Nie tak dawno media obiegła informacja o rewelacyjnym wpływie oleju kokosowego na nasz organizm. Wiele blogerek dzieliło się przepisami, w których ten produkt odgrywał bardzo ważną rolę. W ostatnich miesiącach część ekspertów zaczęła opisywać negatywne skutki włączenia go do diety. Jaka jest prawda? Czy powinnyśmy pożegnać się z przygotowywaniem potraw na tym oleju?
Po przeczytaniu wielu sprzecznych ze sobą informacji, postanowiłyśmy zasięgnąć opinii u specjalistki. Na nasze wątpliwości, dotyczące oleju kokosowego, odpowiedziała dietetyk Dominika Hatala, autorka instagramowego profilu @dietetykpowszechny, gdzie znajdziecie wiele cennych informacji na temat zdrowego odżywiania. Jaka jest opinia dietetyczki?
Po fali uwielbienia, jaka spotkała olej kokosowy kilka lat temu, przyszedł czas by „zejść na ziemię” i spojrzeć na ten temat trzeźwym okiem. Olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie), jednakże składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (82 proc.). Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może mieć niekorzystne działanie na nasz profil lipidowy, podnosić poziom cholesterolu LDL, a tym samym przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jako dietetyk zalecam sporadyczne stosowanie oleju kokosowego z uwzględnieniem częstszego stosowania tłuszczy nienasyconych takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Dzięki Dominice postanowiłyśmy nieco sceptyczniej podejść do "kokosowej mody" i postawić na polecane oleje, które zawierają tłuszcze nienasycone. Tak jak wspomniała dietetyk, we wszystkim trzeba mieć umiar i do nowości podchodzić ze zdrowym rozsądkiem.
Awokado sprawdzi się przy smażeniu i gotowaniu. To kolejny rodzaj bezpiecznego tłuszczu do zastosowania przy gorących potrawach.
Oliwa z oliwek wykorzystaj ją do sałatek, dressingów oraz wcześniej ugotowanych warzyw. Dodawaj do wszystkiego na zimno. W wysokiej temperaturze oliwa traci swoje odżywcze właściwości.
Olej rzepakowy nadaje się do wielu potraw. Jest mniej kaloryczny od innych olejów, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość wspomnianych tłuszczy nasyconych. Warto też wspomnieć o jego dobrej stabilności oksydacyjnej, dzięki której dłużej zachowuje świeżość.