Ewa Chodakowska rozpoczęła cykl artykułów, poświęconych SIBO, czyli zaburzeniu, polegającym na zbyt dużej ilości bakterii w jelicie cienkim. Po zapoznaniu instagramowych obserwatorów z objawami choroby i wyjaśnieniu, na czym polega, trenerka zamieściła informacje o badaniach, które należy wykonać, aby sprawdzić, czy nie jesteśmy nosicielami choroby. Chodakowska poinformowała też, co najlepiej wyłączyć ze swojej diety, jeśli zdiagnozują u nas SIBO.
Jeśli po przeczytaniu wcześniejszego wpisu Ewy, dotyczącego objawów wspomnianej choroby, uważasz, że możesz być jej nosicielem, koniecznie udaj się do lekarza, aby wykonać test oddechowy na zmierzenie ilości trzech gazów: wodoru, metanu oraz dwutlenku węgla. Co zmienić w swoim odżywianiu, jeśli wykonane testy potwierdzą obecność choroby? Chodakowska razem z Martą Mieloszyk-Pawelec przygotowała listę, jakich produktów unikać.
Co powinnyśmy wyłączyć ze swojego menu, jeśli wykryjemy u siebie SIBO?
Uważajmy na:
Chodakowska zwraca również uwagę na to, aby zwracać uwagę na pewne składniki produktów:
Unikajmy polioli - w produktach spożywczych poliole spotykane są pod nazwami przemysłowymi: sorbitol, mannitol, izomalt, syrop sorbitolowy, syrop maltitolowy, maltitol, laktitol, ksylitol i erytrytol. Większość z nich jest oznaczana literą E z odpowiednim dodatkiem cyfrowym. Ich zadaniem jest przede wszystkim nadawanie słodkiego smaku produktom, przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym, dlatego bywają spotykane w zdrowych batonikach o obniżonej kaloryczności, również jako zagęszczacze i stabilizatory
- dodaje trenerka. Dieta przy SIBO jest bardzo restrykcyjna i wymaga wielu środków ostrożności. Jednak jej przestrzeganie pomoże nam w zminimalizownaiu przykrych objawów choroby.
Ewa Chodakowska pokazała reakcję swoich siostrzeńców na wycieczkę do Londynu - zobacz ich reakcję: