Czy olej kokosowy jest szkodliwy? Zdania są podzielone. Przeczytajcie opinię dietetyka

Olej kokosowy w ostatnim czasie zdobył bardzo dużą popularność. Coraz częściej używany jest w kuchni do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Szukając informacji w internecie natrafimy na różne informacje, dotyczące jego właściwości. Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Nie tak dawno media obiegła informacja o rewelacyjnym wpływie oleju kokosowego na nasz organizm. Wiele blogerek dzieliło się przepisami, w których ten produkt odgrywał bardzo ważną rolę. W ostatnich miesiącach część ekspertów zaczęła opisywać negatywne skutki włączenia go do diety. Jaka jest prawda? Czy powinnyśmy pożegnać się z przygotowywaniem potraw na tym oleju?

olej kokosowyolej kokosowy pixabay

Czy olej kokosowy jest szkodliwy?

Po przeczytaniu wielu sprzecznych ze sobą informacji, postanowiłyśmy zasięgnąć opinii u specjalistki. Na nasze wątpliwości, dotyczące oleju kokosowego, odpowiedziała dietetyk Dominika Hatala, autorka instagramowego profilu @dietetykpowszechny, gdzie znajdziecie wiele cennych informacji na temat zdrowego odżywiania. Jaka jest opinia dietetyczki?

Po fali uwielbienia, jaka spotkała olej kokosowy kilka lat temu, przyszedł czas by „zejść na ziemię” i spojrzeć na ten temat trzeźwym okiem. Olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie), jednakże składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (82 proc.). Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może mieć niekorzystne działanie na nasz profil lipidowy, podnosić poziom cholesterolu LDL, a tym samym przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jako dietetyk zalecam sporadyczne stosowanie oleju kokosowego z uwzględnieniem częstszego stosowania tłuszczy nienasyconych takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Dzięki Dominice postanowiłyśmy nieco sceptyczniej podejść do "kokosowej mody" i postawić na polecane oleje, które zawierają tłuszcze nienasycone. Tak jak wspomniała dietetyk, we wszystkim trzeba mieć umiar i do nowości podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. 

Zastosowanie różnych olejów - który do czego jest najlepszy?

Awokado sprawdzi się przy smażeniu i gotowaniu. To kolejny rodzaj bezpiecznego tłuszczu do zastosowania przy gorących potrawach. 

Oliwa z oliwek wykorzystaj ją do sałatek, dressingów oraz wcześniej ugotowanych warzyw. Dodawaj do wszystkiego na zimno. W wysokiej temperaturze oliwa traci swoje odżywcze właściwości. 

Olej rzepakowy nadaje się do wielu potraw. Jest mniej kaloryczny od innych olejów, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość wspomnianych tłuszczy nasyconych. Warto też wspomnieć o jego dobrej stabilności oksydacyjnej, dzięki której dłużej zachowuje świeżość. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.