Jarmuż. Ile kalorii ma sałatka z jarmużem? Poznaj najlepsze przepisy na prostą sałatkę z jarmużem

Jarmuż można jeść na ciepło, można na zimno, na surowo. Ile kucharek, tyle pomysłów na dania z jarmużem. To zdrowe i niskokaloryczne warzywo zachwyci nas swoim smakiem i uniwersalnością. Pasuje bowiem zarówno do koktajli, jak i sałatek do dań z czerwonego mięsa. Ile kalorii ma jarmuż? Poznaj przepisy na proste sałatki z jarmużem w roli głównej.

Ile kalorii ma jarmuż?

Jarmuż w ostatnich dekadach bardzo zyskał na popularności. Bum na to warzywo rozpoczął się wraz z większą świadomością i dbaniem o zdrowie. Gdy zaczęło zależeć nam na trzymaniu linii, zdrowym stylu życia, zaczęliśmy szukać zdrowszych zamienników niektórych przekąsek.

Jarmuż swoją europejską karierę rozpoczął od Portugalii i Holandii. Choć warto wiedzieć, że uprawiany jest już od przeszło 2000 lat. Na początku jego uprawy mieściły się głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Dopiero z czasem dotarł do wspomnianych państw. Jarmuż wyróżnia się dużymi, ciemnozielonymi, podłużnymi liśćmi. Mają one kędzierzawe brzegi i sztywny system blaszek. Te mają raczej jasnozieloną barwę. Wszystko oczywiście zależy od odmiany jarmużu, a tych jest bardzo wiele. Często spotykamy liście proste, niekiedy karbowane. Czasem występują one nawet w kolorze fioletowym.

Choć często włączamy go do diet odchudzających, zazwyczaj robimy to z innych pobudek niż powinniśmy. Kusi nas jego niskokaloryczność, a zapominamy o jego cennych właściwościach leczniczych. Jarmuż ma bowiem wiele witamin i składników odżywczych. Jest źródłem antyoksydantów i zawiera duże pokłady witaminy C. A jednak przede wszystkim kusi nas jego niskokaloryczność.

Ile kalorii ma więc jarmuż? 100 g liści jarmużu to zaledwie 50 kcal. Solidna garść – bo właśnie na garści najłatwiej mierzyć porcje jarmużu – to zaledwie 7 kcal! Warto wspomnieć także o niskim indeksie glikemicznym tego warzywa. Liczy on zaledwie 28 IG. Z tego powodu mogą spożywać go także cukrzycy.

Smak jarmużu może być bardzo zróżnicowany. Oprócz gatunku i pory uprawy warzywa duży wpływ ma także to, jak podamy jarmuż. Poniżej znajdziesz kilka świetnych przepisów na proste sałatki z jarmużem w roli głównej.

Przepisy na proste sałatki z jarmużem

Sałatka na ciepło z jarmużem

Składniki:

  • 400 g liści świeżego jarmużu,
  • pięć dużych ziemniaków,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki oleju,
  • dwie łyżki masła,
  • sok z cytryny,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: Porządnie umyj jarmuż. Urwij jego łodyżki, pozostaw same liście. Zagotuj wodę i zamocz liście przez chwilę w wodzie. Odcedź je i przelej zimną wodą. Kiedy liście ociekną z wody, pokrój je na duże kawałki. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Podsmaż na rumiano na oleju. Ziemniaki powinny być miękkie. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę lub w pióra. Podobnie postępuj z czosnkiem. Wszystko duś na maśle. Następnie połącz z ziemniakami i jarmużem. Wymieszaj oliwę z przyprawami oraz sokiem z cytryny. Polej sałatkę.

Sałatka z jarmużem i pomidorem

Składniki:

  • sześć pomidorów,
  • duża cebula czerwona,
  • cztery garści jarmużu,
  • mały jogurt naturalny,
  •  sól, pieprz.

Przygotowanie: Pomidory pi jarmuż pokrój drobno. Cebulę także pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj warzywa i polej jogurtem wymieszanym z solą i pieprzem.

Sałatka z jarmużem z marchewką

Składniki:

  • marchewka,
  • dwie garści jarmużu,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie: Jarmuż porwany na kawałki wymieszaj ze startą na tarce marchewką. Dopraw do smaku przyprawami i polej oliwą z oliwek.

Sałatka z jarmużem z jabłkiem

Składniki:

  • trzy garści jarmużu,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • biała część pora,
  • kwaszony ogórek,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Umyty jarmuż porwij na kawałki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i ogórka pokrój drobno. Połącz składniki, dopraw do smaku i polej sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.

Jarmuż – sałatka na surowo

Składniki:

  • trzy garści jarmużu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sok z cytryny,
  • kulka mozzarelli,
  • pół papryki,
  • pół jabłka,
  • kilka rzodkiewek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • olej rzepakowy,
  • ocet jabłkowy,
  • łyżeczka płynnego miodu
  • , łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój drobno. Odsącz ser i także pokrój drobno. Wszystkie składniki wymieszaj. Na koniec polej sosem przyrządzanym z dwóch łyżek oleju rzepakowego, dwóch łyżek octu jabłkowego, miodu, musztardy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA