3 zatwierdzone przez dietetyków lunche, które uratują Cię przed nudą na talerzu

Lunch bywa problematycznym posiłkiem. Mało czasu na przygotowanie i brak nowych pomysłów na zdrowe dania mogą sprawić, że do jadłospisu wkradnie się niechciana nuda. Dietetycy podpowiadają, jak uniknąć lunchowej rutyny.

Kiedy przyrządzamy śniadanie, możemy eksperymentować z bazą, np. w postaci owsianki i codziennie jeść ją z czymś innym. Alternatywą jest śniadanie białkowo-tłuszczowe, owoc, baton proteinowy czy kanapka z ciemnym pieczywem i warzywami. Obiad też nie stanowi problemu, bo - choć trzeba zarezerwować nieco więcej czasu - można puścić wodze fantazji i pozwolić sobie na kreatywność.

Z lunchem jest najtrudniej

Prawdziwy kłopot pojawia się w przypadku lunchu. W ciągu dnia nie ma bowiem czasu, by przygotowywać posiłki na bieżąco. Trudno też znaleźć takie potrawy, które pozostaną smaczne przez dłuższy czas i zapewnią różnorodność na talerzu. Nie jest to jednak awykonalne. Z pomocą przychodzą dietetycy. Oto ich sposoby:

1. Smażone warzywa

To łatwy i szybki sposób na zdrowy posiłek - przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. Możesz usmażyć warzywa, które masz już w lodówce i zabrać je ze sobą do pracy na następny dzień. Wystarczy spakować do pudełka. Danie jest pełne składników odżywczych. Polecamy dodać fasolę, kiełki fasoli, oliwę z oliwek, sos sojowy i czerwoną pastę chili.

Robię smażone warzywa kilka nocy w tygodniu, niezależnie od tego, jakie warzywa mam w lodówce - powiedziała dr Jessica Knurick z RDN

2. Pełnoziarnista miska

Podstawa tego posiłku ma być pełnoziarnista. Możesz wybrać komosę ryżową lub farro. Do tego białko w postaci kurczaka, jajka, tofu lub fasoli i dużo zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jarmuż, który w towarzystwie innych składników zachowuje się lepiej niż szpinak czy rukola - te lepiej spakować osobno i dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Pamiętaj o delikatnym sosie z ziołami i cytryną.

Doskonały lunch, który można spakować, to pełnoziarnista miska. Najlepsze jest to, że istnieje tak wiele różnych kombinacji, które możesz wypróbować, z szerokim zakresem potencjalnych dodatków i przypraw, że pomaga to zachować ekscytujące posiłki - powiedziała Kelly Krikhely , MS, RD, CDN.

3. Sałatka z soczewicy

Najważniejsze w tym posiłku jest wymieszanie w pojemniku oliwy z oliwek, octu, musztardy dijon, pieprzu i oczywiście soczewicy. Nadaje się także ta w puszce. Do całości możesz dorzucić posiekane surowe warzywa, takie jak marchew, ogórek seler - do wyboru do koloru. Warto wziąć ze sobą puszkę z tuńczykiem i dodać rybę przed spożyciem. 

Jako zarejestrowany dietetyk i szef kuchni moim ulubionym zdrowym lunchem do zapakowania jest sałatka z soczewicy z warzywami, puszka tuńczyka oraz podstawowy sos z oliwy i octu - powiedziała Abbie Gellman, MS, RD, CDN, z Culinary Nutrition Cuisine .

WK

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.