Dzienne zapotrzebowanie na białko to indywidualna właściwość każdego organizmu. Początkujący weganie i wegetarianie powinni wprowadzić do swojego menu zdecydowanie więcej produktów, które zawierają ten składnik. Białko znajdziemy w wielu produktach - nie tylko fasoli oraz tofu. Gdzie zatem szukać pełnowartościowego białka na diecie roślinnej?
Co wprowadzić do diety, kiedy wykluczamy z niej mięso, aby dostarczyć właściwe ilości białka? Tego składnika możesz szukać w wielu produktach. Zachowanie bilansu jest niezwykle ważne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Gdzie szukać białka?
Amarantus - to niezwykłe zboże zawiera mnóstwo witamin i minerałów. To bogata porcja białka, błonnika, manganu, który usprawnia pracę mózgu i pomaga uchronić organizm przed chorobami neurologicznymi. Amarantusa możesz dodać do ulubionych sałatek czy ryżu z warzywami.
Orzeszki ziemne - w 100 gramach orzeszków znajdziemy 26 gramów białka. Możemy z nich zrobić masło orzechowe, posypać gotowe obiady, dodać do sałatek.
Ziarna lnu - ten superfoods zyskuje coraz większą popularność. To porządna dawka białka oraz kwasów omega-3, które usprawniają pracę serca, a także substancji, które obniżają ryzyko zachorowania na raka.
Pistacje - kolejne orzechy w zestawieniu. Pistacje zawierają białko, błonnik oraz cenne antyoksydanty. Łatwo dodasz je do każdego posiłku - są świetnym dodatkiem również na słodko.
Quinoa - to jeden z niewielu produktów, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli kompletny białkowy pakiet. Quinoa doskonale smakuje z sezonowymi warzywami i ryżem. W komosie ryżowej znajdziemy też bardzo dużo żelaza, potasu, witamin z grupy B.
Pestki dyni - dynia to niezwykłe warzywo, które posiada pakiet witamin. Zarówno jej miąższ, jak i pestki dostarczają potrzebnych składników odżywczych. Pestki dyni są dostępne przez cały rok - posypujmy nimi sałatki, dodawajmy do zup kremów.