z Uniwersytetu w Toronto przebadali grupę składającą się z 26 991 osób w przedziale wiekowym 45-85 lat. Naukowcy przyjrzeli się, jak wygląda codzienna dieta badanych. Wyniki były zaskakujące.

Jedna z uczestniczek projektu, której jadłospis został wzięty pod lupę, stosowała tzw. dietę zachodnią, która składała się głównie z wysokoprzetworzonych zbóż i ziaren, produktów z wysoką zawartością cukru oraz gotowych, przetworzonych dań. Badanie wykazało, że taki sposób odżywiania skutkuje większą możliwością zapadnięcia na depresję oraz stany lękowe. Dużo zdrowszą okazała się dieta śródziemnomorska, opierająca się głównie na warzywach, owocach oraz białym mięsie. 

Dlaczego odżywianie wpływa na nasze samopoczucie?

W owocach i warzywach znajdziemy dużo witamin, które mają realny wpływ na podniesienie naszego samopoczucia. Według Karen Davison, specjalistki, która wypowiedziała się dla wspomnianego magazynu, istnieje zależność między tkanką tłuszczową a pojawiającymi się zaburzeniami lękowymi. Większe spożycie warzyw i owoców powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia lęków.

Ekspert wypowiadający się dla "Mindbodygreen" zaznaczył, że u osób, których poziom całkowitej tkanki tłuszczowej skoczył powyżej 36% wzrosło jednocześnie prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń lękowych do 70%. 

Pamiętajmy, aby dziennie dostarczać około 1,5-2 porcji owoców oraz 2-3 porcji warzyw, aby zapewnić prawidłowy poziom minerałów i witamin.

Więcej o:
Copyright © Agora SA