Susie Burrell jest australijską dietetyczką, która często wypowiada się w zagranicznej prasie na tematy zdrowego odżywiania. Tym razem w rozmowie z "Daily Mail" Burrel zwróciła uwagę na kwestię, która na pewno zainteresuje wszystkich pragnących przejść na dietę. Jej zdaniem należy w odpowiedni sposób przygotowywać potrawy, ponieważ nieumiejętne gotowanie sprawi, że nie będziemy mogli zrzucić zbędnych kilogramów.
Te błędy popełniamy w kuchni najczęściej. Nieumiejętne przygotowanie potraw negatywnie wpływa na nasze samopoczucie i nie pozwala nam zrzucić zbędnych kilogramów. Czego unikać, jeśli chcemy schudnąć?
Brak kontroli nad ilością zużywanego tłuszczu
Większość z nas używa oleju czy oliwy "na oko". Brak kontroli nad dodawanym tłuszczem do potraw skutkuje tym, że używamy go za dużo. Chociaż niektóre rodzaje oliw i olejów są dla nas zdrowe, nie powinniśmy przesadzać z ich dolewaniem do przygotowywanych dań. Burell radzi, aby do każdej potrawy dodawać co najwyżej łyżkę stołową tłuszczu.
Używanie zbyt wielu sosów
Sosy wzbogacają smaki naszych potraw. Jednak przesadzenie z ich ilością skutkuje zbędnymi kaloriami w naszych daniach. Susan radzi, aby do jednego posiłku dodawać maksymalnie dwa różne sosy.
Zbyt dużo białka
Biało to jeden z podstawowych materiałów budulcowych naszego organizmu, jednak w nadmiarze szkodzi. Często jemy zbyt duże ilości mięsa, niż rzeczywiście potrzebujemy. Najprostszym sposobem na zbilansowanie białka będzie dodawanie większych porcji warzyw do każdego posiłku.
Większość z nas dodaje trochę masła lub oleju na swoje patelnie podczas smażenia warzyw lub mięsa. W ten sposób po raz kolejny dodajemy do naszych posiłków zbędne kalorie. Dobrym wyjściem z tej sytuacji będzie użycie papieru do pieczenia, który oddzieli przygotowywaną potrawę od czystego oleju na patelni. W ten sposób przygotowany posiłek będzie mniej tłusty i dużo smaczniejszy.