Nektarynka - kalorie a właściwości i wartości odżywcze. Ile cukru ma nektarynka? Czy można ją jeść na diecie?

Nektarynka to jedna z odmian brzoskwini. Jest smaczna, a przy tym stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Warto ją więc włączyć do diety, nawet wtedy, gdy się odchudzamy! Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące tego owocu. Poznaj właściwości i wartości odżywcze nektarynki.

Nektarynka – właściwości, wartości odżywcze

Nektarynka to jedna z pochodnych brzoskwini. Jest nieco mniejsza, ma bardzo gładką skórkę. W porównaniu do brzoskwini nie ma delikatnego mieszku. Jednak jest tak samo cennym źródłem witamin i minerałów jak brzoskwinia! Na dodatek zawiera niewiele kalorii i pasuje do naprawdę wielu deserów.

Jeśli mamy na nie ochotę, to nektarynki z powodzeniem sprawdzą się jako słodka, ale niskokaloryczna przekąska także na diecie. Możemy śmiało zajadać nimi na śniadanie czy podwieczorek. Są świetnym uzupełnieniem diety zarówno dorosłych, dzieci, osób starszych, jak także kobiet w ciąży. Bardzo rzadko uczulają i są łatwo przyswajalne.

Warto wiedzieć, że najwięcej wartości odżywczych posiadają dojrzałe i świeżo zerwane owoce. Znajdziemy w nich duże pokłady witaminy A (czyli beta-karotenu), witaminy B3, witaminy B5, witaminy C, witaminy E, fosforu, potasu i miedzi. Nieco mniej, lecz także duże dawki, zawierają one witamin z grupy B – witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6 – a także witaminy K1 oraz takich składników mineralnych jak cynk, magnez, mangan i żelazo.

A jeśli chodzi o właściwości nektarynek, to musimy wspomnieć o tym, że wspomagają one pracę układu odpornościowego. Ponadto działają także moczopędnie, a to oznacza, że wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Nektarynki walczą ze stresem oraz zmęczeniem. Można śmiało powiedzieć, że dodają energii, zapobiegają zaparciom i poprawiają stan włosów, skóry oraz paznokci. Dzięki wielu witaminom i składnikom odżywczym wzmacniają także serce, wspomagają wzrok. To ostatnie zasługa przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyny.

Musimy wiedzieć, że nektarynki są cennym źródłem błonnika pokarmowego. A ten, jak wiadomo, skutecznie wspomaga przemianę materii i przyczynia się do odchudzania. Dodatkowo oczyszcza jelita, a także chroni przed niestrawnościami czy zaparciami nasz układ pokarmowy.

Ile kalorii ma nektarynka?

Pozostaje więc dowiedzieć się, ile kalorii ma nektarynka. Okazuje się, że naprawdę niewiele. W 100 gramach owocu znajdziemy 44 kalorie. To sprawia, że nektarynki zaliczamy zdecydowanie do owoców niskokalorycznych. Przeciętnie jedna nektarynka waży bowiem około 120-150 kcal. To daje więc maksymalnie 68 kcal.  Owe kalorie to oczywiście węglowodany. Te stanowią aż 10 proc. masy owoców.

Ile cukru ma nektarynka?

Skoro węglowodany to większość składu nektarynki, warto wiedzieć ile cukru ma nektarynka. To w końcu słodki, bardzo soczysty owoc. Nektarynki zawierają około 8 g cukru. Sprawia to więc, że spokojnie możemy włączyć je do diety odchudzającej.

Nektarynka w diecie – czy można?

Zdecydowanie tak! Nie ma, co się zastanawiać, czy można nektarynki w diecie stosować. To zdrowe, cenne pod względem witamin i minerałów owoce. Już 100 g nektarynki zapewni nam 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 7 proc. na witaminę A, 5 proc. na potas, 5 proc. na niacynę oraz po kilka procent na pozostałe witaminy z grupy B.

Nie można oczywiście przesadzać. To w końcu owoce, zawierające cukry proste. Jednak jedna czy dwie nektarynki dziennie – na przykład w formie drugiego śniadania lub podwieczorku – na pewno nam nie zaszkodzą. Podstawą naszej diety nie powinny być jednak owoce. Choć zdrowe, niekiedy – tak jak w przypadku nektarynek – niskokaloryczne – są dość słodkie, dostarczają sporo cukrów prostych. Nie sycą też na długo. Po zjedzeniu owoców jesteśmy głodni bardzo szybko. Warto więc spożywać je jako dodatek – na przykład do jogurtu naturalnego, płatków owsianych czy w postaci koktajli. Koktajl na bazie nektarynek i choćby wspomnianych płatków owsianych nasyci nas już na dłużej. Wystarczy dodać banana i ulubione mleko – krowie lub roślinne. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe!

Więcej o: