Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie masz na nie czasu? Zdradzę ci moje triki

Wszyscy mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i... mają rację. Jak się okazuje, unikanie śniadań może mieć fatalne skutki nie tylko dla figury, ale i zdrowia. Jeśli nie masz czasu na jedzenie śniadań, to zdradzę ci moje triki na szybkie poranne posiłki.

Jeszcze do niedawna należałam do tej grupy osób, które nie wyobrażają sobie jeść śniadań. Zawsze uwielbiałam długo spać, więc poranne wstawanie i szykowanie posiłku przed wyjściem z domu wydawało mi się stratą czasu. Wyskakiwałam więc z łóżka, pędziłam do łazienki, a potem jechałam na uczelnię lub do pracy. Pierwszy posiłek zazwyczaj spożywałam koło godziny 12:00, a nawet 13:00 i nie widziałam w tym nic złego. Czułam się dobrze, funkcjonowałam tak przecież przez wiele miesięcy i nic się nie działo. Do czasu.

Sama przekonałam się, jak ważne są śniadania

Już wiecie, że jakiś czas temu dowiedziałam się o kilku chorobach, na które cierpię. Możecie przeczytaj o tym TUTAJ. Wszystkie związane są z zaburzeniami metabolicznymi i mogą prowadzić do jeszcze poważniejszych chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, cukrzycy typu drugiego, problemów sercowo-naczyniowych. To by mnie czekało, gdybym w końcu nie zmieniła stylu życia i żywienia. Jak się okazuje, moje bardzo luźne podejście do tematu jedzenia doprowadziło mnie do punktu, w którym moja tarczyca przestała prawidłowo funkcjonować, tak samo jak i trzustka. Pojawiła się lekka insulinooporność, a także niedoczynność tarczycy. To wszystko było skutkiem m.in. nieregularnego spożywania posiłków i unikania śniadań.

Dlaczego trzeba jeść śniadania?

Nie od dziś w końcu wiadomo, że "śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia". Mówi się, że na pierwsze danie warto spożyć jak najwięcej kalorii, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz energii na resztę dnia. Co istotne, spożywanie śniadań gwarantuje, że nie tylko będziemy mieć siłę do nauki czy pracy, ale przede wszystkim rzadziej będziemy sięgać po przekąski w ciągu dnia. To jednak wciąż nie wszystko.

Spadek nastrojów depresyjnych, ogólne zadowolenie, lepsza koncentracja, większa kreatywność, spadek nadpobudliwości, poprawa pamięci krótkoterminowej i epizodycznej. To część z wielu zalet regularnego spożywania śniadań - dowiaduję się na stronie dietetycy.org.pl.

Kiedy należy jeść śniadania?

Nie będę ukrywać, że wiedza i teoria to jedno, a praktyka to drugie. Zawsze mnie zastanawiało, kiedy właściwie jest dobry moment na zjedzenie śniadania. Z pomocą przychodzi tu endokrynolog i diabetolog, dr Luiza Napiórkowska, która prowadzi na Instagramie profil "okiem doktor Luizy". W jednym z postów zwraca uwagę na godzinę, do której należy spożywać śniadania.

Czy pamiętacie stare przysłowie "nie wychodź z domu bez śniadania"? Okazuje się, że jest to prawdą i ja bym dodała "nie wychodź z domu bez śniadania zjedzonego do godziny 8:00". Powód jest bardzo prosty, od godziny 4:00 zaczyna wydzielać się kortyzol, który podnosi stężenie glukozy i insuliny. Jeżeli nie zjemy do godziny 8:00, to duże stężenie glukozy i insuliny nas tuczy (aby rozpisać ten mechanizm potrzebowałabym całą stronę, piszę więc tylko konkluzję) i to co zjadamy później doskonale odkłada się w naszej tkance tłuszczowej.
 

Jeden problem jest już więc rozwiązany, ale w moim przypadku pojawia się drugi - nie jestem w stanie nic zjeść o tak wczesnej porze. Wpadłam jednak na rozwiązanie i tego problemu - zaczęłam stawiać na koktajle!

Koktajle na śniadanie

Dla mnie to doskonałe rozwiązanie, które jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i smaczne oraz wartościowe. Miksuję kilka składników w blenderze i mam pełnowartościowy posiłek, który wypijam w krótkim czasie. Często przygotowuję koktajl wieczorem, by następnego dnia nie tracić czasu i od razu spożyć posiłek.

Poniżej znajdziecie moje pomysły na pyszne koktajle na śniadanie. Oczywiście możecie je wykorzystać również o każdej innej porze dnia.

Koktajl z antyoksydantami

  • 50 gramów płatków owsianych lub gryczanych,
  • 300 ml napoju roślinnego,
  • 1 łyżka płatków migdałowych lub innych orzechów,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 100 gramów jagód/malin/borówek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 20 gramów odżywki białkowej.
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i gotowe!

koktajlkoktajl Kinga Molenda

Koktajl czekoladowo-bananowy

  • 50 gramów płatków gryczanych lub owsianych,
  • 300 ml napoju roślinnego,
  • 1 banana,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30 gramów ulubionych orzechów.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblenduj ze sobą.

koktajl czekoladowo-bananowykoktajl czekoladowo-bananowy Kinga Molenda

Koktajl owocowo-warzywny

  • 50 gramów płatków owsianych lub gryczanych,
  • 300 ml napoju roślinnego,
  • 100 gramów malin,
  • 1 ugotowany burak,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 20 gramów odżywki białkowej.
  • Wszystkie składniki zblenduj ze sobą.

Koktajl owocowo-warzywnyKoktajl owocowo-warzywny Kinga Molenda

Koktajl warzywny

  • 50 gramów kaszy gryczanej lub komosy ryżowej,
  • 400 ml wody,
  • 1 ugotowany burak,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • garść szpinaku,
  • 1 łyżeczka spiruliny,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta chili w proszku.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.

koktajl warzywnykoktajl warzywny Kinga Molenda

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.