Dieta odchudzająca na brzuch. Co jeść, żeby mieć szczupły brzuch?

Płaski brzuch to marzenie wielu osób. Pozostaje więc nie tylko o tym myśleć, lecz także wziąć się do roboty! Dieta odchudzająca na brzuch wcale nie musi być męcząca. Możemy wprowadzić kilka drobnych zmian do naszego jadłospisu i stylu życia, a brzuch szybko się zmieni. Chętniej będziemy odsłaniać ciało w kostiumie kąpielowym czy zakładać obcisłe sukienki. Poznaj zasady diety odchudzającej brzuch.

Dieta odchudzająca brzuch – zasady

Najważniejszą zasadą diety odchudzającej brzuch jest to, że musimy jeść. Tak! W grę nie wchodzą żadne głodówki. Posiłki musimy spożywać regularnie – najlepiej pięć razy dziennie. Powinniśmy jeść niewielkie porcje, ale dobrze wyważone.

Ponadto koniecznie jedzmy śniadania. To naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Nie możemy go opuszczać. Warto jeść śniadanie nie później niż godzinę po przebudzeniu. W ten sposób będziemy mieć siłę do działania, lepszy humor, a także szybciej spalimy kalorie. Nasz organizm potrzebuje energii, aby spalać tkankę tłuszczową.

Nie zapomnijmy też o kolacji. To częsty błąd. „Nie jem po 18”, „Nie jem po 19” – takie zasady też na niewiele się sprawdzą. Kolacja powinna być lekkostrawna, niewielka. Jednak musi być. Warto jeść ją najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać. W ten sposób nie pójdziemy spać z pełnym brzuchem, a jednak nasz organizm będzie miał energię, aby przeprowadzić najważniejsze procesy w trakcie naszego snu.

Pamiętajmy także o nawodnieniu organizmu. Pijmy przynajmniej dwa litry wody dziennie. To bardzo ważne, aby zadbać o właściwy poziom nawodnienia organizmu. W ten sposób nie tylko wypełniamy żołądek, nie odczuwamy głodu i nie podjadamy, lecz także przeciwdziałamy zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Czego nie jeść, żeby mieć szczupły brzuch? A co jeść, żeby mieć szczupły brzuch?

To kluczowe pytania, które zadaje sobie wiele osób. Co jeść, żeby mieć szczupły brzuch? Na pewno wszystkie produkty, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Sprawdzą się więc choćby ostre przyprawy, takie jak pieprz cayenne, kurkuma, chili, ostra papryka czy curry. Gdy mamy ochotę na podkręcenie smaku deserów, możemy dodać cynamon, imbir czy kardamon.

Ponadto warto jeść wszystko, co pikantne. Sprawdzą się także zdrowe tłuszcze – takie, które znajdziemy na przykład w awokado, orzechach włoskich czy rybach. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które bardzo dobrze wspierają diety odchudzające na brzuch.

Nie zapomnijmy też o produktach bogatych w błonnik. Płatki owsiane świetnie nas nasycą, a przy okazji pomogą w oczyszczeniu jelit i całego żołądka. Perystaltykę jelit przyspieszą także jabłka czy śliwki.

A czego nie jeść, żeby mieć szczupły brzuch? Tutaj na pewno warto ograniczyć słodycze. Nie powinniśmy spożywać także słonych przekąsek. Warto unikać alkoholu, słodkich i gazowanych napojów. Szerokim łukiem omijamy także restauracje typu fast food.

Główną zasadą diety odchudzającej brzuch powinno być stosowanie zdrowej diety, zgodnej z zaleceniami dietetyków i rekomendowanej przez WHO – Światową Organizację Zdrowia.

Dieta odchudzająca brzuch – kiedy będą efekty?

Kiedy możemy spodziewać się efektów diety odchudzającej brzuch? Na dobrą sprawę pierwsze działanie naszych nowych nawyków zaobserwujemy już po kilku dniach. Będziemy czuć się lżej, będzie dopisywał nam humor, wstąpi w nas więcej energii. Jednak prawdziwych efektów odchudzających należy wypatrywać po około czterech tygodniach diety odchudzającej brzuch. Wtedy zmniejszy się obwód w talii, a nasz brzuch stanie się jędrniejszy.

Dieta odchudzająca brzuch – jadłospis

Poniżej znajdziecie przykładowy jednodniowy jadłospis diety odchudzającej brzuch.

Śniadanie: owsianka z dodatkiem świeżej gruszki i cynamonu, gotowana na wodzie;

II śniadanie: jogurt naturalny z miodem i garścią orzechów włoskich;

Obiad: pieczony z ziołami łosoś, sałatka z pomidorów z ostrą papryczką, porcja ryżu z dodatkiem kminku;

Podwieczorek: jabłko i budyń jaglany o dowolnym smaku;

Kolacja: dwie kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą, najlepiej pieczoną wędliną i ogórkiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.