Skąd brać wartościowe białko na diecie roślinnej? Wprowadź do diety te produkty

Białko jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych naszego organizmu. Osoby, które z jakiegoś powodu chcą zrezygnować z mięsa muszą pilnować, aby dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika.

Dzienne zapotrzebowanie na białko to indywidualna właściwość każdego organizmu. Początkujący weganie i wegetarianie powinni wprowadzić do swojego menu zdecydowanie więcej produktów, które zawierają ten składnik. Białko znajdziemy w wielu produktach - nie tylko fasoli oraz tofu. Gdzie zatem szukać pełnowartościowego białka na diecie roślinnej?

pestki z dyni - propozycja podaniapestki z dyni - propozycja podania unsplash

Źródła białka na diecie roślinnej

Co wprowadzić do diety, kiedy wykluczamy z niej mięso, aby dostarczyć właściwe ilości białka? Tego składnika możesz szukać w wielu produktach. Zachowanie bilansu jest niezwykle ważne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Gdzie szukać białka?

Amarantus - to niezwykłe zboże zawiera mnóstwo witamin i minerałów. To bogata porcja białka, błonnika, manganu, który usprawnia pracę mózgu i pomaga uchronić organizm przed chorobami neurologicznymi. Amarantusa możesz dodać do ulubionych sałatek czy ryżu z warzywami.

Orzeszki ziemne - w 100 gramach orzeszków znajdziemy 26 gramów białka. Możemy z nich zrobić masło orzechowe, posypać gotowe obiady, dodać do sałatek. 

Ziarna lnu - ten superfoods zyskuje coraz większą popularność. To porządna dawka białka oraz kwasów omega-3, które usprawniają pracę serca, a także substancji, które obniżają ryzyko zachorowania na raka. 

Pistacje - kolejne orzechy w zestawieniu. Pistacje zawierają białko, błonnik oraz cenne antyoksydanty. Łatwo dodasz je do każdego posiłku - są świetnym dodatkiem również na słodko. 

Quinoa - to jeden z niewielu produktów, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli kompletny białkowy pakiet. Quinoa doskonale smakuje z sezonowymi warzywami i ryżem. W komosie ryżowej znajdziemy też bardzo dużo żelaza, potasu, witamin z grupy B.

Pestki dyni - dynia to niezwykłe warzywo, które posiada pakiet witamin. Zarówno jej miąższ, jak i pestki dostarczają potrzebnych składników odżywczych. Pestki dyni są dostępne przez cały rok - posypujmy nimi sałatki, dodawajmy do zup kremów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.