Przez te błędy przy gotowaniu nie możesz schudnąć. O najczęstszych kulinarnych wpadkach opowiedziała znana dietetyczka

Popularna australijska dietetyczka wymieniła możliwe powody, przez które nie możemy zrzucić zbędnych kilogramów. Przyjrzyj się, w jaki sposób gotujesz i dowiedz się, jakie błędy popełniasz.

Susie Burrell jest australijską dietetyczką, która często wypowiada się w zagranicznej prasie na tematy zdrowego odżywiania. Tym razem w rozmowie z "Daily Mail" Burrel zwróciła uwagę na kwestię, która na pewno zainteresuje wszystkich pragnących przejść na dietę. Jej zdaniem należy w odpowiedni sposób przygotowywać potrawy, ponieważ nieumiejętne gotowanie sprawi, że nie będziemy mogli zrzucić zbędnych kilogramów.

 

Chcesz schudnąć? Nie popełniaj tych błędów!

Te błędy popełniamy w kuchni najczęściej. Nieumiejętne przygotowanie potraw negatywnie wpływa na nasze samopoczucie i nie pozwala nam zrzucić zbędnych kilogramów. Czego unikać, jeśli chcemy schudnąć?

Brak kontroli nad ilością zużywanego tłuszczu

Większość z nas używa oleju czy oliwy "na oko". Brak kontroli nad dodawanym tłuszczem do potraw skutkuje tym, że używamy go za dużo. Chociaż niektóre rodzaje oliw i olejów są dla nas zdrowe, nie powinniśmy przesadzać z ich dolewaniem do przygotowywanych dań. Burell radzi, aby do każdej potrawy dodawać co najwyżej łyżkę stołową tłuszczu.

Używanie zbyt wielu sosów

Sosy wzbogacają smaki naszych potraw. Jednak przesadzenie z ich ilością skutkuje zbędnymi kaloriami w naszych daniach. Susan radzi, aby do jednego posiłku dodawać maksymalnie dwa różne sosy. 

Zbyt dużo białka

Biało to jeden z podstawowych materiałów budulcowych naszego organizmu, jednak w nadmiarze szkodzi. Często jemy zbyt duże ilości mięsa, niż rzeczywiście potrzebujemy. Najprostszym sposobem na zbilansowanie białka będzie dodawanie większych porcji warzyw do każdego posiłku.

Smażenie na oleju lub maśle

Większość z nas dodaje trochę masła lub oleju na swoje patelnie podczas smażenia warzyw lub mięsa. W ten sposób po raz kolejny dodajemy do naszych posiłków zbędne kalorie. Dobrym wyjściem z tej sytuacji będzie użycie papieru do pieczenia, który oddzieli przygotowywaną potrawę od czystego oleju na patelni. W ten sposób przygotowany posiłek będzie mniej tłusty i dużo smaczniejszy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.