Ania Starmach wie, jak ważne w przygotowaniu wielu potraw są jajka. Istnieją jednak sytuacje, gdzie albo nie możemy ich użyć, albo akurat się skończyły. Co zrobić w takiej sytuacji? O najlepszych zamiennikach tego produktu znajdziecie informacje poniżej.
Ania Starmach opowiedziała o zdrowych zamiennikach jajek
Planujesz przygotowanie wegańskiego ciasta? Tylko jak je zrobić bez jajek? Z pomocą nadchodzi artykuł Ani Starmach, która tłumaczy, w jaki sposób zastąpić ten składnik.Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu - czasem jajka można pominąć, czasem trzeba je czymś zastąpić, innym razem - całkowicie zmienić przepis.
- Jajecznica bez jajek - pyszną bezjajeczną jajecznicę przygotujesz z tofu. Wystarczy dobór odpowiednich przypraw aby sprawić, by tofucznica smakowała dokładnie tak samo, jak oryginał. Kurkuma nada piękny złocisty kolor, a jajeczny posmak uzyskasz dzięki wykorzystaniu płatków drożdżowych oraz czarnej soli, czyli tzw. kala namak.
- Przygotowanie bezy - zamiast białek ubij aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy. Wystarczy, że odsączysz cieciorkową wodę z puszki lub słoika, ubije się równie dobrze, co białko. Jedno jajko zastąpisz dwiema lub trzema łyżeczkami aquafaby.
- Ciasta typu biszkopty lub brownie - w takich ciastach jajka zastąpisz siemieniem lnianym wymieszanym z wodą. Innym ciekawym sposobem, który poleca Starmach, jest dodanie gęstego musu dyniowego lub jabłkowego.
- Muffiny, placuszki - najlepszym jajecznym zamiennikiem będzie rozgnieciony banan lub namoczone wcześniej w wodzie nasiona chia, możesz też ponownie użyć gęstego dyniowego lub jabłkowego musu.
Ewa Chodakowska i Anna Starmach stworzyły wspólny projekt. Zobacz, co nam zdradziły w "Przerwie na kawę":