Jak zrobić dietetyczne domowe musli? 5 prostych przepisów na pyszne domowe musli

Domowe musli jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż to, które możemy kupić w sklepie. Nie wymaga też wcale skomplikowanych przygotowań czy wielu godzin spędzonych w kuchni. Przedstawiamy 5 prostych przepisów na pyszne domowe musli.

Ile kalorii ma domowe musli?

Domowe musli przygotujesz błyskawicznie. Potrzebujesz przede wszystkim płatków owsianych i ulubionych dodatków. Takie pyszne domowe musli ma znacznie mniej kalorii od tego kupionego w sklepie. Ile kalorii ma więc domowe musli? To oczywiście zależy od dodatków, jednak przyjmuje się, że pojedyncza porcja ma około 270 kcal. Więcej kalorii mają domowe musli z czekoladą, mniej te z owocami.

Poniżej znajdziesz kilka świetnych przepisów na domowe musli! Wypróbuj je koniecznie.

5 prostych przepisów na pyszne domowe musli

Domowe musli z owocami

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • kilka łyżek otrębów owsianych,
  • kilka łyżek łuskanego słonecznika,
  • kilka żyłek sezamu,
  • kilka suszonych plasterków jabłka,
  • garść suszonych owoców mango,
  • garść żurawiny lub rodzynek,
  • garść świeżych owoców – na przykład malin lub truskawek.

Przygotowanie: Płatki owsiane podpraż przez chwilę na suchej patelni. Gdy zaczną się rumienić, dodaj pozostałe składniki. Plasterki jabłka czy suszone mango pokrój na drobniejsze kawałki. Podobnie jak sezonowe owoce. Wszystko wymieszaj. Domowe musli z owocami przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Domowe musli z miodem

Składniki:

  • trzy szklanki płatków owsianych,
  • dwie łyżki cukru waniliowego,
  • dwie łyżki cynamonu,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki orzechów laskowych,
  • pół szklanki migdałów,
  • szklanka miodu,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonej moreli.

Przygotowanie: Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Posyp papier cynamonem, cukrem waniliowym. Następnie posiekaj drobno orzechy i migdały. Na blaszkę przełóż już wszystkie składniki. Wymieszaj porządnie. Na koniec polej wszystko miodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 20 minut. Nie zapomnij co kilka minut wymieszać składników drewnianą łopatką. Po 20 minutach otwórz piekarnik i pozwól domowemu musli z miodem ostygnąć w piekarnika. Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.

Domowe musli czekoladowe

Składniki:

  • trzy szklanki płatków owsianych,
  • dwie szklanki dowolnych orzechów i nasion – na przykład orzechów włoskich, laskowych, migdałów, nerkowców, pestek słonecznika czy dyni,
  • cztery łyżki kakao,
  • łyżka cynamonu,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • 200 ml syropu klonowego lub z agawy,
  • jedna czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao.

Przygotowanie: Płatki owsiane, orzechy i pestki połącz ze sobą. Pamiętaj, aby drobno posiekać orzechy. Dodaj kakao, cynamon, olej i syrop z agawy lub klonowy. Wszystko porządnie wymieszaj. Następnie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Pamiętaj, aby mieszać domowe musli czekoladowe co kilka minut. Ostudź. Gdy będzie już zimne, dodaj posiekaną drobno czekoladę. Możesz przechowywać domowe musli czekoladowe około dwóch tygodni.

Domowe musli z piekarnika

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • jedno jabłko,
  • szklanka migdałów lub płatków migdałowych,
  • dwie łyżki miodu,
  • łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: Jabłko umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę. Najlepiej zostaw skórkę. Następnie podpraż je przez chwilę na suchej patelni. Dodaj do jabłka posiekane drobno migdały lub płatki migdałowe. Podpraż razem. W międzyczasie wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Wsyp wszystkie składniki, dodaj też jabłko i migdały. Wymieszaj dokładnie i polej miodem. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co kilka minut mieszaj domowe musli.

Domowe musli bez piekarnika

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • dwie garści żurawiny,
  • płatki kokosowe lub chipsy kokosowe,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżka otrębów pszennych lub owsianych.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj razem. Przechowuj w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte. Podawaj z mlekiem, jogurtem lub jedz domowe musli bez piekarnika jako samodzielną przekąskę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.