Zdrowe frytki, które smakują tak samo dobrze, jak fast foody? To jest możliwe

Wszystkie je lubimy, ale będąc na diecie często z nich rezygnujemy. Ten przepis pozwoli Ci bezkarnie jeść frytki.

Będąc na diecie, często rezygnujemy z ziemniaków. Zupełnie niepotrzebnie! Ziemniak ma około 60 kalorii, pokrywa 18% dziennego spożycia witaminy C, posiada więcej potasu, niż banan i nie zawiera tłuszczu. Trudno więc mówić o nim, że jest niezdrowy. 

To, czy ziemniaki będą zdrowe, zależy od przyrządzenia

Ziemniaki stają się tuczące, gdy okrasimy je, polejemy tłustym sosem, bądź usmażymy. Najchętniej wybieraną opcją przygotowywania ziemniaków jest ta ostatnia - smażenie w głębokim tłuszczu. Ziemniaki w postaci frytek są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ten efekt można uzyskać w domu, nie używając patelni i oleju. Wystarczy gotować ziemniaki przez 2-3 minuty w celu uwolnienia wilgoci, a następnie osuszyć, polać odrobiną oliwy i upiec w piekarniku. Tak przygotowane frytki zawierają o jedną trzecią tłuszczu mniej, niż w przypadku klasycznego przysmaku. Aby było jeszcze zdrowiej, nie obieraj ziemniaków ze skórki - zawiera dużo błonnika. Pamiętaj jednak, by przed rozpoczęciem gotowania warzyw dobrze je wyczyścić.

Przepis na zdrowe frytki

frytkifrytki pinterest.com

Składniki:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • 4 średnie ziemniaki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/8 do 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • 1/4 szklanki startego parmezanu.

Przygotowanie: Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i posmaruj 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Ziemniaki pokrój w słupki o równej szerokości. Przełóż do dużego naczynia. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Posyp słupki ziemniaczane solą i czarnym pieprzem. Całość wymieszaj. Ułóż warstwę ziemniaków na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku o temperaturze 230°C przez 12 minut, następnie obróć ziemniaki i posyp parmezanem. Piecz przez kolejne 12 minut lub dłużej - aż się zarumienią.

Wartości odżywcze na porcję (8 słupków): 155 kalorii, 4 g białka, 22 g węglowodanów, 6 g tłuszczu (1,5 g nasyconego), 3 g błonnika.

Chcesz spróbować nowych smaków? Oto frytki w nowej odsłonie

Frytki na ostro

Przygotuj zdrowe frytki jak wyżej, dodając 1/2 łyżeczki przyprawy chili i 1/2 łyżeczki papryki - przy wsypywaniu pieprzu i soli. Zamiast ketchupu możesz użyć chili w puszce lub przygotować własny sos chili.

Przepis na sos chili:

Składniki:

  • duża garść papryczek chili,
  • 50 ml octu ryżowego lub jabłkowego,
  • świeży imbir (kawałek około 2 cm),
  • 3 łyżki cukru,
  • 150 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie: Z 1/3 ilości papryczek chili usuń pestki. Zblenduj pokrojone papryczki na gładką pastę. Dorzuć resztę chili pokrojonej w większe kawałki, dodaj czosnek, imbir i ponownie rozdrobnij - tym razem tak, by widoczne były cząstki. Otrzymaną masę przenieś do garnka. Wlej ocet, 100 ml wody, cukier i sól. Zmieszaj i gotuj 3 minuty. Zmieszaj mąkę ziemniaczaną z 50 ml wody i całość wlej pod koniec gotowania, cały czas mieszając. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 14 dni.

Frytki czosnkowe

Przygotuj zdrowe frytki, jak wyżej, dodając 1/4 łyżeczki czosnku w proszku przy wsypywaniu soli i czarnego pieprzu. Zamiast keczupu użyj sosu czosnkowego, który możesz przygotować sama na bazie jogurtu naturalnego.

Przepis na dietetyczny sos czosnkowy:

Składniki:

  •  jogurt grecki (370 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża/suszona bazylia,
  • świeże/suszone oregano,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie: Przelej jogurt do małej miski, czosnek posiekaj lub drobno zetrzyj. Dodaj bazylię i oregano. Jeśli są świeże, przed dodaniem umyj lub posiekaj. Dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.

Słodkie frytki

Sposób przygotowania się nie zmienia, jednak zwykłe ziemniaki należy zastąpić czterema średnimi batatami. Zamiast soli i czarnego pieprzu posyp je 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu. Piecz w piekarniku o temperaturze 220°C przez 20–30 minut lub do zrumienienia i miękkości, obróć raz.

Koniecznie wypróbuj wszystkich wersji. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA