Kiedy przyrządzamy śniadanie, możemy eksperymentować z bazą, np. w postaci owsianki i codziennie jeść ją z czymś innym. Alternatywą jest śniadanie białkowo-tłuszczowe, owoc, baton proteinowy czy kanapka z ciemnym pieczywem i warzywami. Obiad też nie stanowi problemu, bo - choć trzeba zarezerwować nieco więcej czasu - można puścić wodze fantazji i pozwolić sobie na kreatywność.
Prawdziwy kłopot pojawia się w przypadku lunchu. W ciągu dnia nie ma bowiem czasu, by przygotowywać posiłki na bieżąco. Trudno też znaleźć takie potrawy, które pozostaną smaczne przez dłuższy czas i zapewnią różnorodność na talerzu. Nie jest to jednak awykonalne. Z pomocą przychodzą dietetycy. Oto ich sposoby:
To łatwy i szybki sposób na zdrowy posiłek - przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. Możesz usmażyć warzywa, które masz już w lodówce i zabrać je ze sobą do pracy na następny dzień. Wystarczy spakować do pudełka. Danie jest pełne składników odżywczych. Polecamy dodać fasolę, kiełki fasoli, oliwę z oliwek, sos sojowy i czerwoną pastę chili.
Robię smażone warzywa kilka nocy w tygodniu, niezależnie od tego, jakie warzywa mam w lodówce - powiedziała dr Jessica Knurick z RDN
Podstawa tego posiłku ma być pełnoziarnista. Możesz wybrać komosę ryżową lub farro. Do tego białko w postaci kurczaka, jajka, tofu lub fasoli i dużo zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jarmuż, który w towarzystwie innych składników zachowuje się lepiej niż szpinak czy rukola - te lepiej spakować osobno i dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Pamiętaj o delikatnym sosie z ziołami i cytryną.
Doskonały lunch, który można spakować, to pełnoziarnista miska. Najlepsze jest to, że istnieje tak wiele różnych kombinacji, które możesz wypróbować, z szerokim zakresem potencjalnych dodatków i przypraw, że pomaga to zachować ekscytujące posiłki - powiedziała Kelly Krikhely , MS, RD, CDN.
Najważniejsze w tym posiłku jest wymieszanie w pojemniku oliwy z oliwek, octu, musztardy dijon, pieprzu i oczywiście soczewicy. Nadaje się także ta w puszce. Do całości możesz dorzucić posiekane surowe warzywa, takie jak marchew, ogórek seler - do wyboru do koloru. Warto wziąć ze sobą puszkę z tuńczykiem i dodać rybę przed spożyciem.
Jako zarejestrowany dietetyk i szef kuchni moim ulubionym zdrowym lunchem do zapakowania jest sałatka z soczewicy z warzywami, puszka tuńczyka oraz podstawowy sos z oliwy i octu - powiedziała Abbie Gellman, MS, RD, CDN, z Culinary Nutrition Cuisine .
WK