Ewa Chodakowska kontynuuje serię o SIBO. Jak zdiagnozować chorobę i co wykluczyć z diety?

Ewa Chodakowska w nowej serii na Instagramie postanowiła zapoznać fanki z objawami SIBO. Z nowego wpisu dowiemy się, jakie badania należy wykonać, jeśli podjerzewamy u siebie chorobę oraz co zmienić w swojej diecie po potwierdzającej diagnozie.

Ewa Chodakowska rozpoczęła cykl artykułów, poświęconych SIBO, czyli zaburzeniu, polegającym na zbyt dużej ilości bakterii w jelicie cienkim. Po zapoznaniu instagramowych obserwatorów z objawami choroby i wyjaśnieniu, na czym polega, trenerka zamieściła informacje o badaniach, które należy wykonać, aby sprawdzić, czy nie jesteśmy nosicielami choroby. Chodakowska poinformowała też, co najlepiej wyłączyć ze swojej diety, jeśli zdiagnozują u nas SIBO.

 

Ewa Chodakowska odpowiedziała fanom, jakie badania pomogą w wykryciu SIBO

Jeśli po przeczytaniu wcześniejszego wpisu Ewy, dotyczącego objawów wspomnianej choroby, uważasz, że możesz być jej nosicielem, koniecznie udaj się do lekarza, aby wykonać test oddechowy na zmierzenie ilości trzech gazów: wodoru, metanu oraz dwutlenku węgla. Co zmienić w swoim odżywianiu, jeśli wykonane testy potwierdzą obecność choroby? Chodakowska razem z Martą Mieloszyk-Pawelec przygotowała listę, jakich produktów unikać.

Co powinnyśmy wyłączyć ze swojego menu, jeśli wykryjemy u siebie SIBO?

  • słodzone napoje, napoje gazowane, czarną mocną herbatę, kawę, alkohol, sok pomarańczowy, sok z pomidorów;
  • miód;
  • jabłka;
  • pszenicę, chleb wysokoprzetworzony;
  • słodycze, wszelkie batoniki ciastka, czekoladę mleczną;
  • skórki pomidorów;
  • cebulę, szparagi, karczochy, pora, kapusty, kalafiora, soczewicę.

Uważajmy na:

  • śmietanę i mleko;
  • zbyt dużą ilość produktów pełnoziarnistych;
  • kremowe sosy.

 Chodakowska zwraca również uwagę na to, aby zwracać uwagę na pewne składniki produktów:

Unikajmy polioli - w produktach spożywczych poliole spotykane są pod nazwami przemysłowymi: sorbitol, mannitol, izomalt, syrop sorbitolowy, syrop maltitolowy, maltitol, laktitol, ksylitol i erytrytol. Większość z nich jest oznaczana literą E z odpowiednim dodatkiem cyfrowym. Ich zadaniem jest przede wszystkim nadawanie słodkiego smaku produktom, przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym, dlatego bywają spotykane w zdrowych batonikach o obniżonej kaloryczności, również jako zagęszczacze i stabilizatory

- dodaje trenerka. Dieta przy SIBO jest bardzo restrykcyjna i wymaga wielu środków ostrożności. Jednak jej przestrzeganie pomoże nam w zminimalizownaiu przykrych objawów choroby. 

Ewa Chodakowska pokazała reakcję swoich siostrzeńców na wycieczkę do Londynu - zobacz ich reakcję:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA